Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Eπικουρική συνταξιοδότηση: Διευκρινίσεις για χήρες/ους υπαλλήλων Δημοσίου

Διυκρινίσεις για τη συνταξιοδότηση λόγω θανάτου των επιζώντων συζύγων από τους φορείς και τομείς επικουρικής ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι των οποίων συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο ή με καθεστώς εξομοιούμενο με αυτό του Δημοσίου, παρέχει προς τους οργανισμούς επικουρικής ασφάλισης εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα καθώς και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), με εγκύκλιο του, το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αυτή αφορά στο άρθρο 2 "Λοιπές συνταξιοδοτικές διατάξεις" του νόμου 4002/2011 «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου - Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», στην οποία περιλαμβάνεται η διάταξη της περίπτωσης β. της παραγράφου 5, η οποία αφορά τη συνταξιοδότηση λόγω θανάτου των επιζώντων συζύγων από τους φορείς και τομείς επικουρικής ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι των οποίων συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο ή με καθεστώς εξομοιούμενο με αυτό του Δημοσίου,, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 4 του νόμου ν. 3620/2007το ΦΕΚ 180 Α΄ / 22-8-2011.

Ειδικότερα, στην περ. β. της παρ. 5 του άρθρου 2 ορίζονται, κατά εδάφιο. τα ακόλουθα:

Στο πρώτο εδάφιο προβλέπεται ότι, οι επιζώντες των συζύγων που έχουν δικαιωθεί κατ' εφαρμογήν του άρθρου 4 παρ. 9 του ν.3620/2007 σύνταξη λόγω θανάτου από το Δημόσιο ή από φορέα κύριας ασφάλισης με καθεστώς εξομοιούμενο με αυτό του Δημοσίου, δικαιούνται την αντίστοιχη για την αυτή αιτία σύνταξη και από τον επικουρικό τους φορέα - τομέα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που έχει επέλθει ο θάνατος, κατά τα οριζόμενα και με τους περιορισμούς που προβλέπονται στον αντίστοιχο φορέα κύριας ασφάλισης.

Με την εγκύκλιο δε δίνονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

Με την ανωτέρω ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα στους επιζώντες των συζύγων, στους οποίους, από 1-1-2008 και μετά, χορηγούνται δύο συντάξεις από το Δημόσιο, μία από ίδιο δικαίωμα και μία από μεταβίβαση λόγω θανάτου του/της συζύγου, κατ' εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 4 του ν. 3620/2007, να δικαιούνται την αντίστοιχη για την αυτή αιτία σύνταξη λόγω θανάτου και από τον επικουρικό τους φορέα - τομέα, που τους χορηγεί και σύνταξη από δικό τους δικαίωμα, με τους περιορισμούς που προβλέπονται στην προαναφερόμενη διάταξη και ισχύουν στον αντίστοιχο φορέα κύριας ασφάλισης (Δημόσιο), δηλαδή η μία από τις δύο συντάξεις που χορηγεί ο φορέας - τομέας επικουρικής ασφάλισης στους δικαιούχους θα καταβάλλεται, κατόπιν επιλογής τους, μειωμένη κατά 75%.

Είναι προφανές ότι, τα καλυπτόμενα από την εν λόγω διάταξη πρόσωπα είναι μόνον οι επιζώντες των συζύγων, στους οποίους χορηγείται διπλή σύνταξη από το Δημόσιο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 4 του ν. 3620/2007. Στα εν λόγω πρόσωπα τόσο η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω θανάτου του/της συζύγου όσο και ο υπολογισμός της σύνταξής τους πραγματοποιείται σύμφωνα με τις γενικές ή καταστατικές διατάξεις που ισχύουν για τον κάθε φορέα - τομέα επικουρικής ασφάλισης και η συνταξιοδότησή τους από τους φορείς αυτούς συναρτάται άμεσα από την προηγούμενη συνταξιοδότησή τους για την αυτή αιτία από το Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι, το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης αφορά τους φορείς και τομείς επικουρικής ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι των οποίων συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο ή με καθεστώς εξομοιούμενο με αυτό του Δημοσίου και συγκεκριμένα το ΤΕΑΔΥ και οι Τομείς του "ΤΑΔΚΥ" και "ΤΕΑΠΟΚΑ", οι Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ -"ΤΕΑΥΑΠ", "ΤΕΑΕΧ" και "ΤΕΑΥΠΣ" καθώς και εκείνοι οι Τομείς επικουρικής ασφάλισης που συνταξιοδοτούν ασφαλισμένους στους οποίους έχει χορηγηθεί κύρια σύνταξη από το Δημόσιο ή από άλλο φορέα με καθεστώς όμοιο με αυτό του Δημοσίου, όπως ο Τομέας "ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ" του ΤΑΥΤΕΚΩ, στους οποίους για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο απαιτείται η συμπλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του κύριου φορέα ασφάλισης και για τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνταξιοδότηση για την αυτή αιτία από το φορέα κύριας ασφάλισης.

Με βάση τα παραπάνω, οι επιζώντες των συζύγων που δικαιούνται ή έχουν δικαιωθεί διπλή σύνταξη από το Δημόσιο, μία από δικό τους δικαίωμα και μία από μεταβίβαση λόγω θανάτου του/της συζύγου στην οποία δεν συντρέχουν συνδικαιούχα τέκνα, θα δικαιούνται και από τους προαναφερόμενους φορείς - τομείς τις αντίστοιχες για την αυτή αιτία συντάξεις, με τους περιορισμούς που ορίζονται στην παρ. 9 του άρθρου 4 του ν. 3620/2007, δηλαδή η μία από τις δύο συντάξεις θα τους καταβάλλεται μειωμένη κατά 75%, αφού προηγούμενα με υπεύθυνη δήλωσή τους προς τον φορέα - τομέα επιλέξουν σε ποια από τις δύο συντάξεις επιθυμούν να γίνει η μείωση αυτή.

Στο δεύτερο εδάφιο ορίζεται ρητά ότι, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν ήδη υποβληθεί στους φορείς - τομείς από επιζώντες συζύγους που ο θάνατος του/της συζύγου τους έχει επέλθει πριν από την 15-7-2011 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 13 του ν.3863/2010) και είναι σε εκκρεμότητα κρίνονται οίκοθεν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων - τομέων και τα οικονομικά αποτελέσματα επέρχονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης αυτής, δηλαδή από 22-8-2011.

Εξυπακούεται ότι, για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την 22α-8-2011 τα οικονομικά αποτελέσματα θα επέρχονται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο φορέα - τομέα. για τους θανάτους που έχουν επέλθει πριν από την 22α-8-2011, ενώ για τους θανάτους που επέρχονται μετά την ημερομηνία αυτή η έναρξη της συνταξιοδότησης είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην καταστατική διάταξη του κάθε φορέα-τομέα.

Τέλος, παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων - τομέων για την άμεση υλοποίηση της διάταξης και είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε διευκρίνισης ή πληροφορίας.»
Κέρδος online 30/9/2011 13:51

Δεν υπάρχουν σχόλια: