Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Οι άνθρωποι πεθαίνουν στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους

Μέγεθος γραμματοσειράς
μεγένθυση γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
Πέμπτη
H αύξηση στα κρούσματα των ασθενειών, όπως διαβήτης και καρδιά δεν απασχολεί μόνο τις εύρωστες οικονομικά κοινωνίες, αλλά και τις οικονομικά ασθενέστερες. Οι ασθένειες αυτές ακολουθούν τάσεις ανόδου και πλέον η επιβολή άμεσων δράσεων και λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις κρίνεται ως απαραίτητο συστατικό στην μείωση του φαινομένου που έχει καταστεί παγκόσμια μάστιγα.
Οι ασθένειες αυτές της εποχής μας που οφείλονται στον τρόπο ζωής μας και  έχουν τις ρίζες τους στην χρήση του αλκοόλ, της νικοτίνης και στην κακή διατροφή προκαλούν εκατομμύρια θανάτους σε ομάδες ατόμων που ανήκουν στην χαμηλή και μεσαία εισοδηματική τάξη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ σε πολύ πρόσφατο δημοσίευμα του αποκαλεί τις Μη – Μεταδοτικές αυτές ασθένειες ως  ‘κατ εξοχήν δολοφονικές’ με αυξητικές τάσεις. Το 2008, απεβίωσαν 36,1 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαιτίας καρδιαγγειακών προβλημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνου και διαβήτη. Το 80% των θυμάτων ανήκαν στην χαμηλή και μεσαία εισοδηματική τάξη
Κάθε χρόνο, 17 εκατομμύρια άτομα χάνουν την ζωή τους από ασθένειες της καρδιάς, 7,6 εκατομμύρια από καρκίνο, 4,2 εκατομμύρια από προβλήματα στο αναπνευστικό και 1,3 από διαβήτη. Και οι τέσσερεις αυτές κατηγορίες εκπροσωπούν το 80% των Μη – Μεταδιδόμενων Ασθενειών, NCD και μοιράζονται κοινές αιτίες εκδήλωσης τους, όπως η χρήση νικοτίνης, οινοπνεύματος, την έλλειψη σωστής διατροφής και σωστής κίνησης.
Τώρα, τα ποσοστά θανάτων σε σχέση με την ηλικία έχουν ως εξής. Περίπου το 30% των θυμάτων αυτών ανήκουν στην μεσαία και κάτω εισοδηματική τάξη και είναι ηλικίας ΚΑΤΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ. Με άλλα λόγια στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους, πάντα σύμφωνα με την μελέτη του ΠΟΥ.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Dr Ala Alwan, από το τμήμα της γενικής διεύθυνσης Μη – Μεταδιδόμενων Ασθενειών είπε χαρακτηριστικά ότι ‘οι πρώϊμοι αυτοί θάνατοι αποτελούν τραγικό κομμάτι της ιστορίας καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δύναται να προληφθεί’ . Οι θάνατοι αυτοί συμπληρώνει δεν αποτελούν απώλεια για τις οικογένειες των εκλειπόντων, αλλά και μεγάλη απώλεια εργατικού δυναμικού για μία χώρα.
Θάνατοι εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να προληφθούν σύμφωνα με το ΠΟΥ με την λήψη και εφαρμογή αυστηρών μέτρων. Τα μέτρα αυτά αφορούν σε δράσεις που πρέπει να υιοθετήσουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις τους ενάντια στην ραγδαία εξάπλωση των Μη – Μεταδιδόμενων Ασθενειών. Οι δράσεις αυτές θα οδηγήσουν στην μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ και στην μεγαλύτερη πρόσβαση των ατόμων σε καλύτερους τρόπους υγιεινής διαβίωσης.

*της Έλενας Ερμείδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: