Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Μοιράσου το στο facebook

Τα λίπη που πρέπει να αποφεύγουμε

Το λίπος είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που, αν και απαραίτητο για τη διατροφή μας, συνήθως αντιμετωπίζεται σαν κάτι που είναι μόνο βλαβερό και επιζήμιο για την υγεία μας….
 Αυτό βέβαια γίνεται γιατί το λίπος έχει συνδυαστεί κυρίως με την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και τη συσχέτισή του με παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και κάποιες μορφές καρκίνου, μάς εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος.

Η αλήθεια είναι, προσθέτει, πως το λίπος χρειάζεται στη διατροφή μας και μάλιστα σε ποσοστό περίπου 30%, από το οποίο 10% να είναι κορεσμένο, 10-15% μονοακόρεστο και 10% πολυακόρεστο. Αυτό, δηλαδή, που θέλει προσοχή είναι η καταναλισκόμενη ποσότητα όσο και η μορφή του λίπους που εμείς καταναλώνουμε. Συχνά ακούμε, λοιπόν, πως η χειρότερη μορφή λίπους είναι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στο κρέας, το αβγό, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά, το βούτυρο και την καρύδα. Είναι αυτά κυρίως τα λίπη που συνδέονται με την αύξηση της «κακής» χοληστερίνης, αλλά και την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: