Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ποιές συναλλαγές εξαιρούνται

Εξόφληση συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών άνω των 3.000 ευρώ μέσω τραπέζης

Πηγή Φωτό :Ελληνικά Πρακτορεία (ΕΥΡ)
Πηγή Φωτό :Ελληνικά Πρακτορεία (ΕΥΡ)  
Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, αυξάνεται σε 3.000 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε πριν, το κατώτατο όριο συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών για αγορές ή παροχή υπηρεσιών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η εξόφληση τους με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με επιταγές ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Συνεπώς, τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω Τραπέζης και σε καμία περίπτωση η εξόφληση των υπόψη στοιχείων δεν μπορεί να γίνει με μετρητά.
Για το έτος 2011 το κατώτατο όριο συναλλαγών ανέρχεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, ενώ από 1/1/2012 και μετά μειώνεται ξανά στο ποσό των 1.500 ευρώ.
Ως αξία συναλλαγής, για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό της αξίας της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν και στις εξής περιπτώσεις:
Α) Προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές, που αφορούν συναλλαγές ύψους άνω του ισχύοντος κάθε φορά ορίου, ανεξαρτήτως του ποσού εκάστης τμηματικής καταβολής ή προκαταβολής.
Β) Πώληση αγαθών (όπως οχήματα, κ.λπ.) σε ιδιώτη «με ανταλλαγή», σε περίπτωση που η διαφορά της αξίας που προκύπτει από το συμψηφισμό των αμοιβαίων ανταπαιτήσεων υπερβαίνει το ισχύον, κάθε φορά, όριο.
Γ) Αλλαγή λιανικώς πωληθέντων αγαθών, η αξία των οποίων προηγουμένως έχει εξοφληθεί, για τη νέα απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδεται, εφαρμόζονται οι παραπάνω διατάξεις αν η διαφορά της αξίας που προκύπτει από το συμψηφισμό υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
Δ) Επιστροφή αγαθών, εφόσον μεταγενέστερα η απαίτηση του ιδιώτη συμψηφισθεί με επόμενη αγορά αγαθών.
Ε) Συναλλαγή που εξοφλείται, μερικώς ή ολικώς, με εκχώρηση από τον ιδιώτη προϊόντος δανείου που βαρύνει αυτόν, με κατάθεση του σχετικού ποσού στο λογαριασμό του πωλητή - επιτηδευματία. Αφορά και το υπολειπόμενο ποσό, ανεξαρτήτως αξίας, εφόσον η τιμολογούμενη αξία της συναλλαγής υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
Δεν εμπίπτουν στην υποχρέωση εξόφλησης μέσω Τραπέζης οι εξής περιπτώσεις συναλλαγών:
Α) Πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού, ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών
Β) Ασφαλιστικές επιχειρήσεις
Γ) Συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων ή κοινοπραξιών ποσού άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ
Δ) Εξόφληση οφειλής προς το Δημόσιο ανεξαρτήτως ποσού.
Ε) Αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, που το αντίτιμο της αξίας καλύπτεται με επί μέρους διαδοχικές καταβολές (προκαταβολές), διαφορετικών προσώπων από τον τελικό καταναλωτή. Το τυχόν επιπλέον, μη καλυπτόμενο κατά τα ως άνω ποσό, εξοφλείται με βάση τις διατάξεις της ΠΟΛ.1027/2011, εφόσον η συνολική αξία της συναλλαγής υπερβαίνει το ισχύον όριο (π.χ. αγορά αγαθών από ιδιώτη μέσω «λίστας γάμου» κ.λπ.).
Ειδική διαδικασία για την μη δυνατότητα εξόφλησης μέσω Τραπέζης
Σε περιπτώσεις συναλλαγών, που διενεργούνται σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των Τραπεζών ή με πρόσωπα - ιδιώτες που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η από μέρους τους εξόφληση μέσω τραπέζης σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1027/2011 και καταβάλλονται με μετρητά ή παραδίδονται συναλλαγματικές, οι οποίες εξοφλούνται εκτός τραπεζικού συστήματος, ακολουθείται ειδική διαδικασία ως ακολούθως:
1. Εκδίδεται από τον επιτηδευματία - πωλητή λογιστικό παραστατικό «απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων» κατά το χρόνο είσπραξης των μετρητών ή της παραλαβής συναλλαγματικών (εκτός τραπεζικού συστήματος) από τον πελάτη - ιδιώτη.
Η ως άνω απόδειξη, εκδίδεται αθεώρητη από διπλότυπο, τουλάχιστον, στέλεχος και εφόσον είναι μηχανογραφική δεν απαιτείται η σήμανση αυτής μέσω Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ..
Στο περιεχόμενο αυτής αναγράφονται το ποσό, ο τρόπος εξόφλησης, η αιτιολογία της είσπραξης (π.χ. προκαταβολή, τμηματική καταβολή, εξόφληση) και ο αύξων αριθμός του παραστατικού (εφόσον έχει προηγηθεί η έκδοση αυτού).
Επί προκαταβολών, πριν την έκδοση του φορολογικού στοιχείου, αναγράφονται τα αντίστοιχα στοιχεία του οικείου ταμειακού παραστατικού, εφόσον εκδίδεται από την επιχείρηση.
2. Ο επιτηδευματίας υποχρεούται το ποσόν των μετρητών, που εισέπραξε κατά το χρόνο έκδοσης της απόδειξης ή κατά το χρόνο εξόφλησης των συναλλαγματικών, να το καταθέσει εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την έκδοσή τους, σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη Τράπεζα ή Πιστωτικό Οργανισμό.
3. Οι εκδιδόμενες «αποδείξεις είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων», καθώς και τα τραπεζικά παραστατικά από τα οποία προκύπτουν τα δεδομένα της κατάθεσης, διαφυλάσσονται με ευθύνη του υπόχρεου, για όσο χρόνο προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ..
Κυρώσεις για την μη εξόφληση μέσω Τραπέζης
Η παράληψη εξόφλησης συναλλαγών άνω των 3.000 ευρώ για το έτος 2011 μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών για αγορές ή παροχή υπηρεσιών μέσω τραπέζης ή πράξεις που διαπιστώνονται σε διαφορετικό χρόνο εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου επιβάλλεται ιδιαίτερο πρόστιμο, ανά φορολογικό έλεγχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 2523/1997 ως εξής:
Για κάθε παράβαση υπόκειται σε πρόστιμο που ορίζεται από εκατόν δέκα επτά (117) ευρώ μέχρι χίλια εκατόν εβδομήντα (1.170) ευρώ.
Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή.
Ειδικά όποιος κατέχει και χρησιμοποιεί αριθμούς φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) περισσότερους από έναν ή αναγράφει στα φορολογικά του στοιχεία καθώς και στις φορολογικές του δηλώσεις αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) που ανήκει σε άλλο πρόσωπο ή που δεν έχει χορηγηθεί σε αυτόν υπόκειται σε πρόστιμο που ορίζεται σε 4.400 ευρώ.

(Μυρσίνη Δρίμτζια, οικονομoλόγος, συνεργάτης της Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon net)

Δεν υπάρχουν σχόλια: