Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Λουκέτο στην Ευρωπαική Πρόνοια

Μέγεθος γραμματοσειράς
  μεγένθυση γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 


Σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.»,προχώρησε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε στη συνεδρίασή της 7/29-03-2011,σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 400/1970. Η ανάκληση ισχύει από 29 Μαρτίου 2011,ενώ απο τις 4 Απριλίου 2011, οι ασφαλισμένοι στην εταιρεία δύνανται να επικοινωνούν με τον επόπτη ασφαλιστικής εκκαθάρισης κ. Π. Σικιαρίδη, καθημερινά, από ώρα 10.00 έως 14.00, στο τηλέφωνο 210 61 09 287.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α., μια μικρού μεγέθους ασφαλιστική εταιρεία με δραστηριότητα σε κλάδους Ζημιών στην Ελλάδα από το 1995 και κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, λόγω των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενεργήθηκαν από την αρμόδια διεύθυνση της ΤτΕ, από τον Φεβρουάριο του 2011 τελούσε υπό καθεστώς δέσμευσης του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων. Η εν λόγω εταιρεία υποχρεούταν να υποβάλει προς έγκριση στην ΤτΕ σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 17γ ν.δ. 400/1970. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε η εταιρεία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την οικονομική ανασυγκρότησή της με αποτέλεσμα, μετά τη μη έγκριση του παραπάνω σχεδίου, η ΕΠΑΘ να αποφασίσει την κατά τα ανωτέρω ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.
Από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας αναστέλλεται η υποχρέωση των ασφαλισμένων για καταβολή ασφαλίστρων, καθώς και η υποχρέωση της εταιρείας για καταβολή ασφαλισμάτων ή άλλων πληρωτέων παροχών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ενεργοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Ειδικότερα, για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών διορίστηκε ως επόπτης ασφαλιστικής εκκαθάρισης ο δικηγόρος κ. Πρόδρομος Β. Σικιαρίδης, ο οποίος με τη σειρά του θα καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτημα περί διορισμού εκκαθαριστή.
Ειδικότερα:
Αστική Ευθύνη από την κυκλοφορία οχημάτων (υλική ζημία και σωματική βλάβη τρίτου, μόνο): Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου ισχύουν για τριάντα ημέρες από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας της εταιρείας (N 400/70 αρ.3 παρ.6 σε συνδυασμό με ΠΔ 237/86 αρ.25 παρ.4). Μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού οι ιδιοκτήτες οχημάτων οφείλουν να ασφαλιστούν σε κάποια άλλη ασφαλιστική εταιρεία. Σε περίπτωση που προκαλέσουν ατύχημα εντός του διαστήματος των τριάντα ημερών, ο παθών θα αποζημιωθεί από το «Επικουρικό Κεφάλαιο Αστικής Ευθύνης εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων» (ΝΠΙΔ). Το μέρος των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάκλησης έως την λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου (μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα) επιστρέφεται στους ασφαλισμένους (αρ. 3 παρ. 6 Ν.Δ. 400/1970) από τον εκκαθαριστή. Εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Ασφαλιστήρια λοιπών κλάδων ζημιών: Τριάντα ημέρες μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας θεωρούνται αυτοδίκαια λυμένες όλες οι ασφαλιστικές συμβάσεις της εταιρείας. Οι έχοντες απαιτήσεις από τους λοιπούς κλάδους ζημιών όπως και από τα καταβληθέντα - μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα - θα ικανοποιηθούν κατόπιν αναγγελίας της απαίτησής τους στον εκκαθαριστή.

Νωρίτερα το nextdeal.gr έγραφε:
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η ασφαλιστική αγορά τις πρωτοβουλίες της νέας εποπτικής αρχής για ενδεχόμενη νάκληση άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής εταιρείας. Όπως αναφέρουν σχετικές εκτιμήσεις η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να προχωρήσει στη σχετική ανακοίνωση.
Πρόκειται για απόφαση που θα αφορά εταιρεία που ασχολείται κυρίως με τον κλάδο αυτοκινήτου, η διοίκηση της οποίας όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτή δεν αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον της εταιρείας. Τυχόν ανάκλησης της άδειας της όμως θα φορτώσει με νέα βάρη το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων, ενώ στον δρόμο θα μείνουν και οι εργαζόμενοι σε αυτή.   Στο μεταξύ το χαρτοφυλάκιο της έχει φύγει προς άλλες εταιρείες, ενώ βέβαια έχουν μείνει στα "συρτάρια της" οι ζημιές τις οποίες θα καλύψει το Επικουρικό. Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών είναι που θα βρει τα χρήματα το Επικουρικό Κεφάλαιο.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περί αντικειμενικοποίησης των ζημιών σωματικών βλαβών και πλαφόν στις αποζημιώσεις μέχρι 100.000 ευρώ, οι οποίες θα έδιναν μία “ανάσα” στο Επικουρικό Κεφάλαιο, παραμένουν ακόμη στα χαρτιά, καθώς οι δυο εποπτικοί φορείς δεν έχουν ακόμη προωθήσει τις ρυθμίσεις στη Βουλή..

Δεν υπάρχουν σχόλια: