Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

YΠΟΙΚ: Χωρίς πιστοποιητικά από τις ΔΟΥ οι συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης ακινήτων από 1η Ιανουαρίου


Τη μετάθεση εφαρμογής της διάταξης, με την οποία και προβλέπεται ότι κατά τη μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτου ή μεταβίβασης ή δημιουργίας εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτό, απαιτείται να συνοδεύονται από πιστοποιητικό του προϊστάμενου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που συντάσσονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Συνεπώς, για το έτος 2011 δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο το προβλεπόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 3842/2010 πιστοποιητικό ούτε αναζητείται αυτό, σύμφωνα με την παράγραφο 2, από τους φύλακες μεταγραφών και τους προϊστάμενους των κτηματολογικών γραφείων για τη μεταγραφή ή την καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία του σχετικού συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε το υπουργείο καθώς οι διαδικασίες εκκαθάρισης των δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας δε θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Για το θέμα θα ακολουθήσει ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: