Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τέλος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση


Μέγεθος γραμματοσειράς
μεγένθυση γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
 

Ηλεκρονικά θα γίνονται πλέον οι συνταγογραφήσεις των ασφαλιστικών ταμείων βάζοντας τέλος στις σπατάλες και την κατευθυνόμενη συνταγογραφία.

Η αρχή γίνεται απο τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών σε 4.200 συμβεβλημένους γιατρούς και 11.500 φαρμακεία, ενώ στη συνέχεια θα επακταθεί και σε άλλα ταμεία.

Οι δαπάνες υγείας των Ταμείων το 2011 θα είναι κατά 10% χαμηλότερες σε σχέση με φέτος, ενώ ανακοινώθηκε και η ίδρυση δύο κοινωνικών ΚΕΠ, στη Σταδίου και την Πειραιώς που θα εξυπηρετούν τους πολίτες για ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα.

Και οι φαρμακοποιοί στηρίζουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Στηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος το  σχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, την οποία είχαν εξάλλου προτείνει οι φαρμακοποιοί από τη δεκαετία του 1990.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση την Τρίτη, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα ακόμα βήμα εκσυγχρονισμού, μετά την αυτοματοποιημένη διαχείριση των συνταγών του ΙΚΑ που εφαρμόζεται από τον Μάρτιο και ζητά να υπάρξει μεταβατική περίοδος και επισημαίνει ότι τα ταμεία και τα κέντρα υγείας πρέπει να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά το σημαντικό αυτό εγχείρημα και πρωταρχικά πρέπει να εξοπλισθούν τα ταμεία, τα κέντρα υγείας κλπ. Επίσης πρέπει να διασφαλιστεί η συμβατότητα του συστήματος με το λογισμικό που διαθέτουν τα φαρμακεία, το απόρρητο της συνταγής και το όλο σύστημα να περιβάλλεται από απλούς και εφαρμόσιμους κανόνες συνταγογράφησης και κυρίως να διαχωρίζεται ο τομέας ευθύνης ιατρών και φαρμακοποιών.

Παράλληλα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να υπάρξει επαρκές μεταβατικό διάστημα προκειμένου να δοκιμαστεί και να λειτουργήσει σωστά το σύστημα από την αρχή μέχρι το τέλος.Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, εκπροσωπώντας τους 11000 φαρμακοποιούς όλης της χώρας είναι στη διάθεση των αρμοδίων υπουργών να υποβάλλει τις παρατηρήσεις του και τις προτάσεις του για την επιτυχή εφαρμογή» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: