Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Στο αρχείο έχουν καταλήξει οι περισσότερες από τις 18 δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για διάφορα θέματα των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Χανίων. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδακης.
Όπως σημείωσε πάντως ο βουλευτής, επειδή η ιστορία αυτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
Υπενθυμίζεται πως με την ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ο Χανιώτης Βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί αναφορικά με το ποιες υποθέσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του Ν. Χανίων έφθασαν στην Δικαιοσύνη, ποιες εκδικάστηκαν και ποια είναι η εξέλιξή τους. Όπως δήλωσε ο κ.Βολουδάκης στην απάντηση του υπουργού «καταγράφονται 18 δικογραφίες που έχουν φθάσει στα δικαστήρια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετικά με τις ΕΑΣ των Χανίων. Από αυτές, οι 15 είτε έχουν τεθεί στο αρχείο, είτε έχει γίνει απαλλαγή με βούλευμα είτε έχουν αθωωθεί όσοι είχαν κατηγορηθεί. Οι άλλες τρεις είναι σε εκκρεμότητα. Με άλλα λόγια, 18 υποθέσεις, καμία καταδίκη…».
Επίσης στην απάντησή του ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης σημειώνει πως το Υπ.Δικαιοσύνης δεν μπορεί και δεν παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, κάτι με το οποίο προσυπογράφει και ο κ.Βολουδάκης τονίζοντας όμως ότι «η κοινή γνώμη έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για το ποιες είναι οι αποφάσεις και οι ενέργειες της δικαιοσύνης για τα ζητήματα που την αφορούν. Θα επανέλθω λοιπόν για να δούμε με ποια διαδικασία και ποιο σκεπτικό, οι 15 από τις 18 υποθέσεις είτε τέθηκαν στο αρχείο είτε τέθηκαν σε απαλλαγή…Θέλω να πιστεύω ότι όλα γίνονται κανονικά. Όμως επειδή η κοινή γνώμη στα Χανιά έχει ανησυχίες θεωρώ ότι έχει και το δικαίωμα να ενημερωθεί».
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την απάντηση του υπ.Δικαιοσύνης από τις 18 συνολικά δικογραφίες που σχηματίστηκαν για διάφορες υποθέσεις των ΕΑΣ Χανίων, Μάλεμε, Σφακίων, Κισάμου και Κολυμβαρίου οι 11 μπήκαν στο αρχείο με διάταξη του Εισαγγελέα, για τις τρεις με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών δεν αποδόθηκε κατηγορία, σε μια υπήρξε αθωωτική απόφαση και τρεις είναι σε εκκρεμότητα. ‘Όπως αναγράφεται στην απάντηση του Υπουργού από έξη δικογραφίες υποθέσεων της ΕΑΣ Χανίων, για τις τρεις δεν απεδόθει κατηγορία με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ενώ τρεις τέθηκαν στο αρχείο με διάταξη του Εισαγγελέα. Για την ΕΑΣ Μάλεμε, δύο δικογραφίες τέθηκαν στο αρχείο.
Για την ΕΑΣ Σφακίων, μια δικογραφία τέθηκε στο αρχείο και μια εκκρεμεί καθώς είναι στη διαδικασία της προανάκρισης. Για την ΕΑΣ Κισσάμου τέσσερεις δικογραφίες τέθηκαν στο αρχείο και δύο ακόμη δικογραφίες εκκρεμούν ενώπιον του Ανακριτή. Τέλος για την ΕΑΣ Κολυμβαρίου, μια δικογραφία τέθηκε στο αρχείο και για μια άλλη εκδόθηκε αθωωτική απόφαση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: