Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΩΝ (Κ.Ε.Δ.Ε.)
Ύστερα από την γνωστοποίηση της με αριθμό 1117330/ΕΞ/,-0016 εσωτερικής εγκυκλίου του κ Υπουργού Οικονομικών με ημερομηνία 4-12-2009 και θέμα: «Ακατάσχετο κινητών πραγμάτων της προσωπικής χρήσης των οφειλετών» και το οποίο έλαβε δημοσιότητα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από τούδε και στο εξής ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κατάσχεση προσωπικών ειδών (κινητών) που αναφέρονται στο άρθρο 953 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Σας εφιστούμε την προσοχή να απόσχετε από οποιαδήποτε τέτοια κατάσχεση ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ και συνεπώς πιέζεστε προς τούτο από τους εντολείς σας προϊσταμένους Δ.Ο.Υ. ή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κλπ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ.
Όπως είναι γνωστό οι κατασχέσεις αυτές, που γίνονται από λίγους συναδέλφους, γίνονται εν γνώσει των προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. περί μη υπάρξεως περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, με μοναδικό σκοπό την διακοπή της παραγραφής της βεβαιωμένης αξίωσης και με την ελπίδα πως οι οφειλέτες θα αποκτήσουν κάποτε στο μέλλον περιουσιακά στοιχεία κατασχετά. Σαφώς και οι κατασχέσεις αυτές δεν οδηγούνται ποτέ στην έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού και είναι τουλάχιστον άδικο να κατηγορούνται οι, λίγοι αυτοί, Δικαστικοί Επιμελητές, μόνο, για την επιβολή τέτοιων κατασχέσεων, ενώ με αυτές (κατασχέσεις) δεν παραγράφονται οι αξιώσεις του Δημοσίου ή των ασφαλιστικών οργανισμών.
Η άποψη του Κλάδου των Δικαστικών Επιμελητών έχει πολλές φορές στο παρελθόν εκφραστεί ενάντια σ’ αυτές τις ενέργειες αλλά το διακύβευμα (Δημόσια Έσοδα) ήταν πάντοτε αυτό που υπερτερούσε.
Η άποψή μας αυτή εκφράστηκε, εντονότατα, και δια του εκπροσώπου του Κλάδου, Αντιπροέδρου μας Διονυσίου Κριάρη, στο νέο σχέδιο Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος να σημειωθεί έχει ολοκληρωθεί περισσότερο από επτά (7) μήνες και παραταύτα δεν παραδίδεται στο Υπουργείο, άγνωστο με πιέσεις ποιών, οι οποίοι αντιτίθενται σε συγκεκριμένα άρθρα του, παρά του ότι έχει αποφασιστεί από την επιτροπή.
Σας επισημαίνουμε τέλος πως αν κάποιος Δικαστικός Επιμελητής, παρά τα ανωτέρω, επιβάλλει κατάσχεση σε προσωπικά ακατάσχετα αντικείμενα του οφειλέτη θα υποστεί, σύμφωνα με την πιο πάνω εσωτερική εγκύκλιο, τις πειθαρχικές διώξεις που προβλέπονται στον Κ.Ε.Δ.Ε. και δεν θα πληρωθεί για τις κατασχέσεις αυτές.
Επιτέλους, όσο και να θέλουμε, οι Δικαστικοί Επιμελητές δεν είναι μόνο αυτοί που θα προστατεύσουν τα Δημόσια Έσοδα του κράτους. Η νομιμότητα θα υπερισχύσει της σκοπιμότητας. Ευθύνη τέτοια έχουν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες οι οποίες αφήνουν την είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών στα όρια της παραγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: