Το υπουργείο Υγείας κινητοποίησε τις υπηρεσίες για έγκαιρη διάγνωση και δήλωση νέων περιστατικών, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή πρόγραμμα ψεκασμών «E» 7/8
Εσπευσμένη επιχείρηση... εξόντωσης κουνουπιών (!) αποφάσισε το υπουργείο Υγείας για την Κεντρική Μακεδονία, με αφορμή τα ανησυχητικά πολλά κρούσματα εγκεφαλίτιδας που καταγράφηκαν από το Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και οφείλονται στη μετάδοση «πυρετού του Νείλου» από τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών.
Από το νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι από τις αρχές Ιουλίου εισήχθησαν 24 ασθενείς με λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα και ιογενή μηνιγγίτιδα), κυρίως από τους Νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Ημαθίας.
Μάλιστα αρχικά έγινε λόγος και για δύο θανάτους γυναικών άνω των 75 ετών από αυτές τις αιτίες, κάτι που με ανακοίνωσή του διέψευσε κατηγορηματικά το ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας ότι «οι δύο θάνατοι δεν έχουν σχέση με εγκεφαλίτιδα του «ιού του Δυτικού Νείλου» ή άλλον παρόμοιο ιό».
Επειτα από έκτακτη σύσκεψη με λοιμωξιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρεσιακούς παράγοντες, το υπουργείο Υγείας κινητοποίησε τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση νέων περιστατικών εγκεφαλίτιδας.
Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουν μάλιστα δοθεί ειδικές οδηγίες στα νοσοκομεία της περιοχής, με τη σύσταση να ενημερωθούν κυρίως οι γιατροί που δέχονται κοινό στα εξωτερικά ιατρεία.
Συγχρόνως, σε συνεννόηση και με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μπαίνει αμέσως σε εφαρμογή συμπληρωματικό πρόγραμμα κουνουποκτονίας, προς το παρόν στην Κεντρική Μακεδονία σε νομούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη.
Οι αρμόδιοι συνιστούν στους πολίτες, ειδικά σε όσους ζουν κοντά σε έλη της περιοχής όπου ήδη σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, να παίρνουν κυρίως την ώρα της δύσης του ήλιου ατομικά μέτρα προστασίας κατά των κουνουπιών, με χρήση εντομοαπωθητικών στα γυμνά σημεία του σώματος. Στην αγορά υπάρχουν εγκεκριμένα ειδικά σκευάσματα, σε κρέμες ή υγρό, που προστατεύουν αποτελεσματικά το σώμα από τσιμπήματα κουνουπιών.
Επίσης, για την προστασία των εσωτερικών χώρων των σπιτιών χρειάζεται προσοχή, να μη γίνεται ράντισμα με εντομοκτόνα σπρέι, παρουσία ανθρώπων, που ενδέχεται να το εισπνεύσουν ή να μολυνθούν από αυτό τρόφιμα. Γι’ αυτό η πιο ενδεδειγμένη λύση που συνιστάται από τους ειδικούς είναι να τοποθετηθούν σήτες, ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά και βρέφη.
Τα συμπτώματα
Για τα πρώτα συμπτώματα, που πρέπει να μας οδηγήσουν αμέσως σε γιατρό, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, αναφέρει τον πυρετό και τον μυϊκό πόνο.Σε σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνονται έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα, και ναυτία, εμετός, απώλεια όρεξης και διάρροια, συμπτώματα που υποχωρούν σε 8-10 ημέρες, ενώ το αίσθημα εξάντλησης μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Η πιο επικίνδυνη εγκεφαλίτιδα χαρακτηρίζεται από παρόμοια συμπτώματα, αλλά και ένα μειωμένο επίπεδο συνείδησης, που μπορεί να πλησιάσει έως και το κώμα!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
gkritikos@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου