Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Στάση πληρωμών στο εφάπαξ

Σε στάση πληρωμών οδεύει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το οποίο καταβάλλει το εφάπαξ, ενώ προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο (μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του...


Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) που θα επιφέρει αύξηση έως και 15 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

O γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) κ. Νίκος Καλάκος, σε δηλώσεις του στα «ΝΕΑ», εκτιμά ότι την επόμενη τριετία το Ταμείο- και με δεδομένη τη μαζική φυγή στη σύνταξη- δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην καταβολή του εφάπαξ, διότι:

1 Το έλλειμμα του Ταμείου από 1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει το 2014 στα 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα επέρχεται μείωση εσόδων στο Ταμείο από τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα (περικοπές δώρων κ.ά.).

2 Σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 20.000

αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ και μέχρι το τέλος του έτους οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 35.000 (έναντι 11.000 το 2009) αφού οι καθηγητές αποχωρούν Αύγουστο και Οκτώβριο. Ο ρυθμός αύξησης των αιτήσεων είναι εντυπωσιακός. Ηδη το πρώτο πεντάμηνο του 2010 οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2009. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο σε μία ημέρα κατατέθηκαν 177 αιτήσεις! Σημειώνεται ότι ο χρόνος καταβολής του εφάπαξ είναι σήμερα τα 2 χρόνια. Στην τελική ευθεία
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο Ασφαλιστικό μετά τις συναντήσεις που θα έχουν από σήμερα οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Η διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου θα γίνει στις 16 Ιουνίου και αμέσως μετά το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή εν μέσω απεργιών. Επίσης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρώνγυναικών βρίσκεται προ της Βουλής και θα κατατεθεί την επομένη της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: