Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

To ΕΣΠΑ στο διαδίκτυο….μάλλον αδιαφανές!

In Οικονομία,πολιτική on Απριλίου 22, 2010 at 6:05 πμ

Όπου και να γυρίσεις και να ρωτήσεις η χώρα αναμένει αδημονώντας το ΕΣΠΑ…. Το Εθνικό αυτό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας που ήταν να υλοποιηθεί μεταξύ 2007-2013 και το φτάσαμε να είναι για το 2010-2013. Το ξεκίνησε μια κυβέρνηση με μια στρατηγική άλλη από την κυβέρνηση που ήρθε στις εκλογές του 2009. Και τώρα που αναθεωρήθηκε απλώς όλοι καταλάβαμε ότι δεν μπορεί να αναθεωρηθεί και πολύ, αφού το 50% των δαπανών του πρέπει να καλύψουν έργα που κρέμασαν και δεν ολοκληρώθηκαν με το προηγούμενο Γ’ ΚΠΣ.

Με λίγα λόγια θα φάμε το μισό πακέτο αυτή την φορά για τις υπερτιμολογήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμού των προηγούμενων. Και δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς. Γιατί τότε θα πρέπει να επιστρέψουμε και αυτά που ξοδέψαμε ήδη. Ωραίο; Αυτό λοιπόν το ταλαιπωρημένο και κουτσουρεμένο ΕΣΠΑ θα είναι η τελευταία μας ελπίδα; Από ότι φαίνεται η μισή και πλέον χώρα δεν θα ξαναδεί πακέτο κοινοτικής βοήθειας. Άρα επί της ουσίας είναι ναι η τελευταία μας ελπίδα για να βοηθηθεί μέσω επιχορηγήσεων η ανάπτυξή μας.

Αλλά πως θα μάθετε για το ΕΣΠΑ και ειδικά στο διαδίκτυο; Κατ αρχήν υπάρχει το www.espa,gr που θα σας ενημερώσει πλήρως για το τι μπορείτε να ελπίζετε ή να περιμένετε από το ΕΣΠΑ. Ειδικά εδώ θα βρείτε συγκεντρωτικά τις προσκλήσεις -προκηρύξεις των περιφερειακών και εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Από μια εταιρεία συμβούλων όμως βρήκα ένα πολύ καλό forum με θέματα, μέλη και συζητήσεις για το ΕΣΠΑ και ειδικά για τα προγράμματα που αφορούν επιχειρήσεις. Για την ακαδημαϊκή κοινότητα βρήκα και το σχετικό site του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με ειδικές προκηρύξεις και συνεχή ενημέρωση. Επίσης για το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας του Υπ. Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας λειτουργεί ειδικός διαδικτυακός τόπος με συνεχή πληροφόρηση και δυνατότητα email alerts… Επίσης θα βρείτε πληροφορίες του Υπουργείου και εδώ…

Επίσης και η ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης έχει ειδικό site με τις προκηρύξεις που αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε έρευνα και τεχνολογία. Επίσης αξιόλογη σελίδα έχει και το Πολυτεχνείο της Κρήτης εδώ. Ένα σχετικό feed για τα μέλη του έχει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Μια σχετική καλή προσπάθεια είναι και το site της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ στη Στερεά Ελλάδα, αλλά με στατικές πληροφορίες. Πρέπει επίσης να συγχαρώ την καταπληκτική δουλειά στο site της Περιφέρειας Ηπείρου που έχει σε δημοσίευση τα πάντα που αφορούν το ΕΣΠΑ της περιφέρειας και όχι μόνο. Επίσης σε πλήρη δημοσίευση της προόδου του συνόλου του ΕΣΠΑ είναι και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Και αυτά… με λίγα λόγια αυτοί οι εκατοντάδες φορείς του δημοσίου, πολλοί εξ αυτών και ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης σχεδόν ανύπαρκτοι. Η ροή πληροφόρησης είναι ακόμη πρωτόλεια και απευθύνεται σε ανθρώπους εξοικειωμένους με το ΕΣΠΑ και γενικότερα την διαχείριση προγραμμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις πλήρης αδιαφάνεια στα έργα (π.χ. καμμιά περιφέρεια δεν έχει δημοσιευμένα τα έργα που ήδη πληρώνει, πέραν της Περ. Ηπείρου).

Άρα πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα του ΕΣΠΑ για το 2010, πρέπει να δοθεί ολόκληρη μάχη για την προώθηση της πληροφόρησης και την επίτευξη διαφάνειας σε εγκρίσεις και πληρωμές. Προλαβαίνουμε;

1 σχόλιο:

Πέτρος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα! Θα μπορούσες να εισάγεις τους σχετικούς συνδέσμους; Θα ήταν πολύ χρήσιμοι!