Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Προσλήψεις και εκτός ΑΣΕΠ

22/04/2010


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Προσωπικό με συμβάσεις μερικής απασχόλησης διάρκειας 6 μηνών, ακόμη και εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ, θα μπορούν να προσλάβουν όλες οι ΔΕΚΟ, κατ΄ εξαίρεση του κανόνα περί «απαγόρευσης των προσλήψεων» που ψήφισε η κυβέρνηση και που όπως αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά τον εφαρμόζει.
Μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών την οποία είχε στο πρωτοσέλιδό του χθες ο «ΑΤ» για περιπτώσεις που εξαιρούνται από την απαγόρευση των προσλήψεων, έρχεται τώρα άλλη μια διάταξη για κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις ακυρώνοντας μάλιστα και τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που προβλέπει απαγόρευση των προσλήψεων για φέτος στο Δημόσιο τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εξαίρεση μόνο τις προσλήψεις για την υγεία, την αστυνομία, και την παιδεία. Για όλες δε τις προσλήψεις στις περιπτώσεις που εξαιρούνται θα ακολουθείται υποχρεωτικά η διαδικασία προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ.
Στη διάταξη που περιλαμβάνεται όμως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή (άρθρο 2 παράγραφος 18) αναφέρεται ότι στις δημόσιες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα επιτρέπονται προσλήψεις προσωπικού μερικής απασχόλησης ακόμη και εκτός ΑΣΕΠ για διάστημα 6 μηνών.
Η διάταξη ανοίγει την πόρτα για αθρόες προσλήψεις μερικής απασχόλησης σε όλες τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, κ.ά.) και επιπρόσθετα ακυρώνεται και η διαδικασία προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ, καθώς δίνεται περιθώριο μόλις 10 ημερών στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, για να αξιολογήσει τη νομιμότητα της προκήρυξης. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, τότε κάθε διοίκηση οργανισμού και δημόσιας επιχείρησης θα μπορεί να κάνει προσλήψεις μερικής απασχόλησης «κατά βούληση», καθώς η δεκαήμερη προθεσμία μπαίνει απλά για τυπικούς λόγους, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι το ΑΣΕΠ δε φημίζεται για την ταχύτητα διεκπεραίωσης των προκηρύξεων.
Η διάταξη αναφέρει ότι:
«Για τη μερική απασχόληση σε επιχειρήσεις οργανισμούς και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2190/94, όπως ισχύει, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή επειγουσών αναγκών συμφωνείται με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι 6 μήνες μερική απασχόληση που δεν υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως. Η σχετική προκήρυξη αποστέλλεται πριν από τη δημοσίευσή της στο ΑΣΕΠ, το οποίο οφείλει να ελέγξει αυτήν από άποψη νομιμότητας, μέσα σε 10 μέρες. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, οι σχετικές διαδικασίες συνεχίζονται, και χωρίς τη γνώμη του ΑΣΕΠ».
ΠΗΓΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: