Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΜΥ SERRES

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Ημερομηνία: Wednesday, March 24 @ 01:30:31 CDT
Κατηγορία: Ειδήσεις

Το φετινό Πάσχα για τους περισσότερους καταναλωτές θα είναι διαφορετικό,ιδιαίτερα γι αυτούς που τα δυσμενή οικονομικά μέτρα τους άγγιξαν περισσότερο.Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, στεκεται δίπλα σαυτούς τους καταναλωτές ,τους καλεί στην αγορά γιατί το έθιμο το επιβάλλει, αλλά ταυτόχρονα τους συστήνει ότι θα πρέπει να επιδιώξουν να κάνουν προγραμματισμένες αγορές, θα πρέπει να είναι ενήμεροι ως προς τα δικαιώματά τους, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις αγορές που θέλουν με τα χρήματα που διαθέτουν, για να μπορέσουν να μεταβούν στο νέο διαμορφωμένο οικονομικό σενάριο της σημερινής πραγματικότητας.


ΓΕΝΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ
-Κάνουμε έρευνα αγοράς για τιμές των προϊόντων που έχουμε προγραμματίσει να αγοράσουμε, επιλέγουμε νηφάλια εκείνα τα προϊόντα που επιθυμούμε, και αντιστοιχούν στην οικονομική μας δυνατότητα, Φέτος είμαστε πιο χαλαροί, γιατί οι Σειρήνες των Τραπεζών με τα εορτοδάνεια, μας έχουν εγκαταλείψει,παρότι έχουμε τον βραχνά των περασμένων δανειοδοτήσεων.Σήμερα καλούμαστε να είμαστε πιο υπεύθυνοι και εκ της οικονομικής πίεσης που υφιστάμεθα, είμαστε στρατολογημένοι καταναλωτές, δεν μας επιτρέπονται οι παρεκκλίσεις, Παλαιότερα, ως αρμόδιος Φορέας, συνιστούσαμε στους καταναλωτές συγκράτηση και αποφυγή υπεραγορών, τώρα η συμβουλή μας αυτή είναι άκαιρη, γιατί η έλλειψη χρημάτων μας οδηγεί σε υποχρεωτική σωστή διαχείριση των λιγοστών ευρώ που ο καθένας από μας θα διαθέσει για τις αγορές του.
Επειδή τα χρήματά μας είναι λίγα και ,οι αγοραστικές μας ανάγκες λόγω Πάσχα είναι αυξημένες, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, οι κερδοσκόποι εκμεταλλευόμενοι τις αυξημένες ανάγκες μας, ανεβάζουν τις τιμές σε πολλά προϊόντα, συγχρόνως εντείνουν τα τεχνάσματα παραπλάνησης .Θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιήσουν ως «δέλεαρ» τον πασχαλινό οβελία, σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία, και την τοπική αλυσίδα ,για να μας προσελκύσουν στις αγορές μας, δεν μας κάνουν χάρη, διότι ούτε την τοπική οικονομία στηρίζουν, ούτε στα κοινωνικά δρώμενα συνδράμουν. Μοναδικό σκοπό και στόχο έχουν τα δικά μας ΕΥΡΏ, να περάσουν στα δικά τους χέρια. Δική μας είναι η πρωτοβουλία να τους ευ νοήσουμε, ή να αποτρέψουμε τις αγορές μας από αυτούς, γνώστες βέβαια του δικού τους παιχνιδιού .
Τα βασικά είδη που κατ έθιμο θα απασχολήσουν τις αγορές μας και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι συμβουλές της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ είναι:
-ΚΡΕΑΣ (αρνί ή κατσίκι):
Προσέχουμε να φέρει τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία σφραγίδες.Αποφεύγουμε την αγορά κρέατος από ευκαιριακούς πωλητές, δεν μας παρέχεται η ασφάλεια συνθηκών σφαγής, διακίνησης, ακόμα και προέλευσης.Κάθε σφάγιο, υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.Για τα εγχώρια και για τα της Ε.Ε σφάγια, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα"τυρκουάζ" ,σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, εντός της οποίας γράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγίου.Σε σφραγίδα με σχήμα παραλληλογράμμου θα γράφεται η χώρα προέλευσης.Τα αμνοερίφια Τρίτων Χωρών όλες οι σφραγίδες έχουν χρώμα " καστανό"το σχήμα καταλληλότητας είναι ωοειδές, η στρογγυλό, και σχήμα παραλληλογράμμου η χώρα προέλευσης..
-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ
Τα τυριά, θα πρέπει επί της συσκευασίας να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωση(λήξης)Προσοχή, δεν πρέπει να εφοδιαζόμαστε τυροκομικά προϊόντα από παραγωγούς(οικοτεχνίες) δεν μας εξασφαλίζουν ασφάλεια ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε τις επικρατούσες συνθήκες υγιεινής για την παραγωγή αυτών.
- ΑΥΓΑ
Στα εμπορικά καταστήματα τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα.Η συσκευασία θα πρέπει να φέρει τις προβλεπόμενες ενδείξεις.
Στο κέλυφος του αυγού θα πρέπει να υπάρχει.α)Ο διακριτικός αριθμός του παραγωγού,β)Η ένδειξη προέλευσης)Ο Κωδ.Αρ. Νομ/κής Αυτ/σης
δ)Ο Κ.Α ταυτοποίησης της μονάδας ορνίθων παραγωγής αυγών.
-ΓΛΥΚΑ:
Τα παραδοσιακά λαμπροκούλουρα, τσουρέκια κ.λ.π . Καλό είναι , να προσπαθήσουμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας, ιδιαίτερα εάν στην οικογένεια υπάρχουν μικρά παιδιά, και το έθιμο διατηρείται και οι μυρουδιά που αφήνουν στο ψήσιμο τους, δίνουν στην οικογένεια την αίσθηση της απαλλαγής από την καθημερινότητα, και γιορταστική ατμόσφαιρα στο σπίτι δημιουργείται, διαφορετικά ας προτιμήσουμε τους παραδοσιακούς φούρνους της γειτονιάς μας, και φθηνότερα θα τα αγοράσουμε αλλά προπάντων ασφαλή και ποιοτικά.

-ΑΥΓΑ

.Για τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να αναγράφονται στις ενδείξεις στην ετικέτα τα εξής:
1. Η ονομασία πώλησης π.χ. βρασμένα - βαμμένα αυγά.2. Η καθαρή ποσότητα.3. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
4. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης.5. Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ε.Κ.6. Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης στην περίπτωση που η παράλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου.
7. Οδηγίες χρήσης στην περίπτωση που η παράλειψή τους δεν επιτρέπει την σωστή χρήση του τροφίμου.
8. Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του.
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 87, παρ. 4 του Κ.Τ.Π. για τη διακοσμητική χρώση των κελυφών των αυγών ή για τη σφράγιση των κελυφών των αυγών μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον οι χρωστικές του Παραρτήματος Ι του άρθρου 35 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών
Οι ενδείξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των αυγών ανά ποιότητα και βάρος καθώς και η ένδειξη "φρέσκο", δεν πρέπει να αναγράφονται στα βρασμένα - βαμμένα αυγά διότι οι ενδείξεις αυτές προορίζονται αποκλειστικά για τα αυγά πλην των βρασμένων, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Κανονισμού 1028/2006/ΕΚ.

ΣΟΚΟΛΑΤΟΕΙΔΗ

Πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αγορά των σοκολατένιων αυγών, και άλλων σοκολατοειδών με διάφορα ζωάκια. Να προσέχουμε την ετικέτα, για να διαπιστώνουμε αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης.


-ΛΑΧΑΝΙΚΑ -ΦΡΟΥΤΑ

Στην πόλη μας ,σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση λειτουργεί Λαϊκή Αγορά, σε αρκετές συνοικίες,που οι αγρότες μας εκθέτουν τα προϊόντα τους, φρέσκα και σε χαμηλές τιμές χωρίς την μεσολάβηση τρίτου, ας τους προτιμήσουμε θα είναι ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος,που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο..
- ΛΑΜΠΑΔΕΣ
Την Πασχαλινή λαμπάδα για το παιδί σου, για το βαφτιστήρι σου, για τα μέλη της οικογένειας σου προσπάθησε να την φτιάξεις μόνος σου, και το αίσθημα της δημιουργίας θα ικανοποιήσεις αλλά και θα σου στοιχίσει λιγότερο, αν προτιμήσεις να την αγοράσεις κάνε έρευνα αγοράς .

-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Θα πρέπει να είναι ασφαλή, και κατάλληλα για την ηλικία, των παιδιών που απευθύνονται, να μην έχουν μικρά εξαρτήματα όταν πρόκειται
για βρέφη, γιατί μπορεί να κινδυνέψει η υγεία τους εάν τα μικρά εξαρτήματα προσπαθήσουν να τα φάνε.

- Στα εμπορικά καταστήματα (ένδυσης-υπόδησης) να φροντίζουμε πάντα να παίρνουμε απόδειξη πληρωμής του είδους και κάρτα αλλαγής.
Επειδή αυτό τον καιρό πολλά καταστήματα έχουν είδη σε "προσφορά" θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί,γιατί στα είδη αυτά δεν επιτρέπονται οι αλλαγές.
ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΑ -ΤΑΒΈΡΝΕΣ-ΚΈΝΤΡΑ ΑΝΑΨΥΧΉΣ
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πληρώνουμε το είδος που έχουμε επιλέξει από τον τιμοκατάλογο με την αντίστοιχη τιμή που γράφεται στον τιμοκατάλογο του καταστήματος,καμία πλέον επιβάρυνση δεν είναι νόμιμη.

-Ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι, κλιμάκια της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ,θα βρίσκονται καθημερινά στην αγορά, στα πολυκαταστήματα, στα Σούπερ-Μάρκετ, όπου θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους τους
Μη διστάσετε να απευθυνθείτε και να ζητήσετε, ενημέρωση και συνδρομή σε οποιοδήποτε καταναλωτικό πρόβλημα αντιμετωπίσετε . Τηλ.28210 92666
Η Πρόεδρος
Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: