Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Πλαφόν αλλά... στους ελέγχους

Οι νομαρχίες δεν «είδαν» την κερδοσκοπία στα καύσιμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

Σε άλλους νομούς από εκείνους στους οποίους έχει επιβληθεί το πλαφόν στα καύσιμα θα έψαξαν, προφανώς, οι ελεγκτές των νομαρχιών που υποτίθεται ότι βγήκαν για ελέγχους στην αγορά.
Δεν εξηγείται αλλιώς, ότι δεν διαπίστωσαν ούτε... μισή παράβαση από τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές, όπως τουλάχιστον οι ίδιες οι νομαρχίες αναφέρουν στα ενημερωτικά σημειώματα που απέστειλαν χθες το μεσημέρι στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Κι ας παραβιάζεται όλες τις προηγούμενες ημέρες το πλαφόν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά το επίσημο Παρατηρητήριο Τιμών.

Πρόκειται για εικόνα ανεξέλεγκτης αγοράς, στο φόντο της οποίας κύκλοι χθες των δύο συναρμόδιων υπουργείων, Οικονομίας και Περιβάλλοντος- Ενέργειας, έριχναν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών. «Αρμόδια για την εφαρμογή του πλαφόν σε νομαρχιακό επίπεδο είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η οποία και «εποπτεύει» τις νομαρχιακές υπηρεσίες Εμπορίου», έλεγαν, για παράδειγμα, από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Προσθέτοντας πως το υπουργείο είναι αρμόδιο μόνο για το καθαρά «υπολογιστικό» κομμάτι, που αφορά τον τρόπο προσδιορισμού και τη μέθοδο για την ανώτατη τιμή ανά νομό, αποδεχόμενο- ή μη- και τη σχετική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Άγνωστο, πάντως, είναι για ποιον λόγο μέχρι αργά χθες το απόγευμα ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία είχε σταλεί μόνο από τους 6 εκ των 8 νομών, παρ΄ ότι τους έχει ζητηθεί με σχετική επιστολή από την Παρασκευή να την ενημερώνουν σε καθημερινή βάση, καθώς επίσης και τι συνέβη στις άλλες 2 νομαρχίες, (Δωδεκάνησα, Ρέθυμνο) όπου προφανώς οι υπηρεσίες τους θα κάνουν ακόμη... τιμοληψίες. Στα σημειώματα των νομαρχιών δεν αναφέρεται ούτε ποιες ημέρες έγιναν οι έλεγχοι, ούτε ο αριθμός των πρατηρίων που ελέγχθηκαν, ούτε το εύρος των τιμών στις οποίες αυτά πωλούσαν. Το πιθανότερο είναι ότι οι υπηρεσίες τους δεν άρχισαν, ως όφειλαν, ελέγχους από την ημέρα ισχύος του πλαφόν, την περασμένη Τετάρτη 24 Μαρτίου, αλλά από χθες το πρωί, μετά την επιστολή του γ.γ. Στ. Κομνηνού.

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού σας», γράφει για παράδειγμα στο λακωνικό της σημείωμα η Νομαρχία Πρέβεζας, «σας ενημερώνουμε ότι σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις από πρατήρια της ανωτάτης τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 και 100 οκτανίων». Και ας πωλούσαν κάποιοι πρατηριούχοι στην Πρέβεζα μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής την αμόλυβδη βενζίνη με απόκλιση μέχρι 5,2 λεπτά από το καθορισμένο για τον νομό πλαφόν (προς 1,529 έναντι 1,477 ευρώ).

«Οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»
Πρόκειται για εικόνα ανεξέλεγκτης αγοράς. Το υπουργείο Οικονομίας από την πλευρά του προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με επιχείρημα ότι οι τιμές με τις οποίες ενημερώνεται το Παρατηρητήριο Τιμών είναι εικονικά υψηλές και επομένως οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Κι αυτό καθώς περιλαμβάνουν και εκείνες της βενζίνης V-Ρower της Shell, ενός ενισχυμένου τύπου αμόλυβδης, που πωλείται ακριβότερα. Με τη διαφορά ότι η απόφαση για το πλαφόν που εξέδωσαν από κοινού την περασμένη Τετάρτη 24 Μαρτίου τα δύο υπουργεία, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, δεν εμπεριείχε καμία εξαίρεση για τη V-Ρower της Shell ή για μάρκα ενισχυμένης βενζίνης άλλης εταιρείας. Παρ΄ ότι δηλαδή η συγκεκριμένη μάρκα βενζίνης είναι ενισχυμένη, εντούτοις δεν έχει εξαιρεθεί από το πλαφόν, ούτε έχει ορισθεί κάποια ειδική ανώτατη τιμή γι΄ αυτήν. Στην ουσία οι συγκεκριμένοι πρατηριούχοι είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα σεβαστούν ή όχι το πλαφόν, θεωρώντας ότι αυτό είναι νόμιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: