Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα δίνουν λογαριασμό για χρεώσεις, αποδόσεις

Τέλος στα «ψιλά γράμματα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Αναλυτικό λογαριασμό από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι Έλληνες, αλλά και περισσότερη διαφάνεια στους όρους των συμβολαίων, τις χρεώσεις και τη δομή των ασφαλιστικών προϊόντων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ήδη επεξεργάζεται σχέδιο νόμου που αφορά τη διαφάνεια στην παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη ενημέρωση των ασφαλισμένων, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την πτώχευση εταιρειών που έχουν αφήσει στον αέρα χιλιάδες ασφαλισμένους.

Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνει το πραγματικό κόστος της ασφάλισης, καθώς σήμερα οι ασφαλισμένοι- κυρίως στον κλάδο ζωής- πληρώνουν χωρίς στην πραγματικότητα να ενημερώνονται αναλυτικά για το πραγματικό κόστος της ασφάλισής τους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να επιλέγουν το πιο ανταγωνιστικό πακέτο σε σχέση και με τις άλλες εταιρείες της αγοράς και συνολικά το κόστος ασφάλισης στη χώρα μας να παραμένει υψηλό. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να επιβάλει στις εταιρείες με νομοθετική ρύθμιση την παροχή αναλυτικών λογαριασμών προς τους πελάτες τους, κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στους οποίους να αναγράφονται στοιχεία όπως το κόστος της πραγματικής ασφάλισης, η προμήθεια της ασφαλιστικής εταιρείας, τα έξοδα υπέρ τρίτων, οι φόροι κ.λπ.

Παράγοντες του υπουργείου τονίζουν ότι οι ρυθμίσεις θα αποβλέπουν στην αποτελεσματική ενημέρωση του ασφαλισμένου πάνω σε κρίσιμα στοιχεία του ασφαλιστικού προϊόντος, η οποία με το ισχύον καθεστώς δεν διασφαλίζεται. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια πωλούνται ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα δίχως να ισχύουν οι αυστηρές υποχρεώσεις ενημέρωσης του πελάτη που ισχύουν για άλλες εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ή για τις τράπεζες όταν πωλούν επενδυτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τη κοινοτική οδηγία ΜiFΙD, οι συναλλαγές με τράπεζες ή άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες διέπονται από μεγαλύτερη διαφάνεια και προστασία για τους επενδυτές, κυρίως εκείνους που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία.

Κανόνες διαφάνειας
Για παράδειγμα, οι διατάξεις της ΜiFΙD προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των επενδυτών ανάλογα με τις επενδυτικές γνώσεις και εμπειρία τους, την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για τον επενδυτή κατά την εκτέλεση εντολών του, την αξιολόγηση της καταλληλότητας και συμβατότητας των επενδυτικών συναλλαγών, προκειμένου να προτείνεται στον κάθε επενδυτή η επενδυτική λύση που πραγματικά του ταιριάζει και να μην αναλαμβάνει μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που θα ήθελε, την ενημέρωση του επενδυτή για προμήθειες και πιθανές αντιπαροχές κ.λπ. Ανάλογοι κανόνες θα προβλεφθούν και στον ασφαλιστικό τομέα και κυρίως στο κομμάτι που αφορά τα επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα. Το σχέδιο νόμου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο έως τον ερχόμενο Ιούνιο, ώστε να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Φρένο στις μεγάλες αυξήσεις
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να μπει φρένο και στις μεγάλες αυξήσεις με τις οποίες επιβαρύνονται οι ασφαλιζόμενοι με συμβόλαια υγείας, αλλά και να βρεθεί τρόπος ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών στον κλάδο υγείας, σε περίπτωση που η ασφαλιστική εταιρεία τους κλείσει. Για τις αυξήσεις των ασφαλίστρων, μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου εξηγούν ότι οι δυνατότητες του υπουργείου για παρεμβάσεις στις τιμές είναι περιορισμένες, καθώς η αγορά είναι ελεύθερη, όμως μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων με βάση τις αυξήσεις που κάνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
pigi ta nea

Δεν υπάρχουν σχόλια: