Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Γιατί τα παιδιά μας πρέπει να ασχολούνται με τη μουσική;(26/2/10-13:44)

26/02/2010
Μερικοί γονείς θεωρούν δεδομένο ότι τα παιδιά τους έχουν μουσικές ικανότητες και είναι αποφασισμένοι κάποια στιγμή να τα ξεκινήσουν μαθήματα μουσικής, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η ενασχόληση με τη μουσική είναι μια ελιτίστικη δραστηριότητα και αφορά μόνο τα ταλαντούχα ή προικισμένα παιδιά. Οι απόψεις της πλειοψηφίας των γονιών κινούνται σ’ αυτά τα δύο άκρα, εντούτοις η αλήθεια είναι ότι η μουσική αφορά όλα τα παιδιά.

Όπως συμβαίνει και με τα μαθηματικά, για παράδειγμα, η μουσική δεν αφορά μόνο τα παιδιά που θεωρούνται, ή και είναι ταλαντούχα, αλλά όλα τα παιδιά.

Μια πρώτη απάντηση λοιπόν στο ερώτημά μας «γιατί μουσική;» είναι πολύ απλή. Γιατί είναι σημαντικό να αντιλαμβάνονται τα παιδιά αυτή τη δραστηριότητα ανθρώπινης έκφρασης, η οποία μάλιστα τα περιβάλλει παντού: τηλεόραση, ραδιόφωνο, υπολογιστές, κινητά, ξυπνητήρια, οικογενειακές γιορτές, ψυχαγωγία, στιγμές χαλάρωσης.

Ωστόσο, η ενασχόληση με τη μουσική προσφέρει πολύ μεγαλύτερα οφέλη. Πρώτα – πρώτα, η μουσική αποτελεί βασικό μέσο κοινωνικοποίησης. Τα παιδιά που τραγουδούν ή παίζουν mousiki2.jpgμουσική με άλλα παιδιά δεν αναπτύσσουν μόνο κάποια τεχνικά προσόντα, αλλά, κυρίως, μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, να διαπραγματεύονται, να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης, αποκτώντας έτσι κοινωνικές δεξιότητες πρωταρχικής σημασίας για μια ισορροπημένη ζωή.

Ο βασικός όμως λόγος που πρέπει τα παιδιά να ωθούνται σε μουσικές δραστηριότητες είναι ότι, μέσω της μουσικής, ωριμάζουν και εκπαιδεύονται, καθώς κινητοποιείται ολόκληρο το νευρικό τους σύστημα. Μια μουσική δραστηριότητα απαιτεί ταυτόχρονα φυσική συμμετοχή, διανοητική εγρήγορση, δημιουργική έμπνευση και συναισθηματική ωριμότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εκμάθηση ενός οργάνου ή η γνώση ανάγνωσης μουσικής προσφέρουν βελτίωση στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, ενώ άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εκμάθηση ενός οργάνου αυξάνει το μέγεθος του εγκεφάλου και κινητοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα. Τα παιδιά που από πολύ μικρή ηλικία έχουν μουσικές δραστηριότητες φαίνεται να έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με εκείνα που στερούνται τέτοιων εμπειριών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ



(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Παιδικός Σταθμός για Γονείς" , τεύχος 55, Ιανουάριος 2010 και το υπογράφει η κ. Τζένη Θεοφανοπούλου, Μουσικός)
Αναδημοσίευση: next Deal

Δεν υπάρχουν σχόλια: