Αναβρασμός στην ΕΠΕΙΑ (up date) (8/1/2009-20.00)
08/01/2010
Ο κ. Ιωάννης Παντελίδης,αναλαμβάνει καθήκοντα επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν απο λίγο το υπουργείο Οικονομικών, μετά την παραίτηση του κ. Σπύρου Γριβογιάννη την οποία πρώτο αποκάλυψε το πρωι το nextdeal.gr. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:Ο επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρείας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, κ. Σπύρος Γριβογιάννης, που διορίστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, υπέβαλε έγγραφη επιστολή, με την οποία ζητεί να γίνει αποδεκτή η παραίτηση που είχε υποβάλλει στις 12 Οκτωβρίου 2009.
Νωρίτερα το NEXTDEAL έγραφε:
Tηλεφωνήσαμε πριν από λίγα λεπτά στην ΑΣΠΙΣ ΑΕΓΑ (210 6180620) και ζητήσαμε τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής κ.Σπύρο Γριβογιάννη και μία κυρία μας ενημέρωσε ότι δεν είναι πλέον εκεί γιατί παραιτήθηκε.Περιμένουμε επίσημη απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό και την διοίκηση της ΕΠΕΙΑ.
Aς μας επιτραπεί να προσθέσουμε ότι και το κλίμα στην ΕΠΕΙΑ, δεν είναι καλό, όχι βέβαια με ευθύνη "των κάτω" όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες και μήπως ήρθε η ώρα ο κ. Σαχινίδης να λάβει τις πρωτοβουλίες που είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο μας;
Τι έγραψε το nextdeal.gr στις 5/1/2009
Κύριε Σαχινίδη σταματήστε την αιμορραγία του ασφαλιστικού κλάδου (5/1/10-13:43)
05/01/2010
- Η αγορά περιμένει πρωτοβουλίες για την ΕΠΕΙΑ
- Οι ασφαλισμένοι θέλουν πλήρη ενημέρωση και δικαίωση
- Απούσες οι καταναλωτικές οργανώσεις
- Η νέα κυβέρνηση κινδυνεύει να πληρώσει τα σπασμένα της προηγούμενης
Επιτέλους, πάρτε πρωτοβουλίες. Το μήνυμα αυτό στέλνουν στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Οικονομικών οι υγιείς δυνάμεις της ασφαλιστικής αγοράς ζητώντας ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να κάνει γνωστές η κυβέρνηση τις προθέσεις της.
Προθέσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν γνωστές άμεσα καθώς τούτη τη στιγμή προδιαγράφεται το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς και υπάρχει κίνδυνος αυτό να γίνει με παλιά υλικά και αντιλήψεις και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τις αρχές που εμφανίζεται να πρεσβεύει η νέα κυβέρνηση, όπως είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, η ανοικτή διακυβέρνηση, η κατάργηση του συστήματος των «αρεστών» και τέλος η διαφάνεια παντού.
Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα το τελευταίο διάστημα. Ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης σύρεται από ανθρώπους οι οποίοι προφανώς και δεν βλέπουν μακροπρόθεσμα αλλά το άμεσο συμφέρον τους και την «πάχυνση» του χαρτοφυλακίου τους για ευνόητους λόγους…
Με βάση της μέχρι τώρα πολιτική έχουμε:
-μία ανακόλουθη πολιτεία η οποία τον Σεπτέμβριο καλούσε τους ασφαλισμένους να καταθέτουν κανονικά τις δόσεις των συμβολαίων τους στην Ασπίς ΑΕΓΑ και σήμερα τέσσερις μήνες μετά τους λέμε να περιμένουν ένα ακόμη εξάμηνο για να δουν τι θα γίνει. Και αυτό όλοι το λέμε «χρηστή διοίκηση» και δεν έχουν ξεσηκωθεί ακόμη και οι πέτρες. Η νέα κυβέρνηση με την ατολμία της κινδυνεύει να χρεωθεί πλήρως μία ασαφής και εν πολλοίς βεβιασμένης πολιτικής της προηγούμενης.
-Μία ακόμη εταιρεία να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος και άλλες να ακολουθούν χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.
- Κάποιες εταιρείες να «πιέζουν» να κλείσουν άλλες εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή: ζητούν να ενταχθούν στο όρθρο έξι, είναι ερευνητέο εάν τηρούν τια ρυθμίσεις της νομοθεσίας περί ομίλων, αρνούνται να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα όσων εταιρειών έχουν κάνει χρήση του άρθρου 6 (η διαφάνεια που λέγαμε) και ταυτόχρονα παρέχουν κίνητρα για να προσελκύσουν συμβόλαια (άραγε με τι όρους) και συνεργάτες (επίσης άραγε με τις όρους) εταιρειών που έκλεισαν. Όταν όμως «θα έρθειν η ώραν τους» που λένε και οι Κύπριοι, οι σημερινοί εποπτεύοντες πιθανόν να μη είναι στη θέση τους να απολογηθούν, όπως συνέβη και με τον προηγούμενο Υπουργό κ. Γιάννη Παπαθανασίου.
-Τέλος υπάρχουν και οι υγιείς δυνάμεις της αγοράς οι οποίες αδυνατούν να παρέμβουν όντας έξω από τα κέντρα εξουσίας και το «σύστημα παρέα» οι οποίες προσπαθούν να πείσουν ότι λειτουργούν με υγιή κριτήρια αλλά άντε να το αποδείξουν με όσα ακούγονται γύρω-γύρω
-Mε αυτά και με αυτά τα συμβόλαια αλλάζουν χέρια αλλά νέοι ασφαλισμένοι γιοκ. Η «πίτα» παραμένει στα γνωστά «δυσθεώρητα» επίπεδα του 2% του ΑΕΠ και ενώ από το 1981 μέχρι σήμερα (29 χρόνια εκ των οποίων 21 χρόνια ΠΑΣΟΚ και 8 χρόνια ΝΔ) έκλεισαν 55 εταιρείες (!) , δηλαδή σχεδόν δυο κάθε χρόνο, αλλά ο έλληνας εξακολουθεί να μην έχει…ασφαλιστική συνείδηση, λες και είχαν οι επικεφαλείς ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών που έκαναν το παιχνίδι.
Η ευθύνη της πολιτείας
Ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης είναι πολύ σοβαρός για να «σύρεται στο πεζοδρόμιο» από αμφιλεγόμενες πολιτικές που τελικά οδηγούν μόνο το φούσκωμα χαρτοφυλακίων και την παράταση ζωής ορισμένων εταιρειών. Ιδιωτική ασφάλιση είναι οι χιλιάδες ασφαλισμένοι και όχι μόνο οι μέτοχοι κάποιων εταιρειών. Είναι οι εκατοντάδες εργαζόμενοι και όχι κάποιοι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι οποίοι σήμερα είναι εδώ και αύριο αλλού.
Είναι οι εν δυνάμει ασφαλισμένοι και όχι διοικητικά συμβούλια εποπτικών φορέων που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι.
Είναι τα 10 δις. αποζημιώσεις την τελευταία δεκαετία και τα δεκάδες δις. επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.
Τι πρέπει να γίνει
-Οι καταναλωτές (αλήθεια που είναι οι καταναλωτικές οργανώσεις όπως ΕΚΠΟΙΖΩ, ΚΕΠΚΑ, ΙΝΚΑ κ.λ.π, ο συνήγορος καταναλωτή, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Δημήτρης Σπυράκος) να συνενωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.
-Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σαχινίδης, να ενημερώσει τους χιλιάδες ασφαλισμένους της Ασπίς ΑΕΓΑ τι αποφάσισε για τους ίδιους, έτσι ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν και να στηλιτεύσει φαινόμενα υφαρπαγής συμβολαίων. Να απαιτήσει από τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν αυτά τα φαινόμενα.
-Να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό με τα συμβόλαια της Ασπίς ΑΕΓΑ, πέρα από τις τυπικές διαδικασίες διαχείρισης των.
-Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση της στάσης απέναντι στο παρόν διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕΙΑ, γιατί όπως και ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε στη Βουλή δεν συντάσσει ό ίδιος τις Υπουργικές αποφάσεις αλλά τις υπογράφει.
-Nα ξεκαθαρίσει σύντομα πού θα ανατεθεί η εποπτεία της αγοράς και πάντως να απεμπλέξει την διοίκηση της εποπτικής αρχής από την ασφαλιστική αγορά τόσο σε ότι αφορά τα πρόσωπα όσο και τα κεφάλαια ( Ο νοών νοείτω).
- Να αντιμετωπισθεί η εξυγίανση της αγοράς από μία αναπτυξιακή σκοπιά στηριζόμενη στις αρχές της διαφάνειας για όλους, της ισότιμης αντιμετώπισης των πάντων και κυρίως της προστασίας των συμφερόντων των ασφαλισμένων και να αποκλεισθούν πρακτικές αμφιβόλου νομιμότητας άλλων που θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν υπέρ τους τα όποια μέτρα. Αντί δηλώσεων των προφητών περί νέων εταιρειών που θα βάλλουν λουκέτο, απαιτούνται πράξεις. Η «τρομοκρατία» δεν είναι εξυγίανση αλλά λειτουργεί ως «τροφή» για εταιρείες που χαίρονται στην αναμπουμπούλα…
Σήμερα που δεν περισσεύει καμιά θέση εργασίας δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να στέλνει εργαζόμενους στην ανεργία και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (μήπως στοιχίζουν περισσότερο από την παροχή εγγύησης σε μερικές χιλιάδες συμβόλαια) και εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στο ανύπαρκτο εγγυητικό κεφάλαιο, το οποίο θα πληρώσουν οι άλλοι ασφαλισμένοι. Είναι αναγκαίο να ηρεμήσει η αγορά και να αναζητηθούν άλλες λύσεις οι οποίες σε τελευταία ανάλυση δεν θα απαξιώνουν το θεσμό αλλά και την περιουσία που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον;
Ο καιρός γαρ εγγύς και δεν περισσεύει καμιά ημέρα…Κύριε Σαχινίδη σταματήστε την αιμορραγία του ασφαλιστικού κλάδου με γενναίες και άμεσες αποφάσεις και ξεκαθαρίστε τι θα γίνει με την ΕΠΕΙΑ.
1 σχόλιο:
συμφωνω απολυτα μαζι σας,τις ιδιες σκεψεις εχω ,μηδεν προστασια για τα θυματα μηδεν πελατες αυριο οι ασφαλιστικες περαν των οχηματων που ειναι υποχρεωτικες .ειμαι θυμα της ασπις και αυτο με κανει να μην επιθυμω καμια απολυτως σχεση με οποιαδηποτε,ζηταμε προστασια .αλλα το κρατος μας δεν εχει υγεια δεν εχει παιδια και ζηταμε τα επιμερους καλυψεις,μαλλον γελανε ολοι ΑΥΤΟΙ
Δημοσίευση σχολίου