Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010
Με επιστολή του προς «Το Βήμα» ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος απαντά σε άρθρο της κυρίας Λώρης Κέζα στο φύλλο της περασμένης Κυριακής 17.1.2010. Γράφει:
Ως άνθρωπος και ως πολιτικός επιδιώκω την κριτική όσο σκληρή και εάν είναι, όταν βέβαια στηρίζεται σε αληθή περιστατικά, σε υπεύθυνο ρεπορτάζ. Το συγκεκριμένο κείμενο όμως δεν έχει εν πολλοίς αυτά τα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι:
- Βγήκα «στα μικρόφωνα» για το θέμα των τελών κυκλοφορίας. Η αλήθεια είναι, ότι οι επισημάνσεις μου για τα τέλη κυκλοφορίας έγιναν στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών, συλλογικού θεσμικού οργάνου του ΠαΣοΚ στη Βουλή, με μόνο στόχο να συμβάλω στο να προληφθεί μια λάθος απόφαση.
- Αντέδρασα «στις προθέσεις της Κυβέρνησης για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης». Η αλήθεια είναι ότι ήμουν υπέρμαχος της στήριξης των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και επανειλημμένα έχω δηλώσει για την ορθότητα αυτού του επιδόματος.
- Εσπευσα να δηλώσω «ότι δεν πρόκειται για σοβαρές υποθέσεις» σχετικά με την πιθανή εμπλοκή πρώην υπουργών για τη χορήγηση αδειών σε φορτηγά δημόσιας χρήσεως, όταν ήρθε ο φάκελος στη Βουλή. Η αλήθεια είναι ότι μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερα ότι τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών, και η Βουλή κρίνει αν, λόγω σοβαρότητας του θέματος, πρέπει να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή. Η μη κίνηση της διαδικασίας από οποιαδήποτε ΚΟ δείχνει ότι δεν αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή η περίπτωση.
- «Υπήρξε πρεμούρα Πετσάλνικου για την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων στους νέους βουλευτές». Η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε απολύτως καμία αγορά νέων αυτοκινήτων. Στους νέους βουλευτές κληρώθηκαν, όπως προβλέπεται, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα των πρώην βουλευτών.
- «Ο Πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να αγοράσει έπιπλα αξίας 250.000 ευρώ». Η αλήθεια είναι ότι για το γραφείο του Προέδρου της Βουλής δεν αγοράστηκε κανένα έπιπλο. Για όσες αλλαγές έγιναν, λόγω φθορών, σε υπηρεσίες της Βουλής, χρησιμοποιήθηκαν έπιπλα που υπήρχαν στις αποθήκες της Βουλής.
- Ερωτάται «πού βρίσκονται οι 1.600 υπάλληλοι της Βουλής»; Η αλήθεια είναι ότι οι υπάλληλοι της Βουλής που στελεχώνουν τις υπηρεσίες της, με αποφάσεις των προκατόχων μου, δεν στεγάζονται μόνο στο κεντρικό κτίριο (σσ. Ακολουθεί λεπτομερής καταγραφή των άλλων κτιρίων και των υπηρεσιών που στεγάζουν)
- «Παρά τις επιφυλάξεις που είχε στην αρχή αποδέχθηκε οι υπάλληλοι να υπόκεινται σε διαδικασίες ΑΣΕΠ». Η αλήθεια είναι ότι πριν από τρία χρόνια, όταν στο τότε Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ είχε συζητηθεί πρόταση νόμου όπως και εγένετο, για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, είχα τονίσει ότι πρέπει να ισχύουν διαδικασίες ΑΣΕΠ και για τη Βουλή. Αλλά και πρόσφατα, στις 4 Νοεμβρίου 2009, δηλαδή ακόμη και πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού, είχα ανακοινώσει την απόφασή μου οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη Βουλή να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Απόφαση η οποία σχολιάσθηκε τότε θετικά στα ΜΜΕ.
- Οτι «διόρισε κατά το δοκούν» τον ειδικό και γενικό γραμματέα της Βουλής. Η αλήθεια είναι ότι η Βουλή έπρεπε να λειτουργήσει αμέσως μετά την εκλογή του Προεδρείου της στις 15 Οκτωβρίου και τη συγκρότηση των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Τον γενικό και ειδικό γραμματέα άλλωστε συνοδεύουν άριστα βιογραφικά, με διδακτορικά διπλώματα στις ΗΠΑ (Πενσυλβανία, Χάρβαρντ) και στην Οξφόρδη, με εμπειρία σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και πλούσιο συγγραφικό έργο.
- «Για να αντιστρέψει τις εντυπώσεις είπε ότι οι δύο επιπλέον μισθοί θα φορολογηθούν». Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για επιπλέον μισθούς, αλλά για ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους υπαλλήλους από το 1929 και αυτό που δήλωσα δημόσια είναι ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας είναι αυτονόητο ότι και αυτό το επίδομα πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση που θα έχουν και τα άλλα επιδόματα στον δημόσιο τομέα (φορολόγηση, μείωση) στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής.
- «Θα κάνει γενικώς περικοπές στις δαπάνες που θα φτάσουν στο θεαματικό 1,75%. Εύγε». Η αλήθεια είναι ότι πρώτη η Βουλή, θέλοντας να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας μείωσε, με απόφασή μου, τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010 κατά 3.887.000 ευρώ σε σύγκριση με το 2009. Για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια κατετέθη μετέωρος προϋπολογισμός της Βουλής. Επέστρεψε επίσης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιπλέον ποσό ύψους 3,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2009.
Πηγή το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου