Ενα ιστολόγιο που εχει τολμη,άποψη για ολα τα θέματα που μας απασχολουν καθημερινά.
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Λούκα Κατσέλη: Επουλώνουμε τις πέντε πληγές του εμπορίου
Η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων η αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας και η πάταξη των καρτέλ ώστε να σταματήσουν να πωλούνται προϊόντα και υπηρεσίες αδικαιολόγητα ακριβότερα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αποτελούν βασικές στοχεύσεις του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας όπως ανέφερε η υπουργός κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος με θέμα ‘’λιανικό εμπόριο ως συνιστώσα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης’’.
Η υπουργός απαντώντας σε σχόλια δημοσιογράφων, κατά την είσοδό της στην εκδήλωση, ότι οι τράπεζες δεν δηλώνουν ευχαριστημένες με τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου για τη ρευστότητα στην αγορά και την υπερχρέωση των νοικοκυριών σχολίασε: ‘’δεν θα περίμενε οποιοσδήποτε να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένες οι τράπεζες από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μας ούτε όμως ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να ικανοποιεί τις τράπεζες’’.
Η υπουργός στην ομιλία της σημείωσε ότι η οικονομία μας αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει ένα τριπλό έλλειμμα που συνθέτουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, η ύφεση που οδηγεί σε έλλειμμα ζήτησης και το παραγωγικό. Στο πλαίσιο αυτό με πάνω από το 40% των εμπόρων να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πτώση των πωλήσεων το υπουργείο έχει στοχοποιήσει πέντε λόγους που συμβαίνει αυτό και προτίθεται να τους πολεμήσει.
Η υπουργός σημείωσε ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης δεν είναι κάτι που συνέβη ξαφνικά φέτος αλλά φαίνεται από το 2006-2007 στην αγορά με αιτίες τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το 2004, την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και την έλλειψη κοινωνικών παροχών η οποία μείωσε το διαθέσιμο εισόδημα. Δεύτερον η πιστωτική ασφυξία που εντάθηκε το 2008- 2009 με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση της πιστωτικής επέκτασης λόγω εφαρμογής λάθους πολιτικών μια και τα λεφτά που δόθηκαν στις τράπεζες ως βοήθεια ποτέ δεν πέρασαν σε όσους τα είχαν πραγματικά ανάγκη ‘’και με αποτελέσματα που τα βλέπουμε στις λίστες του Τειρεσία πλέον’’ όπως είπε η υπουργός.
Τρίτο πρόβλημα στην οικονομία μας είναι οι υψηλές τιμές, συνέχισε η υπουργός, μια και επί πολλά έτη δεν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός με συνέπεια την ‘’καρτελοποίηση’’ της αγοράς σε βασικούς κλάδους όπως είναι τα τρόφιμα και τα ποτά. Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές ελέγχουν και το εισαγωγικό εμπόριο και παρατηρείται μια αδικαιολόγητη ακρίβεια σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα εάν γίνει σύγκριση τιμών στα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες. ‘’Σε βασικούς κλάδους της οικονομίας υπάρχουν πάντα 2 με 3 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν το 70% της διακίνησης της αγοράς’’ σημείωσε η υπουργός.
Ο τέταρτος παράγοντας είναι η αδυναμία των ίδιων των φορέων της αγοράς να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις τους στις απαιτήσεις των καιρών και πολύ λίγες επιχειρήσεις προχωρούν σε θέματα διεθνοποίησης, εμπορικών συμπλεγμάτων logistics κλπ και πέμπτος λόγος είναι η άναρχη ανάπτυξη της αγοράς μας με ισχυρή παρουσία του παρεμπορίου και κανόνων ξεπερασμένων ή ιδιαίτερα ασφυκτικών ή αναποτελεσματικών. ‘’Τις θεσμικές δυσλειτουργίες πρέπει να τις ξαναδούμε’’ τόνισε η υπουργός.
Με αυτές τις πέντε ‘’πληγές’’ είπε η κυρία Κατσέλη θα ασχοληθεί το υπουργείο στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την αναθέρμανση της αγοράς ‘’διότι το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν λύνεται αλλιώς παρά μόνο με ανάπτυξη και αναθέρμανση της αγοράς αλλιώς όσοι φόροι και να μπουν θα μοιραζόμαστε τη μιζέρια μας’’
Η υπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια για τη ρευστότητα στην αγορά και την υπερχρέωση των νοικυριών και θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης.
ΤΕΜΠΜΕ
Σε ότι αφορά στο ΤΕΜΠΜΕ η υπουργός ανέφερε ότι έχει γίνει αίτηση στην ΕΕ ώστε να μεταφερθούν 8 δισ. ευρώ από τα χρήματα που αρχικά δόθηκαν στις τράπεζες και δεν χρησιμοποιήθηκαν ώστε τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για εγγυοδοτικό κεφάλαιο στο ταμείο και με την αναμόρφωση των όρων παροχής εγγυήσεων τα δάνεια - βάσει τιμολογίων – να τα πάρουν επιχειρηματίες που θα τα ρίξουν στην αγορά και δεν θα διατεθούν σε καταθέσεις και αποπληρωμή δανείων.
Επίσης η υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει αλλαγή σε ότι αφορά στα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 ώστε να διοχετευτούν στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και στην προώθηση του νέου προτύπου της πράσινης ανάπτυξης ‘’διότι τώρα τα χρήματα πήγαιναν σε τεχνικούς συμβούλους και μελέτες ενώ σχεδιάζουμε με τη γενική γραμματεία Εμπορίου ένα ειδικό πρόγραμμα για το εμπόριο ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες δηλαδή ηλεκτρονικό εμπόριο σύγχρονη τεχνολογία και άλλα’’.
Γραφειοκρατία
Μέσα στο 2010 και σε συνεργασία με τα επιμελητήρια το υπουργείο θα φέρει στη Βουλή ακόμα ένα νομοσχέδιο που θα αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Για την ίδρυση ένα τμήμα εργασίας έχει γίνει από τον προηγούμενο υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, όπως είπε η υπουργός, αλλά απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν και στόχος είναι για τις ΟΕ από 16 βήματα που απαιτούνται σήμερα να περιοριστούν στα 3 με 4 για τις ΕΠΕ αυτά τα βήματα από 18 που είναι σήμερα θα γίνουν 3 και για τις ΑΕ από 14 θα γίνουν επίσης 3 ή τέσσερα.
Η υπουργός σημείωσε ότι το Παρατηρητήριο Τιμών θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο Δεκέμβριο και ότι θα χρησιμοποιηθεί και το ΓΕΜΗ και οι ηλεκτρονικές προμήθειες ενώ θα επιχειρηθεί και η απλοποίηση των διαδικασιών προσφυγής στο ΣτΕ. Στόχος είναι όλες οι αλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.
Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώθηκε ότι θα αλλάξει ο νόμος που διέπει την επιτροπή ώστε να ενισχυθεί ο εποπτικός της ρόλος παράλληλα με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του υπουργείου ενώ για το παρεμπόριο, το χωροταξικό και τις θεσμικές αγκυλώσεις σημείωσε η υπουργός ότι υπάρχει ομάδα αξιολόγησης της κατάστασης που επικρατεί σήμερα και στο 2ο εξάμηνο του 2010 θα προωθηθούν αλλαγές.
‘’Αγκυλώσεις από το πολύ περιοριστικό θεσμικό πλαίσιο που σου λέει τι δεν πρέπει να κάνεις ενώ σε άλλες χώρες σου λένε τι μπορείς να κάνεις πρέπει να αλλάξουν και είναι κατανοητό ότι στην ύφεση πολύ περισσότερο φοβάσαι και το διπλανό σου αλλά οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς πρέπει να εξεταστούν και να αλλάξουν με αναπτυξιακό βλέμμα που θα αυξήσει την πίτα της αγοράς για όλους αντί να γεννάει περιορισμούς. ‘’Πχ με το ωράριο των καταστημάτων με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όπου ξέρω ότι η πλειονότητα των φορέων είναι αντίθετη αλλά θέλουμε να δούμε αν υπάρχουν κέρδη για όλους και αν όχι φέτος τα επόμενα χρόνια με φρέσκο μάτι να το δούμε το θέμα’’ είπε η υπουργός.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης χαρακτήρισε και αυτός ευνοϊκά για την αγορά τα δυο νομοσχέδια αν και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αν θα συνεργαστούν οι τράπεζες. Σημείωσε ότι συμφωνεί με την υπουργό στο ότι χρειάζεται επικαιροποίηση το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και σημείωσε τη σημασία αλλαγής της ψυχολογίας της αγοράς ζητώντας από την κυβέρνηση να ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό το θέμα. ‘’Να γίνει κατανοητό ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε για να αλλάξει η ψυχολογία’’ πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καβαθάς στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη συνεργασία των τραπεζών σε όσα αναφέρονται στα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας τόνισε και αυτός τη σημασία της ψυχολογίας στην λειτουργία της αγοράς και σημείωσε ότι ο κλάδος δεν συναινεί στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ούτε στην αύξηση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές διότι η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί η πίτα για τους μικρούς υπέρ των μεγάλων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης αναφέρθηκε στη σημασία χαρτογράφησης της αγοράς και στην σημασία των κλαδικών μελετών για να ασκήσει προληπτικό έλεγχο η επιτροπή στην αγορά στα σημεία που νοσεί. Τόνισε ακόμη τη σημασία επανενεργοποίησης του προγράμματος επιείκειας το οποίο όπως είπε ‘’ξεκίνησε στραβά αλλά κρινουμε ότι είναι αποτελεσματικό εργαλείο για το σπάσιμο των καρτελ’’ είπε ο πρόεδρος σημειώνοντας ότι σε αυτή ζητάει τη συνεργασία όλων.
Η αύξηση της διαφάνειας των τιμών είναι βασικός στόχος ‘’επιλεκτικές πρακτικές εκπτώσεων λόγω θέσης ή λόγω ακτίνας δράσης στερούν από ΜΜΕ ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Υπάρχουν στρεβλώσεις, συμπράξεις, ρήτρες, κοινές εμπορικές δεσμεύσεις αγοραστικές συμμαχίες ή άλλες δεσμεύσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν’’.
Τέλος ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινώσει η επιτροπή την οριοθέτηση των προτεραιοτήτων της για προϊόντα και υπηρεσίες που παρατηρούνται στρεβλώσεις. ‘’Σε κάθε τομέα υπάρχει και ένας παράγοντας στρεβλώσεων’’ είπε ο κ. κυριτσάκης σημειώνοντας παράλληλα ‘’δεν θέλουμε την καχυποψία θέλουμε τη συστράτευση όλων και θα έχουμε κατ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους φορείς της αγοράς – και με τις τράπεζες – για να μιλήσουμε ανοικτά για τα προβλήματα κάθε κλάδου’’. Στη συνέχεια ο πρόεδρος αναζήτησε στο ακροατήριο τον εκπρόσωπο των σούπερ μάρκετ σημειώνοντας ότι ‘’τα σούπερ μάρκετ πολλές φορές βρίσκονται πρωταγωνιστές σε στρεβλώσεις’’.
Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θ. Βάρδας από την πλευρά του σημείωσε τη σημασία της παράκαμψης των ενδιάμεσων για ένα εμπόριο με χαμηλότερες τιμές , σημείωσε τη συμβολή των μεγάλων εμπορικών κέντρων, όπως είπε, στη μείωση των ενοικίων αλλά και των τιμών ανέφερε και αυτός την εκτίμησή του ότι στην αγορά λειτουργούν καρτέλ και τόνισε ότι η πρόταση του ΣΕΛΠΕ αφορά μόνο 8 Κυριακές το χρόνο για τη λειτουργία των καταστημάτων διότι όπως είπε δεν αντέχει παραπάνω η αγορά μας ωστόσο εκτιμά ότι το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα θα ήταν ωφέλιμο και λειτουργικό.
Σημειώνεται ότι ο κ. Βάρδας σε δηλώσεις του με δημοσιογράφους ανέφερε ότι τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου ίσως δημιουργήσουν κίνδυνο να εκμεταλλευτούν των ρυθμίσεών του οι μπταχτσήδες της αγοράς και να έχουμε τελικά στάση πληρωμών.
Για το θέμα των νομοσχεδίων ο πρόεδρος της ένωσης φοροτεχνικών ο κ. Ντουκάκης σημείωσε ότι σε ότι αφορά στα ακίνητα ο υπολογισμός θα έπρεπε να γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία και όχι την εμπορική.
Σημειώνεται ότι γι τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή που έρχεται η υπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφων απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Ευαγ. Καλούσης από την πλευρά του αναφέρθηκε στη συμβολή του κλάδου τροφίμων ποτών στην οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας βιομηχανίας και λιανεμπορίου σημείωσε ότι ο κλάδος αντέχει στην κρίση καθώς η ζήτηση εμφανίζει πτώση 4% με 5% και τόνισε ότι προϊόντα υψηλής ποιότητας σε καλές τιμές με νέες υπηρεσίες με νέους τρόπους επικοινωνίας αποτελούν το μόνο δρόμο προς την έξοδο αυτόν της ανάπτυξης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου