Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Η οδύσσεια της διόρθωσης του Ε9

Ποιοι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλλουν ξανά τη δήλωση με τα στοιχεία των ακινήτων

Του Γιώργου Καράμπελα

Γυρίσατε από τις διακοπές και βρήκατε στο γραμματοκιβώτιο μια ειδοποίηση από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων; Δεν είστε ο μόνος. Είστε ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που καλείται να διορθώσει -ή να υποβάλλει από την αρχή- το έντυπο Ε9.

Από τη στιγμή που θα παραλάβετε το ειδοποιητήριο, έχετε 10 ημέρες στη διάθεσή σας προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις. Αν σας γεννηθεί το ερώτημα, “μα καλά πως έκανα εγώ ή ο λογιστής μου τόσα λάθη”, μην περιμένετε απάντηση. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογούμενων που τους ζητείται διόρθωση ή εκ νέου υποβολή, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι. Ιδού ένα απολύτως ρεαλιστικό παράδειγμα:

Φορολογούμενος είχε υποβάλει το 2008 το έντυπο Ε9 μέσω Internet. Ακόμη και σήμερα μπορεί να δει το περιεχόμενο της δήλωσής του, πληκτρολογώντας τους κωδικούς του στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (http://www.gsis.gr/E9). Την ίδια στιγμή, όμως, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, αποστέλλει ειδοποιητήριο για διόρθωση του Ε9. Μπαίνει ο φορολογούμενος με τους κωδικούς του στην νέα υπηρεσία της ΓΓΠΣ (http://www.e-9.gr) και διαπιστώνει ότι τα στοιχεία της περυσινής δήλωσης έχουν εξαφανιστεί. Το ηλεκτρονικό E9 έχει “εξαφανιστεί” και τώρα πρέπει να υποβληθεί από την αρχή. Στο ερώτημα “ποιος θα πληρώσει τώρα τον λογιστή για να υποβάλλει εκ νέου την ίδια δήλωση, επίσης δεν υπάρχει απάντηση...

Τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί στους φορολογούμενους είναι τριών τύπων, Α, Β και Γ και διαφέρουν στον τύπο των λαθών στα οποία αναφέρονται και στον τρόπο που μπορούν να τα διορθώσουν οι φορολογούμενοι.Τα υποδείγματα παρουσιάζονται παρακάτω:

►Ειδοποιητήριο Α'

Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει ειδοποιητήριο τύπου Α όπως φαίνεται στην εικόνα, ανήκουν ίσως στην πιο απλή κατηγορία λαθών καθώς οι παραλείψεις και οι διορθώσεις που χρειάζεται να κάνουν τους επισημαίνονται αναλυτικά σε πίνακα πάνω στο ειδοποιητήριο. Τα λάθη αυτά αφορούν κυρίως αριθμητικά στοιχεία όπως παράληψη ή λανθασμένη συμπλήρωση κατηγορίας ακινήτου, ορόφων, τετραγωνικών επιφάνειας κτιρίου ή οικοπέδων, εμπράγματων δικαιωμάτων, έτος γεννήσεως ιδιοκτήτη, ποσοστά συνιδιοκτησίας, κωδικών μεταβολής και ΑΦΜ συζύγων ή παιδιών. Οι υπόχρεοι αυτοί καλούνται να κάνουν τις διορθώσεις στο Ε9 μέσω τηλεφωνικού κέντρου ή μέσω του www.e-9.gr.

►Ειδοποιητήριο Β'

Εάν είστε από αυτούς που έχουν πάρει ειδοποιητήριο τύπου Β', όπως φαίνεται στην φωτογραφία, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Τα ειδοποιητήρια αυτά αναφέρονται σε λάθη ή παραλήψεις που αφορούν την γεωγραφική θέση ενός ή παραπάνω ακινήτων. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η παράληψη της συμπλήρωσης του νομού του ακινήτου, του δήμου-κοινότητας, της διεύθυνσης ή των δρόμων του οικοδομικού τετραγώνου. Οι διορθώσεις σε αυτού του τύπου τα ειδοποιητήρια γίνονται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.

►Ειδοποιητήριο Γ'

Οι παραλήπτες του τρίτου τύπου υποδείγματος από το υπουργείο θεωρούνται και οι πλέον άτυχοι. Στους συγκεκριμένους ζητείται η εκ νέου δήλωση στοιχείων (πρώτη σελίδα, πίνακες 1 και 2 ) του εντύπου Ε9. Με λίγα λόγια τους ζητείται επανυποβολή όλων των στοιχείων που έχει η δήλωση τους. Για αυτή την κατηγορία φορολογούμενων ο μόνος τρόπος που παρέχεται για την εκ νέου υποβολή είναι ηλεκτρονικά μέσω της διεύθυνσης www.e-9.gr.

Αναλυτικά οι κατηγορίες όλων των λαθών και πως διορθώνονται φαίνονται στο παράρτημα Α και Β που επισυνάπτονται μαζί με το εγχειρίδιο, 31 σελίδων που περιέχει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Ε9. Για τους φορολογούμενους που τους παρέχεται η δυνατότητα από το ειδοποιητήριο να χρησιμοποιήσουν το τηλεφωνικό κέντρο για να πραγματοποιήσουν τις διορθώσεις, ο αριθμός που θα πρέπει να καλούν είναι 801-1112277. Αντίστοιχα εκείνοι που θα προσπαθήσουν να διορθώσουν ή να επανυποβάλλουν το Ε9 ηλεκτρονικά, η ηλεκτρονική διεύθυνση που θα πρέπει να πληκτρολογήσουν είναι http://www.e-9.gr/. Για την διόρθωση των λαθών στο Ε9 θα πρέπει με την είσοδο στην εφαρμογή, να συμπληρώνεται:

α)ο ΑΦΜ

β)ο κωδικός λάθους στην ειδοποίηση

γ)ο αριθμός ειδοποίησης του εκκαθαριστικού της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2008 ή του τελευταίου που έχει σταλεί. Εάν δεν υπάρχει χρειάζεται ο ΑΔΤ που έχει δηλωθεί στο Τaxis.

Ακόμη το υπουργείο έχει δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται και από τις ΔΟΥ, αλλά μόνο για αυτούς που έχουν λάβει ειδοποιητήρια αντίστοιχα των υποδειγμάτων Β και Γ, με αρ. πρωτοκόλλου ΕΤ/2 ή ΕΤ/3. Στην περίπτωση που η διόρθωση γίνεται μέσω εφορίας ο πολίτης θα πρέπει να υπογράψει την δήλωση η οποία θα παραμένει στην ΔΟΥ και θα την παραλαμβάνει μετά την οριστική της υποβολή. Σε περίπτωση επίσκεψης στην εφορία, υπάρχει πάντα η πιθανότητα για τους φορολογούμενους να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα όπως η άρνηση των υπαλλήλων να τους εξυπηρετήσουν, το να λείπει σε άδεια ο αρμόδιος ή ακόμη η ΔΟΥ να χρησιμοποιεί υπολογιστές με λογισμικό windows 3,11 και να μην έχει την δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: