«Ασπίδα» για τον διαβήτη καφές και τσάι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου
ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2 έχουν όσοι πίνουν τσάι και καφέ, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών ειδικών. Το εντυπωσιακό είναι πως δεν είναι η καφεΐνη που κάνει τη διαφορά, καθώς ο ντεκαφεϊνέ καφές φαίνεται να προστατεύει τον οργανισμό ακόμη περισσότερο. Οι ειδικοί μελέτησαν στοιχεία από 18 διαφορετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 500.000 ανθρώπους. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε πως εκείνοι που έπιναν 3-4 φλιτζάνια καφέ ή τσαγιού την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2 κατά 20%. Η ίδια ποσότητα ντεκαφεϊνέ καφέ είχε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως κάνει την εμφάνισή του μετά τα 40 και εξελίσσεται είτε όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε όταν η ινσουλίνη που παράγει δεν λειτουργεί σωστά. Συνήθως αντιμετωπίζεται με γυμναστική και υγιεινή διατροφή. Αν τα ευρήματα επαληθευτούν, τότε οι γιατροί ίσως πρέπει να αρχίσουν να συστήνουν στους ασθενείς τους να... πηγαίνουν συχνότερα για καφέ, σχολιάζουν οι ειδικοί στην ανακοίνωσή τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αρχεία Εσωτερικής Ιατρικής». Όταν ανέλυσαν τα δεδομένα, ανακάλυψαν πως μια κούπα καφέ επιπλέον την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 7%. Όπως αναφέρει η επικεφαλής δρ Ρέιτσελ Χάξλεϊ, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, τα οφέλη του καφέ και του τσαγιού δεν πρέπει να αναζητηθούν στην καφεΐνη, αλλά σε άλλα συστατικά όπως το μαγνήσιο και τα αντιοξειδωτικά: «Η αναγνώριση αυτών των συστατικών θα οδηγούσε στο άνοιγμα νέων θεραπευτικών οδών».
πηγή:Ta nea on line
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου