Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Όχι κάμερες σε παιδικές χαρές, έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων να εγκαταστήσει κάμερες στις παιδικές χαρές συνάντησε την άρνηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έκρινε ότι προσβάλλεται η ιδιωτική ζωή και περιορίζεται το αίσθημα ελευθερίας των παιδιών.

Σε μια δεύτερη απόφασή της, η Αρχή έκρινε παράνομες και τις διαδικτυακές κάμερες συνεχούς ροής στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων.

Δοκιμαστική λειτουργία

Ο δήμος Αθηναίων σκόπευε να εγκαταστήσει κάμερες χωρίς ήχο σε 147 παιδικές χαρές που λειτουργούν όλο το 24ωρο. Με την υπ' αριθμ. 77/2009 απόφασή της, η Αρχή απέρριψε το σχέδιο, ωστόσο επέτρεψε τη δοκιμαστική λειτουργία για ένα χρόνο καμερών σε σε δέκα παιδικές χαρές, μόνον κατά τις βραδινές ώρες και αφού προηγουμένως ο δήμος Αθηναίων φροντίσει για την περίφραξη, το κλείδωμα και τον φωτισμό τους.

Έπειτα από αυτή τη δοκιμαστική περίοδο ο δήμος Αθηναίων μπορεί να υποβάλει συγκριτική μελέτη, προκειμένου η Αρχή να εξετάσει το θέμα εκ νέου.

Η Αρχή επισημαίνει ότι η παρακολούθηση των παιδικών χαρών προσβάλει το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και απειλεί να περιορίσει την «ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών».

Προσθέτει, ακόμα, «το παιχνίδι αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών και η χρήση καμερών σε παιδικές χαρές πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, καθώς δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες, που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων».

Κατόπιν αυτών, η Αρχή έκρινε παράνομη τη λειτουργία των καμερών τις ώρες κατά τις οποίες οι παιδικές χαρές είναι ανοικτές και λειτουργούν.

Κάμερες στα κόμματα

Όσον αφορά τις κάμερες που μεταδίδουν εικόνα από τις εισόδους γραφείων πολιτικών κομμάτων, ο πρόεδρος της Αρχής Χρ. Γεραρής, τις απαγόρευσε με την προσωρινή διαταγή 3/2009.

Σε αυτή αναφέρει ότι «κατ' αρχάς είναι νόμιμη η ενημέρωση του κοινού με τη μετάδοση εικόνας στο διαδίκτυο». Ωστόσο, η μετάδοση «δεν περιορίζεται στα πολιτικά πρόσωπα, που εισέρχονται και εξέρχονται από τα κεντρικά γραφεία των δύο κομμάτων, αλλά προσβάλλει προσωπικά δεδομένα ατόμων, που δεν είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού της ενημέρωσης του κοινού».
Πηγή Τα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: