Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

«Κόβουν» επτά στους δέκα υποψήφιους δανειολήπτες οι τράπεζες

17 δισ. ευρώ λιγότερα δάνεια στην αγορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Μαχαίρι άνευ προηγουμένου βάζουν σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες, προκαλώντας ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μέσα στο 2009 θα μπουν στην αγορά 17 δισ. ευρώ λιγότερα δάνεια σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που ήδη έχει οδηγήσει σε οικονομικό «έμφραγμα» χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και εκατομμύρια δανειολήπτες. Σήμερα, οι τράπεζες δείχνουν «κόκκινη κάρτα» σε 7 στα 10 νέα δάνεια, τα οποία ποτέ δεν εκταμιεύονται, είτε γιατί απορρίπτονται εξ αρχής οι αιτήσεις είτε γιατί οι δανειολήπτες απογοητεύονται όταν βλέπουν την υπέρογκη μηνιαία δόση και τους άλλους όρους του δανείου.

Τα αυστηρότερα κριτήρια έγκρισης, η απροθυμία των τραπεζών να ανοίξουν τις στρόφιγγες του δανεισμού, αλλά και η διστακτικότητα των νοικοκυριών, έχουν οδηγήσει σε κάθετη πτώση τις χορηγήσεις, ο ρυθμός αύξησης των οποίων εκτιμάται- σύμφωνα με πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος- ότι θα βυθιστεί στο 4% έναντι 14,5% για το 2008. Μάλιστα, οι τραπεζίτες απειλούν ότι αν δεν τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, θα κλείσουν εντελώς τις στρόφιγγες του δανεισμού, προκαλώντας ασφυξία στην αγορά.

Το τραπεζικό μαχαίρι είναι άνευ προηγουμένου σε όλο το φάσμα των δανείων, ενώ την ίδια στιγμή τα «κόκκινα δάνεια» έχουν εκτιναχθεί, είτε πρόκειται για καταναλωτικά, είτε για χρέη αυτοκινήτου, είτε ακόμη και για στεγαστικά δάνεια, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν και τα πιο «ανθεκτικά» στις επισφάλειες.

Αυξάνονται οι επισφάλειες
Όπως αναφέρουν κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος- η οποία έχει κατ΄ επανάληψη χτυπήσει καμπανάκι στις εμπορικές τράπεζεςμέχρι το τέλος του έτους, οι επισφάλειες στα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να φτάσουν το 12%, γεγονός που σημαίνει ότι ένας στους 10 πελάτες τραπεζών δεν μπορεί να ανταποκριθεί και επίσημα στις οφειλές του. Τα «κόκκινα δάνεια» έχουν χτυπήσει ιδιαίτερα τον κλάδο του αυτοκινήτου, με τις τράπεζες να έχουν στοιβάξει στις αποθήκες τους δεκάδες χιλιάδες κατασχεμένα οχήματα.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την ανησυχία τους και για την αύξηση των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια, που παραδοσιακά θεωρούνται και τα πιο ασφαλή. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους, τα «κόκκινα» στεγαστικά δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 7% του συνόλου, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους κάνουν λόγο για «ξεκαθάρισμα» στο πελατολόγιό τους, υποστηρίζοντας ότι τα αυστηρότερα κριτήρια θα διευκολύνουν στη μείωση των επισφαλειών. Το μεγάλο μαχαίρι
Η μεγάλη ασφυξία στην αγορά προκύπτει από το μαχαίρι που έχουν βάλει οι τράπεζες στις αιτήσεις τόσο καταναλωτικών και καρτών όσο και στεγαστικών δανείων. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πριν από την κρίση υπήρχαν τράπεζες που «έκοβαν» μόλις 3 στα 10 καταναλωτικά δάνεια. Σήμερα, οι ίδιες τράπεζες κόβουν περισσότερες από 7 στις 10 αιτήσεις. Δηλαδή, υπερδιπλάσιες σε σχέση για παράδειγμα με τις αρχές του 2008. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, σχεδόν 8 στα 10 νέα καταναλωτικά δάνεια δεν φτάνουν ποτέ στο γκισέ, είτε γιατί οι τράπεζες λένε «όχι» στους πελάτες είτε γιατί οι πελάτες κάνουν πίσω, αποθαρρυμένοι από τα υψηλά επιτόκια και το πλήθος των προϋποθέσεων. Ειδικά στη μεταφορά οφειλών, για ποσά άνω των 25.000 ευρώ, οι τράπεζες απαιτούν προ

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ

ότι αν δεν τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, θα κλείσουν εντελώς τις στρόφιγγες του δανεισμού

σημείωση ακινήτου ή και τριτεγγυητές.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη στεγαστική πίστη. Ενώ πριν από δύο χρόνια ορισμένες τράπεζες απέρριπταν μόλις μία στις 10 αιτήσεις, σήμερα στις ίδιες το ποσοστό έχει έως και τετραπλασιαστεί. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι τράπεζες επιβάλλουν νέους, αυστηρότερους όρους για τις χορηγήσεις. Για παράδειγμα, βάζουν πλαφόν και στην ηλικία του δανειολήπτη στα 50 χρόνια, προκειμένου να δώσουν νέο στεγαστικό δάνειο, ζητώντας εναλλακτικά την ύπαρξη τριτεγγυητών, έτσι ώστε να προχωρήσουν.

Ειδικά στη στεγαστική πίστη, η κρίση έχει επηρεάσει και τους υποψήφιους δανειολήπτες, η πλειονότητα των οποίων έχει «παγώσει» τα σχέδια αγοράς ακινήτων, επηρεασμένη τόσο από το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας όσο και από τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές των διαμερισμάτων.

«Μετρημένα» φέτος τα εορτοδάνεια
Θύμα» της πιστωτικής ασφυξίας αναμένεται να πέσουν φέτος και τα εορτοδάνεια που παραδοσιακά εμφανίζονται στην αγορά τον τελευταίο μήνα κάθε χρόνου. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι περιπτώσεις εορταστικών προσφορών θα είναι «μετρημένες στα δάχτυλα». Μάλιστα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το «εμπάργκο» στα νέα δάνεια θα είναι ακόμα αυστηρότερο, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτουν στο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών. Αναφέρουν ότι αν με τον νέο νόμο περάσει τελικά το μήνυμα ότι οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να αθετούν τις υποχρεώσεις τους χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διατεθειμένα να «κλείσουν τις πόρτες τους» σε μεγάλες κατηγορίες πελατών, ακόμα κι αν έχουν την ελάχιστη υποψία ότι μπορεί να είναι κακοπληρωτές.


Λιγότερες κάρτες, χαμηλότερα όρια

ΨΑΛΙΔΙ έχουν επιβάλει οι τράπεζες και στο πλαστικό χρήμα, ενώ την ίδια στιγμή ο τζίρος των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες έχει μειωθεί τουλάχιστον 20% σε ετήσια βάση. Ενδεικτικό είναι ότι οι περισσότερες νέες πιστωτικές κάρτες εκδίδονται με όριο αγορών που κυμαίνεται ανάμεσα στα 1.500 και τα 2.000 ευρώ, ενώ στο παρελθόν οι τράπεζες εξέδιδαν απλόχερα κάρτες με όριο άνω των 4.000

ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις, ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι μείωσαν μονομερώς το όριο συναλλαγών, ακόμα και στο μισό του αρχικού, ενώ οι περιπτώσεις προεγκεκριμένων καρτών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήμερους πελάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: