Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Το δεύτερο σχέδιο της Άγκυρας για την Κύπρο

Τ

cyprus_satΆγκυρα και Ταλάτ ασκούνται σε εναλλακτικά σενάρια στο Κυπριακό ενόψει και της αξιολόγησης της ενταξιακή πορείας της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα κατεχόμενα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και οι συνεργάτες του, σε συνεχή συνεννόηση με την Άγκυρα, εξετάζουν σενάρια στα πλαίσια ενός σχεδίου Β΄ για το Κυπριακό, έχοντας ως φόντο τα ευρωτουρκικά και τις «εκλογές» του Απριλίου.

Το πρώτο σενάριο, αφορά την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας. Στόχος είναι πριν τον Απρίλιο υπάρξει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει κι όλες τις μέχρι τότε συγκλίσεις, με εκατέρωθεν δέσμευση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μετά τις «εκλογές» από το σημείο που έμειναν. Αυτό θεωρητικά θα ευνοήσει τον Ταλάτ, που θα προσέλθει στις ψευδοεκλογές με προίκα «την προοπτική λύσης».

Η ενδιάμεση συμφωνία, όπως εκτιμάται από τους Τούρκους, θα κλειδώσει εκ των πραγμάτων τις συγκλίσεις, ανεξαρτήτως πώς θα κινηθούν οι συζητήσεις στα υπόλοιπα θέματα, που ειρήσθω εν παρόδω θα αφορούν τα ακανθώδη κεφάλαια.

Το δεύτερο σενάριο, ασχολείται με την εξέταση του ενδεχόμενου να καταρρεύσει η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Τότε ο στόχος είναι να επιρριφθούν ευθύνες στην ελληνική πλευρά. Αυτό ήδη γίνεται.

Η Άγκυρα άρχισε να καλλιεργεί το θέμα των ευθυνών. Σε κατ΄ ιδίαν επαφές προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «η Λευκωσία δεν βιάζεται, γι’ αυτό και δεν δέχεται χρονοδιαγράμματα και παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας» (επιδιαιτησία).

Αυτό θα επιτρέψει στην τουρκική διπλωματία να επαναφέρει στο προσκήνιο πιεστικά ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Όπως είναι το θέμα του απευθείας εμπορίου.

Η Τουρκία γνωρίζει πως ο στόχος της αναγνώρισης δεν είναι εφικτός, είναι ωστόσο προφανές ότι δεν συνιστά ούτε προτεραιότητά της. Εκείνο που θα γίνει είναι αυτό που λέχθηκε και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

- Ενίσχυση του ψευδοκράτους.

- Πολιτική και οικονομική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Το παιχνίδι των εντυπώσεων και της τακτικής δεν ασκείται μόνο από τουρκικής πλευράς. Η Λευκωσία φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί την προσπάθεια να φορτωθεί την καθυστέρηση που σημειώνεται στη διαδικασία και σε μεταγενέστερο στάδιο και την αποτυχία. Ως εκ τούτου άρχισε τον τελευταίο καιρό να καταγγέλλει την τουρκική στάση και συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: