Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

«Ψηφιακή τάξη»: Τονωτική ένεση για την αγορά

Τονωτική ένεση 56,7 εκατ. Ευρώ αποτελεί για την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών το πρόγραμμα "ψηφιακή τάξη" που προωθείται και επιδοτείται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικώμ.

Το πρόγραμμα ξεκινά από την ερχόμενη Πέμπτη και αφορά 126.000 μαθητές της πρώτης γυμνασίου οι οποίοι λαμβάνουν επιδότηση 450 ευρώ προκειμένου να αγοράσουν το μαθητικό υπολογιστή από κατάστημα της επιλογής τους.

Οι αλυσίδες δίνουν μια πραγματική μάχη με όπλο τους τις προσφορές για την κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά των 56,7 εκατ. ευρώ, καθώς η συγκεκριμένη δράση μπορεί να δώσει σημαντική ανάσα στα έσοδά τους ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την συγκεκριμένη περίοδο του τελευταίου τριμήνου που είναι ούτως ή άλλως η καλύτερη από πλευράς εσόδων.

Η διανομή των επιστολών και των κουπονιών απόκτησης υπολογιστών προς τους γονείς των μαθητών πραγματοποιείται από τα κατά τόπους γυμνάσια και ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ η αγορά των φορητών υπολογιστών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Οι μαθητικοί φορητοί υπολογιστές θα περιλαμβάνουν, με ευθύνη των προμηθευτών, προεγκατεστημένο το σύνολο του προβλεπόμενου εκπαιδευτικού λογισμικού (16 εκπαιδευτικοί τίτλοι) και των σχολικών βιβλίων για όλες τις τάξεις του γυμνασίου.

Ο φορητός μαθητικός υπολογιστής αποτελεί τεχνολογικό εργαλείο άμεσης αξιοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι, χωρίς να απαιτείται καμία τεχνική ενέργεια από την πλευρά των γονέων ή των μαθητών.

Η πίτα των σχεδόν 56,7 εκατ. ευρώ είναι σημαντική για τις αλυσίδες λιανικής, οι οποίες αν και είχαν αντισταθεί σθεναρά στην οικονομική κρίση, τους τελευταίους μήνες βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται με ρυθμούς που φθάνουν έως και το 15%.

Για φέτος η αγορά εκτιμά ότι και φέτος οι πωλήσεις των Η/Υ στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. Τεμάχια, ενώ πέρυσι οι πωλήσεις έφθασαν το 1,1 εκατ. τεμάχια και φέτος με προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης 20% αναμένεται να κυμανθούν από 1,3 έως 1,45 εκατ. τεμάχια.

Ο ανταγωνισμός όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες έναρξης διάθεσης των υπολογιστών κορυφώνεται και εκδηλώνεται με προωθητικές ενέργειες, διαφημίσεις και προσφορές, με στόχο την κατάκτηση μεριδίου αυτής της αγοράς που ανοίγει την Πέμπτη.

Σε αυτή την μάχη συμμετέχουν σχεδόν όλες οι αλυσίδες ηλεκτρονικών όπως για παράδειγμα Πλαίσιο Computers, και Multirama, αλλά και οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, όπως ο Κωτσόβολος η Ηλεκτρονική Αθηνών, η Media Markt καθώς και τα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το E-Shop και το You.

Οι αλυσίδες προσφέρουν υπολογιστές από διαφορετικούς κατασκευαστές όπως οι Ηewlett Packard, Acer, Turbo X, Asus, Dell Lenovo, Samsung, Toshiba Asus, Fujitsu Innovator αλλά και φορητoύς υπολογιστές που κατασκευάζουν οι ίδιες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις προσφορές των εταιρειών όπου το Πλαίσιο προσφέρει με κάθε notebook 10 ιντσών 9 μήνες ασύρματο internet, και άλλα δώρα στις υπόλοιπες κατηγορίες . Τα multirama προσφέρουν αν επιλέξετε να κανετε από εκεί την αγορά του υπολογιστή σας είτε πολυμηχάνημα, είτε ψηφιακή κάμερα ή κινητό τηλέφωνο. Το eshop, έχει δημιουργήσει ένα σύστημα με αστέρια που ονομάζει star system και ανάλογα τα αστέρια που έχει ο υπολογιστής επιλέγεις από μια πλειάδα δώρων. Η Ηλεκτρονική Αθηνών προσφέρει 100 ευρώ για οποιαδήποτε αγορά της επιλογής του πελάτη, ενώ η Κωτσόβολος πακέτο αξεσσουάρ αξίας 50 ευρώ και 20% κέρδος για άλλες παράλληλες αγορές.

Αντιόπη Σχοινά

Δεν υπάρχουν σχόλια: