Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Αναστολή πλειστηριασμών για χρέη έως 200.000€: Μέτρο ανακούφισης ή εμπαιγμός στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Τι μέλει γενέσθαι μετά τον Δεκέμβρη;

Ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση το «πάγωμα» των πλειστηριασμών για χρέη έως 200.000€ μέχρι το τέλος του έτους. Η επικείμενη ρύθμιση, όπως ανακοινώθηκε, θα αφορά τα χρέη προς τις τράπεζες.

Πρόκειται για μέτρο «πυροτέχνημα», καθώς δίνει παράταση λίγων μηνών στο ασφυκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Είναι προσωρινό διότι δεν συμβάλει ουσιαστικά και υπεύθυνα στην εξυγίανση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ανακούφισης των νοικοκυριών.

Είναι ημίμετρο και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εκατομμύρια των καταναλωτών από τις παράνομες, αδιαφανείς και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών.

Οι καταναλωτές απαιτούμε:

* Ανάληψη άμεσα νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εισαγωγή διατάξεων αναφορικά με την ρύθμιση των χρεών και το θεσμό της πτώχευσης του καταναλωτή
* Ανάληψη πρωτοβουλιών για την παροχή συμβουλών πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων των υπερχρεωμένων καταναλωτών
* Θεσμική παρέμβαση για μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων
* Μεταρρύθμιση του νόμου για το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας έτσι ώστε να απαλειφούν οι ασφυκτικές προϋποθέσεις που τίθενται από την νομοθεσία και να καταστεί ουσιαστική η προστασία της κύριας κατοικίας του καταναλωτή
* Θέσπιση διατάξεων που να αποκαθιστούν την διαφάνεια και την νομιμότητα στις τραπεζικές συναλλαγές
* Θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων και περιορισμών στην επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων των καταναλωτών από την εταιρεία «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε», ώστε να αποτραπεί ο αδικαιολόγητος στιγματισμός των καταναλωτών.


Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι εξαιρετικά κρίσιμο η πολιτεία, αντί να αρκείται σε ευχολόγια και ανέξοδα πυροτεχνήματα να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο και να δείξει πραγματικό και όχι προεκλογικό ενδιαφέρον για τους εκατομμύρια υπερχρεωμένους καταναλωτές, αλλά και οι τράπεζες να αναθεωρήσουν την ανάλγητη στάση τους, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές του υπεύθυνου δανεισμού και της κοινωνικής τους ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: