Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ/ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ:ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Αντιοξειδωτικά ή αντιοξειδωτικές ουσίες λέγονται οι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές και αναπόφευκτες διαδικασίες της οξείδωσης.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα αντιοξειδωτικά ( ή αντιοξειδωτικές ουσίες ) είναι τα αντιγηραντικά φάρμακα της φύσης,τα παίρνουμε δε από φυτικές πηγές.

Πώς ακριβώς μας προστατεύουν όμως τα αντιοξειδωτικά;

Περιορίζοντας τις συνέπειες της οξειδωτικής δράσης του οξυγόνου ,δηλ. τις εκφυλιστικές βλάβες στα κύτταρα μας που σωρευτικά τα οδηγούν στη γήρανση και το θάνατο.

Η φυσιολογική αυτή διαδικασία έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνεται από παράγοντες όπως το κάπνισμα,η περιβαλλοντική μόλυνση,η κατάχρηση αλκοόλ,η πολύωρη έκθεση στον ήλιο κλπ.

Πώς ακριβώς δρα το οξυγόνο;

Το οξυγόνο αντιδρώντας με τα μόρια των ιστών μας δημιουργεί τις περίφημες ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ηλεκτρικά φορτισμένα -και γι αυτό χημικά ασταθή-μόρια ή άτομα.

Στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τη δική τους σταθερότητα ,οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται και κλέβουν τα απαιτούμενα ηλεκτρόνια από γειτονικά τους σταθερά μόρια μετατρέποντας αυτά πλέον σε ελεύθερες ρίζες και εισάγοντας έτσι μια αλυσιδωτή αντίδραση που πιθανότατα θα καταλήξει στον εκφυλισμό/θάνατο κάποιων κυττάρων.

Πώς υπεισέρχονται τα αντιοξειδωτικά (αντιοξειδωτικές ουσίες);

Tα αντιοξειδωτικά προσφέρουν ανιδιοτελώς δικά τους ηλεκτρόνια στις ελεύθερες ρίζες ,επιτυγχάνοντας έτσι να τις αδρανοποιήσουν.

Το καλό με τα αντιοξειδωτικά είναι ότι δεν μετατρέπονται σε ελεύθερες ρίζες .
Το κακό είναι ότι στο εξής δεν μπορούν να παίξουν αντιοξειδωτικό ρόλο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφοδιάζουμε σε συνεχή βάση τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά μέσω μιας προσεγμένης διατροφής.

Αναδημοσίευση από: andronianoi

Δεν υπάρχουν σχόλια: