Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

YΠΑΝ: Ποιοί φορείς καταργούνται

Στo πλαίσιο της κατάργησης ή της συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, σε ότι αφορά στο ΥΠΑΝ καταργούνται 3 φορείς, συγχωνεύονται άλλοι 19 σε 8 και περιορίζονται τα διοικητικά συμβούλια από 22 σε 8 ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών των ΔΣ από 192 σε 66.

Παράλληλα, όπως ανακοινώνει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου, με βάση τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των Ερευνητικών Κέντρων, προχωρεί στη γνωστική και χωροταξική αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας., με στόχο τον περιορισμό του εκτεταμένου φαινομένου του κατακερματισμού των Κέντρων/Ινστιτούτων και των πολλαπλών επικαλύψεων, όπως τονίζει.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την κατάργηση ή συγχώνευση φορέων, προβλέπονται τα εξής:

Από τον τομέα της Ενέργειας

Κατάργηση της Εταιρεία Διανομής Αερίου Α.Ε. (Ε.Δ.Α. Α.Ε).

Από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (Γ.Γ.Β.)

Συγχωνεύονται με το Κέντρο Τεχνολογίας & Σχεδιασμού Α.Ε. (ΕΛΚΕΔΕ Α.Ε.) οι εταιρείες:

1. Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστ/γιας Ένδυσης & Ινών Α.Ε. (ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε.) από τη Γ.Γ.Ε.Τ.
2. Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε. (ΕΛΚΑ Α.Ε.)
3. Κέντρο Ελληνικής Γούνας Α.Ε. (ΚΕΓ Α.Ε.)
Συγχωνεύονται σε έναν οργανισμό οι εταιρείες:
1. Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε. (ΕΛΟΤ Α.Ε.)
2. Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε. (ΕΣΥΔ Α.Ε.)
3. Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) με

Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (Γ.Γ.Ε.)

Συγχωνεύονται σε έναν οργανισμό, με αποκεντρωμένη δομή και αρμοδιότητες, οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αθήνας- Πειραιά και Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Α.Α-Π & Ο.Λ.Α.Θ.)

Από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.)

Καταργούνται:

Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου Α.Ε. (ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε.) και
Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής "ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ" (που λειτουργεί μέσα στο ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ").

Συγχωνεύονται σε μία οι παρακάτω τρεις εταιρείες:
1. Εταιρεία Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών Α.Ε. (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.)
2. Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων Α.Ε. (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.)
3. Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης Α.Ε. (ΕΛΚΕΑ Α.Ε.) από τη Γ.Γ.Β.

Συγχωνεύεται η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τροφίμων Α.Ε. (ΕΤΑΤ Α.Ε.) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που μετακινήθηκε από το ΥΠΑΝ (Γ.Γ.Ε.) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών το ΕΙΕ και το ΕΚΚΕ.

Συγχωνεύονται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ)

Υπάγεται στο Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών & της Γνώσης "ΑΘΗΝΑ", η ΕΔΕΤ ΑΕ (η δράση της οποίας θα συνεχιστεί μέσα από τη νέα διάρθρωση και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της εταιρίας ).

Εξάλλου, σε σχέση με τη γνωστική και χωροταξική αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας γνωστοποιούνται τα παρακάτω:

Ως αποτέλεσμα της αναδιάταξης αυτής στην Αττική θα υπάρχουν, πλέον, τα εξής μονοθεματικά, ως προς το γνωστικό τους αντικείμενο, ερευνητικά κέντρα:

1. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Κλιματικών Αλλαγών, του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Καταστροφών (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών).

2. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Θετικών Επιστημών (το νέο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"). Περιορίζονται σε 3 από 8 τα ινστιτούτα που περιλαμβάνονται σε αυτό. Αναλυτικά : Ένα νέο Ινστιτούτο που προέρχεται από τη συγχώνευση των Ινστιτούτων "Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας" του ΕΙΕ και "Φυσικοχημείας" του ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ". Ένα νέο Ινστιτούτο (προτείνεται να ονομαστεί Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών) που προέρχεται από τη συγχώνευση των Ινστιτούτων "Μικροηλεκτρονικής" και "Επιστήμης Υλικών" (ανήκουν και τα δύο στο ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"). Ένα νέο Ινστιτούτο (προτείνεται να ονομαστεί "Πυρηνικής Φυσικής, Τεχνολογίας & Εφαρμογών"), που προέρχεται από τη συγχώνευση τριών Ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ": του Ινστιτούτου "Ραδιοϊσοτόπων & Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων", του Ινστιτούτου "Πυρηνικής Τεχνολογίας & Ακτινοπροστασίας" και του Ινστιτούτου "Πυρηνικής Φυσικής".

3. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (το νέο ΕΙΕ). Το νέο ΕΙΕ περιλαμβάνει τα τρία (3) ήδη υπάρχοντα στο ΕΙΕ Ινστιτούτα, δηλαδή το Ινστιτούτο "Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος", το Ινστιτούτο "Νεοελληνικών Ερευνών" και το Ινστιτούτο "Βυζαντινών Ερευνών". Επιπλέον, στο νέο ΕΙΕ εντάσσονται δύο (2) νέα Ινστιτούτα από το ΕΚΚΕ): το πρώτο προέρχεται από τη συγχώνευση των Ινστιτούτων "Πολιτικής Κοινωνιολογίας" και "Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας", και το δεύτερο είναι το Ινστιτούτο "Κοινωνικής Πολιτικής".

4. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα της Βιολογίας και της Βιοτεχνολογίας (Εθνικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΜΙΓΚ"). Από 4 ινστιτούτα που είχε θα περιλαμβάνει πλέον 5. Αναλυτικά στο ερευνητικό κέντρο "ΦΛΕΜΙΝΓΚ" μεταφέρεται το Ινστιτούτο "Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας" του ΕΙΕ. Επίσης, μεταφέρονται τα Ινστιτούτα "Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας" και "Βιολογίας" του ΕΙΕ και ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ", αντίστοιχα, και συγχωνεύονται με Ινστιτούτα του "ΦΛΕΜΙΓΚ".

5. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών & της Γνώσης "ΑΘΗΝΑ"). Είχε 5 ινστιτούτα και 3 μονάδες και πλέον θα περιλαμβάνει 4 ινστιτούτα και 2 μονάδες. Αναλυτικά: Έχει ήδη ληφθεί απόφαση, για τη συγχώνευση των Ινστιτούτων "Δικτυακής Έρευνας και Τεχνολογιών" και "Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης" στο νέο Ινστιτούτο "Πληροφοριακών Συστημάτων". Στο "ΑΘΗΝΑ" μεταφέρονται: το Ινστιτούτο "Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών" του ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" (συγχωνεύεται με το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων), η ΕΔΕΤ ΑΕ και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του ΕΙΕ. Επίσης, η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟΨΕ) εντάσσεται στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων.

6. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης της Ενέργειας (ΚΑΠΕ): συγχωνεύονται οι Διευθύνσεις "Energy Policy Analysis" και "Energy Information, Systems, Dissemination and Market Development".

7. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Θαλάσσιων Ερευνών (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)). Τα 5 ινστιτούτα περιορίζονται σε 3. Συγχωνεύονται τα Ινστιτούτα "Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων", "Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής" και "Υδατοκαλλιεργειών", στο νέο Ινστιτούτο "Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων". Το Ινστιτούτο αυτό έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης, το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων μετονομάζεται σε Ινστιτούτο "Εσωτερικών και Παράκτιων Υδάτων". Το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας παραμένει ως έχει.

8. Το Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, με βάση και τις σχετικές υποχρεώσεις της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας παραμένει ως έχει.


Εκτός Αθηνών:

· Το νέο Κέντρο που είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της (ΕΚΕΤΑ- Θεσσαλονίκη) και του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ). Τα μέχρι σήμερα επιμέρους Ινστιτούτα συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις ίδιες πόλεις. Σε αυτό το κέντρο εντάσσονται τα υπό ίδρυση Ινστιτούτα Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

· Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Παραμένει ως έχει. Σε αυτό το Ίδρυμα θα υπαχθούν και τα νέα Ινστιτούτα που θα δημιουργηθούν στη Δυτική Ελλάδα.

Κέρδος online 3/6/2009 15:48

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΞΕΡΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΛΩΡΑ.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΦΙΛΩΝ .

ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΚΕ - ΕΙΕ ΟΠΟΥ Ο ΚΑΥΓΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ.


ΘΥΜΗΘΕΊΤΕ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΙΕ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΠΑΠΛΩΜΑ.

ΜΗ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η ενημέρωση του ΥΠΑΝ που κάνετε μέσα από το blog σας. Μήπως μπορείτε όμως να μας πείτε, κατά την πεντάχρονη ή και δεκάχρονη μεταβατική περίοδο μετεγκατάστασης των ερευνητικών ινστιτούτων σε κτίρια που δεν έχουν ακόμη χτιστεί: 1) Τι θα γίνουν τα χρηματοδοτούμενα από τα Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εκατοντάδες υποψήφιοι διδάκτορες και ξένοι μεταδιδακτορικοί ερευνητές που φιλοξενούνται στα ελληνικά ερευνητικά κέντρα; 2) Σε ποια εργαστήρια και σε ποιες βιβλιοθήκες θα συνεχιστεί η έρευνα γενικότερα, όταν αυτά θα έχουν διαλυθεί για την πολύχρονη και ΔΑΠΑΝΗΡΗ μετεγκατάστασή τους ; Να σας βοηθήσω με μια απάντηση: Απλούστατα θα σπάσει η αλυσίδα που τροφοδοτεί την μονίμως υποχρηματοδοτούμενη έρευνα στην Ελλάδα και Η ΕΡΕΥΝΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. Και κάτι άλλο: Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «διεπιστημονικότητα». Πριν από 50 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αντιληφθεί τη σημασία της διεπιστημονικότητας και είχε ιδρύσει στην Ελλάδα το μοναδικό χώρο όπου οι θετικές επιστήμες συνυπάρχουν με τις ανθρωπιστικές και όπου καλλιεργείται η διεπιστημονικότητα. Αναφέρομαι στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ο κ. Χατζηδάκης, αντί να ενισχύσει το ιστορικό αυτό και διεπιστημονικό ίδρυμα, το χωρίζει στα δύο, ενώνοντας τα κομμάτια του με νεοσύστατα μικρά και άγνωστα στο διεθνή χώρο ερευνητικά κέντρα που θα χρειαστεί να περάσει μισός αιώνας για να έχουν παρουσία στο διεθνή επιστημονικό χώρο όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ή ο Δημόκριτος. Και αυτή η χατζηδάκεια όμως κατηγοριοποίηση των ερευνητικών ινστιτούτων είναι τόσο πρόχειρη, αφού τα ινστιτούτα αστρονομίας ενώνονται με τα ινστιτούτα περιβάλλοντος.