Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ολα όσα θέλετε να ξέρετε για τα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) είναι ανοιχτά για εργαζόμενους ή ανέργους που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Προσφέρονται επίσης και σε πολίτες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αγρότες. Προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι, τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών και τα άτομα με αναπηρία.

Η συχνότητα του κάθε προγράμματος εξαρτάται από τις ώρες διδασκαλίας. Προσφέρονται κύκλοι μαθημάτων σε ετήσια, εξαμηνιαία, τριμηνιαία και μηνιαία βάση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν πάνω από ένα μάθημα, αρκεί το ένα να μην είναι προαπαιτούμενο του άλλου ή να μη γίνονται τις ίδιες ώρες. Ωστόσο από την επιλογή αποκλείονται όσοι έχουν παρακολουθήσει την τελευταία διετία κάποιο πρόγραμμα διά βίου μάθησης με το ίδιο περιεχόμενο.

Το ελάχιστο προκειμένου να συγκροτηθεί ένα τμήμα είναι 12 συμμετοχές, με ανώτατο τις 20. Ειδικά για τα μαθημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάρχει άλλος ένας περιορισμός, ο εξοπλισμός. Ετσι η αναλογία μαθητευόμενων προς Η/Υ δεν πρέπει να ξεπερνά το 2 προς 1. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι ξεπεράσουν τον μέγιστο αριθμό, τότε γίνεται κλήρωση παρουσία των ενδιαφερομένων. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα μικρής διάρκειας (25 ωρών), στα οποία κάθε φορά που συμπληρώνεται ο μέγιστος αριθμός μαθητευόμενων ανά τμήμα δημιουργείται ένα νέο για τους υπεράριθμους.

Αίτηση - δικαιολογητικά

Οσοι λοιπόν ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης, δεν έχουν παρά να υποβάλουν αίτηση στο πλησιέστερο ΚΕΕ (υπάρχουν συνολικά 60 - δείτε όλη τη λίστα στο http://new.enet.gr) καταθέτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (φωτοτυπία ταυτότητας, πιστοποιητικό σπουδών, ανεργίας κ.ά.). Οι αιτήσεις αξιολογούνται με βάση τα γενικά και κοινωνικά κριτήρια ανά πρόγραμμα (τίτλοι σπουδών, μη συμμετοχή σε παρόμοια προγράμματα, άνεργοι, πολύτεκνοι κ.λπ.). Υπεύθυνη για την επιλογή των μαθητευόμενων που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα διάρκειας 50 - 250 ωρών είναι η επιτροπή επιλογής που συγκροτείται με απόφαση του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ). Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταρτίζονται από την επιτροπή οι πίνακες εισακτέων και επιλαχόντων.

Μαθήματα γίνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα (το λιγότερο δίωρα). Ομως μπορούν να συγκροτηθούν και εντατικά τμήματα (3 φορές τη βδομάδα, 3 ώρες ανά μάθημα) αλλά και υπερεντατικά (3ωρα μαθήματα 4 φορές την εβδομάδα). Για τα προγράμματα ετήσιας διάρκειας (συνολικά 250 ωρών) τα μαθήματα είναι τουλάχιστον τρίωρα και γίνονται 3 ανά βδομάδα. Μαθήματα γίνονται και απογευματινές ώρες. Ο μαθητευόμενος δεν πρέπει να ξεπεράσει σε απουσίες το 20% του συνόλου των ωρών, αλλιώς διαγράφεται.

Τα μαθήματα δεν γίνονται μόνο στις περιοχές όπου εδρεύει το κάθε ΚΕΕ αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια ευθύνης του κέντρου στον αντίστοιχο νομό. Σύμφωνα με τον Διονύση Μουζάκη, υπεύθυνο έργου, ο στόχος είναι κατά τη διάρκεια κάθε εκπαιδευτικού έτους (Οκτώβριος - Μάιος) να εκπαιδεύονται στα ΚΕΕ 82.700 άτομα σε όλη την Ελλάδα.

Τι μπορείτε να μάθετε πηγαίνοντας σε ένα Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων;

*Ξένες γλώσσες: Τέσσερις φορές το χρόνο (κάθε Οκτώβριο, Δεκέμβριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο) ξεκινάνε προγράμματα εκμάθησης αγγλικών, γαλλικών, ιταλικών και γερμανικών (συνολικής διάρκειας 50 ωρών). Οι ενδιαφερόμενοι ανάλογα με τις γνώσεις τους μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο επιπέδων. Επίσης κάθε μήνα (από Οκτώβριο μέχρι Μάιο κάθε έτους) προσφέρονται προγράμματα εξειδικευμένα για τη χρήση των ξένων γλωσσών στο εργασιακό περιβάλλον και στον κλάδο του τουρισμού (διάρκειας 25 ωρών το καθένα).

Βάσεις δεδομένων και Ιντερνετ

*Τεχνολογίες πληροφορικής - επικοινωνιών: Στα ΚΕΕ οι ενδιαφερόμενοι ανάλογα με το επίπεδό τους μπορούν να βρουν πέντε διαφορετικά προγράμματα πληροφορικής. Από το εισαγωγικό που απευθύνεται σε αρχάριους (Πληροφορική ΙΙ: Βασικές Εννοιες Η/Υ) μέχρι τα πιο προχωρημένα προγράμματα όπου μπορεί να μάθει, μεταξύ άλλων, πώς να φτιάχνει βάσεις δεδομένων, ιστοσελίδες μέχρι και πώς να «μιλάει» σε γλώσσες προγραμματισμού όπως οι ASP, JSP που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και τη διαχείριση δυναμικών εφαρμογών στο Internet. Τα πρώτα τρία προγράμματα διαρκούν από 50 ώρες και παρέχονται τέσσερις φορές ετησίως (Οκτώβριο, Δεκέμβριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο). Το Πληροφορική VI προσφέρεται σε μηνιαία βάση.

*Οικονομία - Διοίκηση - Επιχειρήσεις: Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής ενότητας προσφέρονται 7 προγράμματα.

- Κάθε μήνα παρέχονται τα εξής: Στοιχεία οικονομικής θεωρίας, Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ και χρήση νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, διάρκειας 25 ωρών το καθένα.

- Τέσσερις φορές το χρόνο (50 ώρες συνολικά) προσφέρονται τα: Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Επιχειρήσεις και Χρηματοοικονομική και Λογιστική.

- Αρχές κάθε Οκτωβρίου (πρώτη Δευτέρα του μήνα) ξεκινάει το πρόγραμμα Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (125 ώρες) που διαρκεί έως το τέλος Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: