Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία Η υγειονομική περίθαλψη των ανέργων

Πώς μπορεί ο άνεργος να καλυφθεί για υγειονομική περίθαλψη; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος;

του Γιώργου Κουτρουμάνη*

Για την υγειονομική περίθαλψη των ανέργων διακρίνουμε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία:

1. Άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών. Κάθε άνεργος που έχει εγγραφεί στον ΟΑΕΔ και έχει κάρτα ανεργίας για περισσότερους από δύο (2) μήνες δικαιούται υγειονομική περίθαλψη με παροχές σε είδος (ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή κ.λ.π.) που καλύπτεται από το ΙΚΑ.
2. Άνεργοι ηλικίας 29 έως 55 ετών. Οι άνεργοι που είχαν ασφάλιση στο ΙΚΑ και έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος της ηλικίας τους, δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη από το ΙΚΑ για υγειονομική περίθαλψη με παροχές σε είδος (ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή κ.λ.π.) εφόσον έχουν συμπληρώσει 600 ημέρες ασφάλισης. Οι ημέρες ασφάλισης αυξάνονται κατά 100 ημέρες για κάθε έτος μετά το 30ο κα μέχρι τις 3.000 ημέρες ασφάλισης. Έτσι, άνεργος ηλικίας 38 ετών, χρειάζεται 1500 ένσημα. Οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων καθώς καλύπτονται το πολύ για δύο χρόνια (τέσσερα εξάμηνα)
3. 3. Άνεργοι ηλικίας 55 ετών και άνω Οι άνεργοι που ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και έχουν συμπληρώσει 3.000 ημέρες ασφάλισης και το 55ο έτος της ηλικίας τους καλύπτονται για υγειονομική περίθαλψη από το ΙΚΑ με παροχές σε είδος (ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή κ.λ.π.) για όλη την περίοδο μέχρι και τη συνταξιοδότησή τους.



*Ο Γ. Κουτρουμάνης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία


Οι προϋποθέσεις για υγειονομική περίθαλψη των ανέργων

Στο εργαλείο του enet.gr που ακολουθεί, ο άνεργος μπορεί να βρει όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί προκειμένου να δικαιούται υγειονομικής περίθαλψης. To μόνο που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος, είναι να ορίσει την ηλικία του

Δεν υπάρχουν σχόλια: