Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ένωση Προστασίας Καταναλωτη Ν.Χανιων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ) Παγκόσμια ομάδα

Βασικές Πληροφορίες
Τύπος:
Κοινού Ενδιαφέροντος - Δραστηριότητες
Περιγραφή:
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων[Ε.Π.Κ.ΧΑΝ]
αποτελείται από μας τους ίδιους τους καταναλωτές.

Έχει ως βασικούς στόχους:

Ι)Την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών

2)Την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες,τα οικονομικά τους συμφέροντα,την υγεία ,την
διατροφή.

3)Την προστασία του περιβάλλοντος

4)Την ποιότητα ζωής του καταναλωτή

Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να γίνει ελεύθερα μέλος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Email:
Ιστοσελίδα:
http://enosikatanaloton.blogspot.com/
Γραφείο:
Πλατεία 1866
Τοποθεσία:
Chaniá, Greece
Πρόσφατα Νέα
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, είναι ο Φορέας εκείνος, που χρέος του είναι, να παρέχει πληροφόρηση στον καταναλωτή , ώστε ο καταναλωτής οπλισμένος με γνώση, να επιλέξει αλλά και εν συνεχεία να καταναλώσει ασφαλή τρόφιμα, προς περιφρούρηση της υγείας του.

Οι επισημάνσεις της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, είναι:
1.-Αγοράζουμε τρόφιμα πάντα από καταστήματα (αποφεύγουμε τους πλανόδιους)
2.-Προσέχουμε το προϊόν που αγοράζουμε να είναι συσκευασμένο, και όχι χύμα, διότι στο χύμα τρόφιμο, δεν θα έχουμε τις πληροφορίες εκείνες που χρειαζόμαστε επί της ετικέτας.

Τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται σε μία ετικέτα τροφίμου είναι:
-Ονομασία του προϊόντος
-Ποσότητα
-Κατάλογος συστατικών
-Ημερομηνία λήξης ή ανάλωσης
-Παραγωγός ή εισαγωγέας
-Η λέξη "ΒΙΟΛΟΓΙΚΌ" μόνο εφόσον το τρόφιμο είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας.
-Την φράση "γενετικά τροποποιημένο"εάν περιέχει συστατικά γεν.τροποποιημένα".
-Χώρα προέλευσης
-Οδηγίες χρήσης.

3.-Υγιεινή(προσωπική υγιεινή, υγιεινή χώρων ,όπου υπάρχουν τρόφιμα,προστασία τροφίμων
από έντομα, μικρόβια, σκόνη ,κ.λ.π)
4.-Στους αποθηκευτικούς χώρους(ψυγεία),διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα από
τα ωμά.
5.-΄Οταν πρόκειται για λαχανικά και επιθυμούμε να κάνουμε χρήση σε ωμή μορφή , επιβάλλεται
καλό πλύσιμο.Εάν πρόκειται για τρόφιμο ζωικής προέλευσης καλό μαγείρεμα(για να καταστραφούν
οι επικίνδυνοι οργανισμοί).
6.-Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλής θερμοκρασίες(διατήρηση σε ψυγείο, σωστή απόψυξη
κατεψυγμένων, αποφεύγουμε να μετατρέπουμε τα ωμά κρέατα ή ψάρια σε κατεψυγμένα)
7.-Δεν καταναλώνουμε ληγμένα τρόφιμα.
8.-Δεν καταναλώνουμε τρόφιμα, όταν ΄διαπιστώνουμε αλλαγή στο φυσικό τους χρώμα, ή έχουν
μούχλα, ή έχουν αναπτύξει δυσοσμία.
9.-Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, εάν συναντήσουμε τρόφιμο σε "προσφορά" εξετάζουμε τους λόγους.
10.-Προσέχουμε στα κέντρα μαζικής εστίασης(ταβέρνα, εστιατόριο κ.λ.π), να τηρούνται οι όροι υγιεινής
από το προσωπικό και γενικά από το σέρβις του καταστήματος.

Για περισσότερη ενημέρωση αλλά και για καταγγελίες στο τηλέφωνο της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ 2821092666

Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: