Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα τουριστικά καταλύματα

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη λειτουργική τακτοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων.

Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ υπερψήφισαν τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν την τακτοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας είτε γιατί αυτό δεν τους χορηγήθηκε εξ αρχής, είτε γιατί έληξαν και δεν ανανεώθηκαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, είτε γιατί το χορηγηθέν σήμα δεν καλύπτει το σύνολο της υφιστάμενης εγκατάστασης του καταλύματος, λόγω πολεοδομικών παραβιάσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστα Μαρκόπουλο, μετά την τακτοποίηση, εντός του προσεχούς εξαμήνου, των καταλυμάτων, οι τυχόν παράτυπες αλλαγές που θα επιχειρηθούν σ’ αυτά, θα ελέγχονται δορυφορικά.

Ο κ. Μαρκόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του πως με την εφαρμογή του νομοσχεδίου «για τις ξενοδοχειακές μονάδες και την ποιότητα του τουρισμού, γυρίζει μία καινούργια σελίδα - και μία καινούργια μορφή ηλεκτρονικής επιτήρησης με αεροφωτογράφηση, για την οποία ευελπιστούμε ότι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της πολεοδομικής αδειοδότησης των ξενοδοχείων επεσήμανε ότι «αυτό σκοντάφτει σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις και στη συνταγματική νομιμότητα αλλά και στην ισονομία απέναντι σε άλλη αυθαίρετη δόμηση στην ίδια περιοχή για άλλους πολίτες. Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, το οποίο όμως δεν έρχεται και δεν μπορεί να ικανοποιήσει οπωσδήποτε τη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη χρονιά που ξέρετε πολύ καλά πόσο ανάγκη το έχουμε».

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Ζωίδης, ζήτησε να μην καταργηθεί ο προληπτικός έλεγχος των καταλυμάτων από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ πριν από την χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας, ενώ τάχθηκε κατά της επέκτασης του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού πυρασφάλειας από τα πέντε, στα οκτώ χρόνια, όπως προβλέπει το άρθρο 7.

Το ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισε τα κύρια άρθρα διαφωνώντας με την ακολουθούμενη διαδικασία της τακτοποίησης και όχι με την ουσία της.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σταύρος Σκοπελίτης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν το σήμα του ΕΟΤ, ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν τραυματίσει βάναυσα, πολλές φορές, το περιβάλλον - ενώ επεσήμανε πως το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του το υδροδοτικό πρόβλημα των νησιών, όπου δίνονται άδειες για λειτουργία πισινών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου αμφισβήτησε τη συναίνεση των εργαζομένων που επικαλέστηκε ο υπουργός Τουρισμού.

«Μας είπατε ότι οι εργαζόμενοι συμφώνησαν με τη δορυφορική παρακολούθηση, αντί να συζητήσετε μαζί τους αν είναι ασφαλισμένοι, αν καταγράφονται ως εργαζόμενοι τετράωρης απασχόλησης αλλά δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες, αν εμπίπτουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, που θέλετε ως Κυβέρνηση να τα περικόψετε. Δίνετε δυνατότητα να λειτουργούν καταλύματα χωρίς στατικές, αντισεισμικές θωρακίσεις και πυρασφάλεια - και για μας τα λόγια περισσεύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, στηλίτευσε τις προσεγγίσεις της Αριστεράς, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να ακούμε απαθώς σ’ αυτήν την αίθουσα πως θα μπουν οι μπουλντόζες αύριο το πρωί να αρχίσουν να γκρεμίζουν τα ξενοδοχεία. Λέμε πως ο τουρισμός είναι η κυριότερη ίσως παραγωγική μας μηχανή και εν μέσω κρίσης, είμαστε αντίθετοι στην τακτοποίηση;».

Ο κ. Βορίδης ζήτησε αύξηση των προστίμων για εκείνους που θα παραβιάσουν τη νομοθεσία, καίτοι θα τους δοθεί η δυνατότητα της τακτοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: