Ο πρύτανης του πολυτεχνειου Κρήτης Ιωακείς Γρυσπολάκης έστειλε προς τον Νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη, επιστολή – καταγγελία γιατί κατ’ επανάληψη, όπως τονίζει, η Ν.Α.Χανίων επί των ημερών του σημερινού Νομάρχη, αγνοεί επειδικτικά το Πολυτεχνείο Κρήτης στις αναπτυξιακές προσπάθειες του τόπου, αν και είναι το καθύλην αρμόδιο και διαθέτει άριστο ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Η επιστολή εστάλη με αφορμή, την ανάθεση μελέτης αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης Αγιάς στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το έγγραφο του Πρύτανη του Πολυτεχνείου, κοινοποιήθηκε και στους 4 βουλευτές του Νομού, στον Δήμαρο Χανίων και στον βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόεδρο επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής.
Αναλυτικά, αναφέρει:
Κύριε Νομάρχα,
p5230203 Προ πολλών μηνών πληροφορηθήκαμε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την εκ μέρους της ΔΕΗ παραχώρηση της περιοχής της Λίμνης Αγιάς και του παλαιού υδροηλεκτρικού σταθμού στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, προκειμένου να ιδρυθεί Οικολογικό Πάρκο και Μουσείο ΑΠΕ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας σας ζήτησα την συμμετοχή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στην μελέτη διαμόρφωσης του χώρου και μετατροπής του σε Οικολογικό Πάρκο. Η απάντησή σας τότε ήταν θετική.
Οι λόγοι, για τους οποίους το Πολυτεχνείο Κρήτης επεδίωκε την εμπλοκή του στην μελέτη και τους οποίους σας ανέφερα, ήσαν οι ακόλουθοι:
Στο Ίδρυμά μας λειτουργεί από το 1997 ένα εκ των δύο Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος της χώρας (το άλλο λειτουργεί στην Ξάνθη) με πανελλαδική και διεθνή δράση στους τομείς της αξιολόγησης και αξιοποίησης των υδατικών πόρων, στα θέματα απορρύπανσης αέρος, υδάτων και εδαφών, στη διαχείριση του περιβάλλοντος, στην αειφόρο ανάπτυξη, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα θέματα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, στις φυσικές καταστροφές και στην παράκτια μηχανική. Από το 1997 το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος χρησιμοποιεί τον υγροβιότοπο και τις πηγές της λίμνης Αγιάς για την εκπαίδευση των φοιτητών του αλλά και για ερευνητικούς σκοπούς.
Από το 1999 οι ερευνητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος έχουν προβεί σε δεκάδες μετρήσεων τις οποίες έχουν θέσει στη διάθεση των αρμοδίων, έχουν μοντελοποιήσει την λίμνη και τις πηγές της και έχουν βοηθήσει την ΔΕΥΑΧ στο θέμα των γεωτρήσεων για την ανεύρεση νέων υδατικών πηγών στην περιοχή.
Το Ίδρυμά μας έχει ιδρύσει και αναπτύσσει το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας της Κρήτης σε έκταση 300 στρεμμάτων στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι Χανίων.
Μόλις μία ημέρα προ της τελετής παράδοσης εκ μέρους της ΔΕΗ (23/5/2009) πληροφορηθήκαμε δια του τύπου ότι, παρά την προφορική συμφωνία μας για την εμπλοκή του Ιδρύματος στην αξιοποίηση της περιοχής, εσείς αναθέσατε την μελέτη διαχείρισης και ανάπτυξης του Οικολογικού Πάρκου της Αγιάς και της δημιουργίας Μουσείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε έναν τοπογράφο μηχανικό, ειδικό στον σχεδιασμό ποδηλατοδρόμων, και σε έναν φυσικό, μέλη ΔΕΠ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου της Αθήνας. Σημειωτέον, ότι το Ε.Μ.Π. δεν διαθέτει Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Με αυτόν τον τρόπο αγνοήσατε την παρουσία του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά και στερήσατε το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος από έναν ζωτικό χώρο άσκησης των φοιτητών του, δεδομένου ότι στην μελέτη θα απασχολούντο εξειδικευμένοι καθηγητές του εν λόγω Τμήματος καθώς και μεταπτυχιακοί και προχωρημένοι προπτυχιακοί φοιτητές. Επιπλέον, το εν λόγω Τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα είχε τη δυνατότητα να εργάζεται καθημερινά στην μελέτη του σχεδιασμού του υγροβιότοπου της Αγιάς, συνεχίζοντας την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, όπως αποδεδειγμένα πράττει όλα αυτά τα χρόνια.
Βέβαια κύριε Νομάρχα δεν είναι η πρώτη φορά που η Νομαρχία Χανίων υπό τη διοίκησή σας, αγνοεί την παρουσία του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά για θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού του νομού και ιδίως για θέματα που άπτονται των υδατικών πόρων και του περιβάλλοντος. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την προστασία της παράκτιας ζώνης, παρά την προσφορά επιφανούς καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με διεθνή εμπειρία για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης και με δεδομένα τα καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμοσθείσας μελέτης στα λιμενικά έργα του Κολυμπαρίου.
Μετά και από αυτό το συμβάν, πεποίθησή μας είναι ότι τέτοιου είδους ενέργειες έχουν ως συνέπεια την υπονόμευση και την υποβάθμιση του ρόλου του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ένα Ίδρυμα, το οποίο τιμά με την παρουσία του την τοπική κοινωνία και που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πνοή στα Χανιά.
Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης
Καθηγητής Ιωακείμ Γρυσπολάκης
Πηγή :O Αγώνας της Κρήτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου