Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Σύνδρομο του Ευερέθιστου Έντερου: μια συχνή πάθηση

Μάρθα Καϊτανίδη

Πόνος στη κοιλιά, πρήξιμο, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα: τι κοινό έχουν; Όταν συνυπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα, τότε συνθέτουν το πάζλ του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Έντερου. Και παρόλο, που κάποιοι πιθανόν να μην έχουν ακούσει για τη παραπάνω πάθηση, η συχνότητα της είναι μεγαλύτερη από ό,τι εικάζει κανείς!

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ένας στους οχτώ Έλληνες, δηλαδή το 13%, πάσχουν από το συγκεκριμένο Σύνδρομο! Αυτάτόνισαν οι ειδικοί κατά τη διάρκειασχετικής συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την 29ηΜαΐου2009 – Παγκόσμια Ημέρα για την Υγείατου Πεπτικού Συστήματος, που φέτος είναιαφιερωμένη στο Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου.

Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν 1800 άνθρωποι, ηλικίας από 15 έως 64 ετών, που ζουν σε μικρά ή μεγάλα αστικά κέντρα. Και σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, μπορεί σε ό,τι αφορά την ηλικία η συγκεκριμένη πάθηση να μην κάνει ιδιαίτερες διακρίσεις, σε ό,τι αφορά στο φύλο όμως δείχνει σαφή «προτίμηση» στις γυναίκες -υποφέρουν περισσότερο από τους άνδρες με ποσοστό 19 % έναντι 8 % αντίστοιχα.

Επιπλέον, η ίδια μελέτη έδειξε ότιτο βασικό σύμπτωματου Συνδρόμου είναι ο κοιλιακός πόνος και ότι αυτός συνοδεύεται από μετεωρισμό ή/και αίσθημα πληρότητας (πρήξιμο) σε ποσοστό 45%. Διάρροια και δυσκοιλιότητα συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των κύριων συμπτωμάτων με ποσοστά 10 % και 5 % αντίστοιχα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ασθενών είναι σε θέση να ελέγξει τα συμπτώματα με δίαιτα, έλεγχο του stress και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγεί ο ιατρός τους. Ο χρόνος που αφιερώνει ο γιατρός για τον ασθενή που πάσχει από ΣΕΕ πραγματικά «πιάνει τόπο». Είναι βασικό να εξηγεί ο γιατρός στον ασθενή την ασθένεια και ναδιαλύει τους φόβους του.

Το ανησυχητικό είναι όμως, ότι σύμφωνα με την μελέτη, μόνο το 47% των πασχόντων στον ελληνικό πληθυσμό έχει συμβουλευθεί γιατρό, ενώ το 29% των υπολοίπων δεν έχει συμβουλευθεί κανένα ειδικό, ούτε φίλο ή γνωστό της οικογένειας και δεν επιθυμεί να μιλάει για αυτό.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια: