Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Οταν μπαίνεις στον χορό... θεραπεύεσαι

Μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος, η χοροθεραπεία, κερδίζει συνεχώς φίλους και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια σύνθεση κινήσεων και λόγου, η οποία βοηθά στην εκτόνωση του στρες και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης
Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος και διώξτε μακριά τα δυσάρεστα συναισθήματα. Μία εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος με ευεργετικές ιδιότητες σε ψυχή και σώμα, που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνει τα βήματά της και στην Ελλάδα.


Σκοπός της χοροθεραπείας είναι να κατανοήσει ο θεραπευόμενος τις κινήσεις του και να τις χρησιμοποιήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχοσύνθεσή του.

Πρόκειται για τη χοροθεραπεία, μια δραστηριότητα που δεν προϋποθέτει χρήση οργάνων γυμναστικής, αλλά αγάπη για την... Τέχνη. Ο χορός λειτουργεί ως μέσο αυτογνωσίας αλλά και ψυχοθεραπείας, δημιουργεί θετική διάθεση, τονώνει την αυτοπεποίθηση και αποτελεί μια ευχάριστη ενασχόληση που βοηθά στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Η κ. Νατάσα Σμυρλή, χοροθεραπεύτρια, ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας της Ενωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας.

Η μέθοδος έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν, καθώς ο χορός χρησιμοποιήθηκε ως θεραπευτικό εργαλείο από όλους σχεδόν τους αρχαίους πολιτισμούς. Οι χορευτικές τελετουργίες βοηθούσαν στην επίτευξη της σωματικής και πνευματικής ισορροπίας σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.

Η χοροθεραπεία με τη σημερινή της μορφή αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα, μετά το 1940, παράλληλα με την επανάσταση στον χορό και τη μετάβαση από τον κλασικό στον σύγχρονο. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το 1987, ενώ το 1993 ιδρύθηκε η Ενωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας με στόχο τη διάδοση και καθιέρωση της χοροθεραπείας.

Η βασική αρχή της χοροθεραπείας είναι η άμεση σχέση της φυσικής κίνησης του σώματος με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Ο τρόπος που περπατάτε, που χειρονομείτε, ακόμα και οι κινήσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένες πτυχές ή αδυναμίες της ψυχικής σας κατάστασης. Σκοπός αυτής της μεθόδου είναι να κατανοήσει ο θεραπευόμενος τις κινήσεις του και να τις χρησιμοποιήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχοσύνθεσή του.

Πώς γίνεται;
Μια ατομική ή ομαδική συνεδρία χοροθεραπείας αρχίζει με... λόγια. Ο θεραπευτής μιλάει με τον θεραπευόμενο και προσπαθεί να του απορροφήσει το στρες της ημέρας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να του προκαλεί άγχος και προβληματισμό.

Σκοπός του θεραπευτή στη συνέχεια είναι να «κινήσει» το συναίσθημα με τεχνικές χαλάρωσης, όπως είναι οι αναπνοές, ο αυτοσχεδιασμός, η μυθοπλασία. Ο θεραπευόμενος χαλαρώνει και μπορεί να αναλύσει την κάθε του κίνηση, αλλά και να εξερευνήσει τον εαυτό του, μέσα από το σώμα του.

«Κάνουμε δημιουργικές τις κινήσεις του σώματος»
«Το άτομο μπορεί να νομίζει ότι νιώθει λύπη. Οι κινήσεις και η στάση του σώματός του όμως μπορεί να δείχνουν θυμό» εξηγεί η κ. Εφη Τζάκα, ψυχολόγος. «Εκεί αναλαμβάνει δράση ο θεραπευτής, που πρέπει να κάνει το άτομο να συνειδητοποιήσει ότι νιώθει θυμό και όχι λύπη, και μέσα από τη διαδικασία της κίνησης να χαλαρώσει το σώμα και να φύγει το άρρωστο συναίσθημα. Στη χοροθεραπεία, χρησιμοποιούμε τις καθημερινές κινήσεις του σώματος και τις κάνουμε πιο δημιουργικές. Με αυτόν τον τρόπο βγάζουμε προς τα έξω τα κρυμμένα συναισθήματά μας».

Οι χοροθεραπευτές εργάζονται με άτομα που έχουν σωματικά ή ψυχικά προβλήματα, αλλά και με όσους αποζητούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα, την αυτογνωσία μέσα από την κίνηση και τον χορό. Επίσης δραστηριοποιούνται σε προγράμματα πρόληψης, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, σε μονάδες απεξάρτησης και επανένταξης.

«Ο χοροθεραπευτής δεν "διδάσκει" χορευτικά βήματα, αλλά δημιουργεί έναν "χώρο" στον οποίο ο θεραπευόμενος αισθάνεται ασφαλής, ούτως ώστε να ξεπερνάει τις αναστολές του και να μπορεί να εκφράζει την ατομικότητά του», εξηγεί η κ. Νατάσα Σμυρλή, χοροθεραπεύτρια, ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας της Ενωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας.

«Ο χοροθεραπευτής καθοδηγεί τον θεραπευόμενο, μέσα από συγκεκριμένες δομές, στην ανακάλυψη της προσωπικής του κίνησης και του εσωτερικού του ρυθμού. Βασική προϋπόθεση για να θεωρηθεί κάποιος χοροθεραπευτής είναι να έχει ολοκληρώσει ένα αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα χοροθεραπείας διάρκειας τριών χρόνων με υποχρεωτική και την προσωπική θεραπεία των εκπαιδευόμενων».

Για ποιους ενδείκνυται

* Για όλες τις ηλικίες και για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.
* Ατομα που πάσχουν από μορφές ψύχωσης όπως η μανιοκατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η παράνοια.
* Για άτομα που πάσχουν από υπερβολικό άγχος, κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη.
* Για ανθρώπους που τα προσωπικά τους προβλήματα επιδρούν αρνητικά στο σώμα τους, με αποτέλεσμα να κάνουν κινήσεις ασυνήθι- στες χωρίς σημασία (τικ).
* Για παιδιά που παρουσιάζουν συγκεκριμένες δυσκολίες, όπως φτωχή λεκτική επικοινωνία, υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνικοποίησης, ακόμα και μαθησιακές δυσκολίες.
* Για ανθρώπους που βιώνουν κρίσιμες περιόδους λόγω της απώλειας κάποιου προσώπου ή κάποιας αλλαγής στην καθημερινότητά τους.
* Για άτομα που βρίσκονται σε στάδιο απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.
* Για άτομα με αυτισμό ή νοητική στέρηση.
* Για εφήβους που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.

Τα οφέλη
Βελτίωση της σωματικής και της συναισθη- ματικής επαφής με τους άλλους μέσα από τις αισθητικοκινητικές και συμβολικές τεχνικές.

Ενίσχυση της αυτογνωσίας και της αυτοεκ- τίμησης.

Βελτίωση της προσαρμοστικότητας.

Σωστή διαχείριση επίπονων σκέψεων και συναισθημάτων.

Εμπλουτισμός πηγών επικοινωνίας.

Κατανόηση της ψυχικής και σωματικής αντοχής.

INFO
H μέθοδος της χοροθεραπείας εφαρμόζεται από την Ενωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας (www.gadt.gr ) και από ειδικούς χοροθεραπευτές που αναλαμβάνουν ατομικές συνεδρίες κατ οίκον.

Γεωργιάννα Καλαϊτζόγλου
g.kalaitzoglou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: