Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Επίπεδη κοιλιά με λίγο κόπο και πολύ... τρόπο

Το ενοχλητικό «σωσίβιο» περιμετρικά της κοιλιακής χώρας μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς εξαντλητική γυμναστική και δίαιτες. Αρκούν ορισμένα απλά καθημερινά τρικ, που θα βελτιώσουν τόσο τη φυσική κατάσταση όσο και τη σιλουέτα σας

Ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, ακόμη και όσους δεν είναι παχύσαρκοι. Το γνωστό «σωσίβιο» δεν χάνεται εύκολα και πέρα από αντιαισθητικό είναι και ανθυγιεινό. Το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς και γύρω από τη μέση δεν σας εμποδίζει απλώς να φορέσετε μικρότερο νούμερο παντελόνι.

Το χειρότερο είναι ότι δρα ύπουλα υπονομεύοντας την υγεία σας, καθώς συγκεντρώνεται γύρω από την καρδιά και το συκώτι, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και μερικών τύπων καρκίνου.

Τι μπορείτε να κάνετε αν παρά τις προσπάθειές σας δεν καταφέρνετε να απαλλαγείτε από το βασανιστικό σωσίβιο; Ισως είναι προτιμότερο, αντί να ποντάρετε στους κλασικούς κοιλιακούς και στις δίαιτες νηστείας, να ακολουθήσετε τις συμβουλές που δημοσίευσε η «Ιndependent» με βάση τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά. Βρίσκονται στο ελαιόλαδο αλλά και στα καρύδια, το αβοκάντο και τη μαύρη σοκολάτα. Είναι γνωστά για την προστατευτική τους δράση απέναντι στις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη, ενώ πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν επίσης να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των πνευμόνων.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά φαίνεται ότι μετακινούν το επικίνδυνο κοιλιακό λίπος, ελευθερώνοντας τα εσωτερικά όργανα, περιορίζοντας τις φλεγμονές και αυξάνοντας τη ροή του αίματος.

Επιβεβαίωση
Μελέτες που έγιναν τον τελευταίο χρόνο έδειξαν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά βοηθούν στην απόκτηση επίπεδου στομαχιού. Σ' αυτό συνηγορεί και σχετικό βιβλίο της Αμερικανίδας διατροφολόγου Σίνθια Σας που κυκλοφόρησε πρόσφατα και υποστηρίζει την πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά διατροφή.

Την αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα του Πανεπιστημίου Γέιλ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας, εννέα γυναίκες που ακολούθησαν τη δίαιτα του προαναφερόμενου βιβλίου για έναν μήνα έχασαν 3,8 κιλά αλλά και 4 εκατοστά από την περιφέρεια, ενώ το συσσωρευμένο, γύρω από τα όργανά τους, λίπος μειώθηκε κατά 33%.

Απαλλαγείτε από τον μετεωρισμό. Το ενοχλητικό φούσκωμα είναι παγιδευμένος αέρας, στερεά τροφή και υγρά που περιφέρονται στην κοιλιακή χώρα.

Με μια δίαιτα που προτείνει στο βιβλίο της η Σίνθια Σας ισχυρίζεται ότι θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το πρήξιμο αν ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές: τρώτε αργά ώστε να μασάτε καλά την τροφή και να μην καταπίνετε αέρα, μη μασάτε τσίχλα, αποφεύγετε τα αεριούχα ποτά και τα τηγανητά φαγητά που χωνεύονται δύσκολα, μειώστε το αλάτι, τρώτε συχνά και λίγες ποσότητες, μην καπνίζετε και μην καταναλώνετε αλκοόλ ή καφέ με άδειο στομάχι.

Μειώστε το στρες
Οπως αναφέρεται στο βιβλίο, όταν είστε μονίμως αγχωμένοι ο οργανισμός σας αποθηκεύει λίπος γύρω από τη μέση. Η ορμόνη του στρες κορτιζόλη ενεργοποιεί την όρεξη και την επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών, στέλνοντας παράλληλα σήμα στον εγκέφαλο να αποθηκεύσει λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, ερμηνεύοντας το στρες ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μ' αυτόν τον τρόπο η φύση προνοεί για τη συσσώρευση αποθεμάτων που θα αξιοποιηθούν όταν η επιβίωσή μας τεθεί σε κίνδυνο.

Δυναμώστε τους μυς. Μια πλαδαρή κοιλιά είναι και ένα σύμπτωμα των αγύμναστων μυών του κορμού.

Συνδυάστε αεροβική άσκηση (π.χ. μισή ώρα γρήγορο περπάτημα καθημερινά) με ασκήσεις που επικεντρώνονται στους μυς γύρω από τη μέση.

Μελέτη έδειξε ότι μια δίαιτα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε συνδυασμό με δέκα λεπτά άσκησης που ενισχύει τους μυς του κορμού, συμβάλλει στην απώλεια διπλάσιας ποσότητας λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα, απ ό,τι ένα πρόγραμμα δίαιτας χωρίς τις συγκεκριμένες ασκήσεις.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ
dimitra@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: