Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Διαβήτης: Το τσεκ απ σώζει

Το ζάχαρο του αίματος, αν είναι υψηλό, μπορεί να μετατραπεί από πηγή ενέργειας σε δηλητήριο. Μην του το επιτρέψετε. α

Μήπως παρουσιάζετε αδικαιολόγητη αδυναμία ή αναίτια κόπωση; Πολυφαγία με ταυτόχρονη απώλεια βάρους, εντελώς ασυνήθιστο για εσάς; Τάση να πίνετε πολύ νερό και να έχετε μεγάλη ποσότητα ούρων τη νύχτα; Διαταραχές στην όραση; Δυσκολία στη βάδιση; Κνησμό στη γενετική περιοχή; Πιθανόν να πάσχετε από ήπιο ζαχαρώδη διαβήτη, ιδιαίτερα αν είστε παχύσαρκος άνω των 50. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ύπουλος δολοφόνος, καθώς φθείρει τον οργανισμό αρκετά χρόνια πριν ο ασθενής νιώσει ενοχλήσεις. Πολλοί μαθαίνουν ότι πάσχουν από διαβήτη χάρη στις γενικές αιματολογικές εξετάσεις για κάποιο άλλο πρόβλημα ή στο ετήσιο τσεκ απ.


Ο διαβήτης προσβάλλει 1 στους 10 πενηντάρηδες που είναι παχύσαρκοι τα τελευταία 10 χρόνια. Στην επόμενη δεκαετία, ο αριθμός των παχύσαρκων διαβητικών τύπου 2 υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η σωστή αντιμετώπιση σώζει. Η ρύθμιση του ζαχάρου του αίματος απαιτεί σωστή διατροφή, αρκετή γυμναστική, φαρμακευτική αγωγή και αλλαγή νοοτροπίας.

Η καθημερινη ρύθμιση του διαβήτη είναι δύσκολη και δυσάρεστη. Ομως, οι ανταμοιβές της φύσης αξίζουν κάθε θυσία, μολονότι ο πάσχων αρχικά δεν τις αντιλαμβάνεται. Μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής και οργάνωσης της ζωής ελαττώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κατά 58%. Οι άνθρωποι αυτοί εντοπίστηκαν με ειδικές εξετάσεις, λόγω προ-διαβήτη. Ο διαβήτης εξαφανίστηκε στο 58% των πασχόντων μέσα σε 2 χρόνια.

Ο διαβήτης αφαιρεί χρόνια ζωής πολύ περισσότερα σε πολλούς περισσότερους από ό,τι ο καρκίνος. Καθώς είναι ο συχνότερος προδιαθεσικός παράγων για έμφραγμα, εγκεφαλικό, υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια ή τύφλωση. Οι εξετάσεις που δείχνουν την περίπτωση ύπαρξης διαβήτη είναι απλές, ανώδυνες, ταχείες και σχετικά ανέξοδες:

Παρακολούθηση ζαχάρου με ένα τρύπημα στο δάχτυλο. Με έναν ανώδυνο τρόπο παίρνουμε μια σταγόνα αίματος. Η σταγόνα τοποθετείται πάνω σε μια ταινία, που συνδέεται με ένα μικρό ηλεκτρονικό «μηχανάκι». Η συσκευή μετράει αυτόματα το ζάχαρο. Αν το αποτέλεσμα είναι πάνω από 126 mg/dl, με το τελευταίο γεύμα να έχει γίνει πριν 2 ώρες, τότε πρέπει να επαναλάβετε νηστικός το επόμενο πρωινό.

Μέτρηση ζαχάρου το πρωί ύστερα από 8ωρη αποχή τροφής. Η διακύμανση του ζαχάρου, φυσιολογικά, πρέπει να είναι 70-100 mg/dl. Αν η μέτρηση δείξει πάνω από 126, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας. Κάθε παχύσαρκος άνω των 45 πρέπει να κάνει αυτή την εξέταση κάθε χρόνο. Αν παρουσιάσετε μετρήσεις μεταξύ 111-125, έχετε προ-διαβήτη. Εδώ η πρόληψη ωφελεί.

Καμπύλη ζαχάρου. Το άτομο πρέπει να είναι νηστικό τουλάχιστον για 8 ώρες και να πιει 1 ποτήρι νερού μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει περίπου 75γρ. γλυκόζης, 3 φορές πιο γλυκό από ένα αναψυκτικό. Η μέτρηση γίνεται πριν πιει το γλυκό νερό και ανά μία ώρα για 3 ώρες. Αν το ζάχαρο στη δεύτερη μέτρηση φτάσει το 190, το άτομο έχει προ-διαβήτη, ενώ πάνω από 200 τη νόσο.

Aπό τον Dr. Στέφανο Kαραγιαννόπουλο, Kαθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή Τμήματος
Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: