Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Εξίσωση ορίων σε 2 έως 5 χρόνια

Ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν για το συνταξιοδοτικό των γυναικών στο Δημόσιο
Τρίτη, 07.04.09
Εξίσωση ορίων σε 2 έως 5 χρόνια
Ανοικτό το ενδεχόμενο να θιγούν από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης οι 129.000 εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα και τις Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι πάνω από 50 ετών και ταυτόχρονα έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (τους υπολείπονται σήμερα από 2 έως 5 έτη πριν από τη συνταξιοδότηση), άφησε χθες ο αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων επίτροπος κ. Βλαντιμίρ Σπίντλα.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΕΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε χθες το μεσημέρι, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό Απασχόλησης κυρία Φ. Πετραλιά και τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, ο κ. Β. Σπίντλα παρέπεμψε για την απάντηση στις ελληνικές αρχές. Ο επίτροπος τόνισε ότι «η ερώτηση αυτή θα έπρεπε να απευθυνθεί στις ελληνικές αρχές» και διευκρίνισε ότι είναι ένα θέμα το οποίο εναπόκειται στην πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), πρόσθεσε ο κ. Σπίντλα, την απασχολεί να εφαρμοστεί το περιεχόμενο της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μέσα από την πραγματική αύξηση του χρόνου παραμονής των ασφαλισμένων στην εργασία και όχι το τυπικό ηλικιακό όριο εξόδου ή ο χρόνος και ο τρόπος προώθησης των αλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι από το σύνολο των επικείμενων μεταβολών μπορούν να υπάρξουν μικρές εξαιρέσεις για ειδικές περιπτώσεις κοινωνικών ομάδων. Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ότι αφορά περιπτώσεις όπως είναι οι πολύτεκνοι.

Το έργο για τη διαμόρφωση των νομικών διατάξεων μέσα από τις οποίες θα εφαρμοστεί το περιεχόμενο της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, με την περικοπή των περισσότερων από τις διατάξεις πρόωρης συνταξιοδότησης, θα αναλάβουν δύο επιτροπές (μία από την ελληνική κυβέρνηση και μία από την Κομισιόν).

Οι εναλλακτικές προτάσεις που θα εξεταστούν είναι πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους, πρόσθεσε ο κ. Σπίντλα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής. Πρόσθεσε ότι «η λύση θα βασίζεται σε σταθερές βάσεις από κοινωνικής πλευράς. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να καταλήξουμε».

Για το λόγο αυτό, ήδη θεωρείται βέβαιο ότι από τις αλλαγές δεν θα επηρεαστούν όσες εργαζόμενες στο Δημόσιο υπολείπονται έως και ένα χρόνο από τη συνταξιοδότηση.

Επίσης, ο αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης επίτροπος, αναφερόμενος στα προβλήματα τα οποία προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση, επανέλαβε τις βασικές αρχές της Κομισιόν για τη στήριξη των θέσεων εργασίας. Τάχθηκε υπέρ της «flexicurity» (της χρήσης των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφαλείας για τους εργαζομένους), καθώς και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες (όπως δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών).

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σπίντλα, χθες, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, ζήτησε να πληροφορηθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος των γυναικών και γενικότερα των δημοσίων υπαλλήλων.


ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΣ ΝΑΣΟΣ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: