Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Η κολονοσκόπηση σώζει

Η κακοήθεια του εντέρου είναι η τέταρτη σε συχνότητα μετά του μαστού, του προστάτη και των πνευμόνων. Οι Ελλήνες που χάνονται κάθε χρόνο από αυτούς τους καρκίνους συνεχώς αυξάνεται. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, όπου η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση σώζουν ζωές.

Ο καρκίνος του εντέρου εμφανίζεται μετά τα 60 και προσβάλλει και τα δύο φύλα. Σπάνια εμφανίζεται πριν τα 45, εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Ο προληπτικός έλεγχος, που αρχίζει γύρω στα 50, είναι η σωστότερη επιλογή. Αποτελεσματική είναι η ολική κολονοσκόπηση. Είναι ανώδυνη και ακίνδυνη. Πολλοί συνιστούν εξετάσεις κοπράνων και αίματος, αν και προσφέρουν μικρή διαγνωστική βοήθεια. Η μεγάλη συχνότητα εμφάνισης της κακοήθειας στη χώρα μας φανερώνει περισσότερο αμέλεια πρόληψης και άγνοια ως προς τις επιπτώσεις και λιγότερο ισχυρή νοσογόνο αιτία.

Γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό με συγγενείς που παρουσίασαν πολύποδα στο έντερο. Ο πολύποδας είναι μια μικρή προεξοχή (σαν φακή), που προβάλλει στην εσωτερική επιφάνεια του πεπτικού σωλήνα. Δημιουργείται από ανεξέλεγκτο και ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων τοπικά. Ο καρκίνος αναπτύσσεται μέσα στον πολύποδα σε διάρκεια 5-7 ετών. Αυτή η μετάλλαξη οδηγεί σε καρκίνο κατά 90%. Η πρόληψη εστιάζει εδώ.

Η μακρά βιολογική πορεία προς την κακοήθεια δίνει το χρονικό περιθώριο αφαίρεσης του πολύποδα από τον αυλό του εντέρου στη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Αυτό αποτρέπει την ανάπτυξη καρκίνου. Η επέμβαση αυτή έχει αλλάξει την τύχη χιλιάδων ανθρώπων. Η παραμονή του πολύποδα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε περίπτωση ανεύρεσης πολύποδα είναι σωστό να αφαιρεθεί και να σταλεί για βιοψία.

Ο χρόνος επανελέγχου εξαρτάται από τα ευρήματα της πρώτης κολονοσκόπησης και της βιοψίας και κυμαίνεται από 6 μήνες έως 6 χρόνια. Ο καρκίνος του εντέρου είναι σιωπηλός δολοφόνος, συχνά δεν δίνει πρώιμα συμπτώματα ή αυτά είναι ήπιας μορφής και έτσι διαφεύγουν της προσοχής του ατόμου. Η ύπουλη πορεία του συνιστά υποχρεωτική την επίσκεψη στο γιατρό όλων όσοι έχουν περάσει τα 50. Με τα συμπτώματα να εμφανίζονται αρκετά καθυστερημένα, ο ασθενής αναφέρει ύπαρξη αίματος κατά τις κενώσεις σκούρου (ή σπανιότερα) ανοιχτού χρώματος και αναιμία.

Η αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου είναι η έγκαιρη πρόληψη. Αυτή έχει σχέση με τη σωστή διατροφή, χωρίς να υπάρχει σαφής συσχέτιση πάθησης και αιτίων. Συνιστώνται πολλά φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά, δημητριακά όσο γίνεται ανεπεξέργαστα, άφθονα ψάρια και ιδίως αποφυγή κόκκινου κρέατος ή λίπους ψημένου στα κάρβουνα. Παχυσαρκία, καθιστική ζωή, κάπνισμα, και αλκοόλ, ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Ετσι, η θεωρία των περισσότερων αμελών ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε μπροστά στον καρκίνο αποδεικνύεται ολότελα λανθασμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: