Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Ομφαλικά μοσχεύματα (βλαστοκύταρα)

Περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάζονται να υποβληθούν σε μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων δεν βρίσκει συμβατό δότη (που να ταιριάζει στο αίμα του).

Οι ασθενείς αυτοί χάνουν την ευκαιρία της μεταμόσχευσης.

Συνεπώς χάνουν είτε μεγαλύτερες πιθανότητες για επιβίωση είτε την μοναδική μέθοδο ίασης.

Οι εθελοντές δότες πρέπει να αυξηθούν. Αυτό δεν είναι εύκολο και είναι χρονοβόρο. Την ίδια στιγμή υπάρχουν αιμοποιητικά μοσχεύματα που πετιούνται στα σκουπίδια ή “θάβονται” στις ιδιωτικές τράπεζες «βλαστοκυτάρων».

Το αίμα του πλακούντα (του σάκου που περιέχει το έμβρυο) και του ομφάλιου λώρου περιέχει ότι και ο μυελός των οστών: αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα.

Με τις 100.000 γεννήσεις ετησίως στη χώρα μας θα μπορούσε να λυθεί ριζικά το πρόβλημα της έλλειψης δοτών.

Αρκεί η πολιτεία να δημιουργήσει λίγες δημόσιες τράπεζες ομφαλοπλακουντιακών μοσχευμάτων στις μεγάλες πόλεις υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού μεταμοσχεύσεων. Είκοσι χιλιάδες τέτοια μοσχεύματα και 100.000 εθελοντές δότες, θα έδιναν διέξοδο στο 95% των Ελλήνων του αναζητά δότη.

Οι ιδιωτικές τράπεζες είναι παράνομες στη χώρα μας. Απαγορεύει την λειτουργία τους ο νόμος περί μεταμοσχεύσεων.

Οι μεγάλες επιστημονικές εταιρείες στον κόσμο, οι ευρωπαϊκές οδηγίες, ο εθνικός οργανισμός μεταμοσχεύσεων και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση ιδιωτικής κατάθεσης ομφαλικών μοσχευμάτων.

Αντίθετα η δωρεά σε δημόσιες τράπεζες και η κάλυψη των αναγκών είναι δείγμα πολιτισμένης και οργανωμένης κοινωνίας.

Και όμως κατά παράβαση κάθε νόμου, συνταγματικού ή ηθικού, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες μας σε εξέλιξη σε νοσοκομεία της περιοχής μας πρωτοφανές αλισβερίσι πειθούς των μελλουσών μητέρων να τοποθετήσουν σε ιδιωτική τράπεζα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους μήπως και τα χρειαστεί να γιατρευτεί στο μέλλον!!

Τις προτρέπουν μάλιστα αφού τις πείσουν να πληρώσει κάποιο ποσό στην «τράπεζα» από το οποίο αμείβονται οι υπεύθυνοι.

Δεν γνωρίζουμε εάν αληθεύουν όλα αυτά.

Θα μας απαντήσει κάποιος αρμόδιος εάν έτσι έχουν τα πράγματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: