Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Το τέλος των αντιβιοτικών

Θα είναι άχρηστα σε λίγα χρόνια, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς η κατάχρησή τους οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά η ΕΕ «E»
Αχρηστα θα είναι σε λίγα χρόνια τα αντιβιοτικά. Η κατάχρησή τους, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, οδηγεί σε ανάπτυξη πολυανθεκτικών μικροβίων. Ολο και περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν αντιμετωπίζονται πλέον με τις υπάρχουσες θεραπείες και οι ειδικοί κάνουν λόγο για το «τέλος των αντιβιοτικών». Αν συμβεί αυτό, ο άνθρωπος θα επιστρέψει στην προ των αντιβιοτικών εποχή, όταν απλές λοιμώξεις μπορούσαν να τον οδηγήσουν στον θάνατο!
Πρώτοι στην κατάχρηση αντιβιοτικών οι Έλληνες
Σύμφωνα με έρευνα, το 50% έως 60% των Ελληνίδων μητέρων έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού τους
Σύμφωνα με έρευνα, το 50% έως 60% των Ελληνίδων μητέρων έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού τους
Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου και οι πρόεδροι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Γιάννης Πιερρουτσάκος και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Το τέλος των αντιβιοτικών

Η κ. Γιαμαρέλλου έκανε λόγο για ακραία φαινόμενα κατάχρησης αντιβιοτικών στη χώρα μας, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης. Η Ελλάδα, η Κύπρος και οι μεσογειακές χώρες - είπε - κρατούν τα πρωτεία στην κατανάλωση αντιβιοτικών και στην αντοχή των μικροβίων στα νοσοκομεία και στην κοινότητα. Σύμφωνα με την κ. Γιαμαρέλλου, το 75% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται εκτός νοσοκομείων στην Ελλάδα αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες και βρογχίτιδες. Στο 70% των περιπτώσεων αυτών, τα αντιβιοτικά χορηγούνται άσκοπα, καθώς οι λοιμώξεις οφείλονται σε ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.
Στο 95% των ενηλίκων με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χορηγούνται αντιβιοτικά. Οι στρεπτόκοκκοι, όμως, εναντίον των οποίων δίνονται τα συγκεκριμένα φάρμακα, σπανιότατα «ενοχοποιούνται» για φαρυγγοαμυγδαλίτιδες στους ενηλίκους!
Η κατάχρηση των αντιβιοτικών ξεκινά από την παιδική ηλικία. Επικαλούμενη στοιχεία πρόσφατων ερευνών, η καθηγήτρια είπε ότι το 50% έως 60% των Ελληνίδων μητέρων έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού.

Χορήγηση
Το 20% έως 40% των μητέρων χορηγούν στα παιδιά τους αντιβιοτικά, χωρίς να ζητήσουν τη συμβουλή του παιδιάτρου. Στην περίπτωση που τον συμβουλευτούν και αυτός απαντήσει ότι δεν χρειάζεται αντιβιοτικό, μία στις πέντε του ασκεί πίεση, ώστε να αλλάξει άποψη και - αν αυτό δεν συμβεί - αλλάζουν γιατρό...

Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι η χώρα μας εμφανίζει τεράστια περιθώρια να βελτιώσει την εικόνα. Αν υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών - εξήγησε - η κατανάλωση αντιβιοτικών εκτός νοσοκομείων μπορεί να μειωθεί έως 70%.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών ξεκινά από τους γιατρούς, οι οποίοι τα συνταγογραφούν. Ευθύνη, ωστόσο, έχουν και οι πολίτες, οι οποίοι με τη στάση τους ευνοούν την ανάπτυξη πολυανθεκτικών μικροβίων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: