Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Μέτρα αλά Θαπατέρο εξετάζει ο Γ. Αλογοσκούφης

Την πτώση του πληθωρισμού ενδεχομένως και κάτω από 4% τον Οκτώβριο (από 4,6% το Σεπτέμβριο) προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ενώ έκανε σαφές ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί μέσα στο μήνα στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων που πλήττονται από την κρίση, όπως χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, αλλά και δανειολήπτες.
Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ECOFIN, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κοινής ευρωπαϊκής θέσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε ότι εμφανίζει αντοχές ισχυρότερες από αυτές άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στη Βουλή θα εντάσσεται στο πλαίσιο του προσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί και τόνισε ότι οι δυνατότητες διεύρυνσης του ελλείμματος πέρα από το προβλεπόμενο είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που έχει για την ενίσχυση των ασθενέστερων αλλά και της πραγματικής οικονομίας όχι μόνο με μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά και προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις όπως και την ενίσχυση των επενδύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία και τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι στον προϋπολογισμό θα αποτυπώνεται στο πώς η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια που έχει προς την κατεύθυνση αυτή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εκτός από τις ενισχύσεις που θα προβλέπονται για χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους θα περιλαμβάνονται και μέτρα για την ανακούφιση κατηγοριών δανειοληπτών που πλήττονται από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

"Είναι πολλοί που θα έχουν προβλήματα με τα στεγαστικά τους δάνεια. Τέτοια προβλήματα επεξεργαζόμαστε", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση μελετά ήδη το ανάλογο σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τη δημοσιονομική πειθαρχία που μαζί με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης αποτελούν τα δυο μεγάλα αναχώματα της ελληνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι οι συνέπειες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία εξαιτίας της κρίσης οφείλονται στην κακή κληρονομιά του παρελθόντος σε δυο συγκεκριμένα μέτωπα που είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες με μεγάλο αγκάθι το υψηλό δημόσιο χρέος και το μεγάλο κόστος εξυπηρέτησής του.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ECOFIN για την εποπτεία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είπε ότι η άποψη της Ελλάδας καθώς και άλλων χωρών είναι ότι αυτή πρέπει να γίνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι η κοινή απόφαση της ΕΕ θα υπάρξει προσπάθεια να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Συμβούλιο Κορυφής.

Για το σχέδιο για τις τράπεζες

Την πρόβλεψη ότι οι τραπεζίτες θα χρειαστούν το σχέδιο της κρατικής χρηματοδότησης έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης τονίζοντας παράλληλα ότι το σχέδιο είναι αναγκαίο γιατί η οικονομία χρειάζεται ρευστότητα.

Ο υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έχει ήδη στα χέρια του εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή το οποίο χαρακτήρισε ασφαλιστική δικλείδα για να μην υπάρξει πιστωτική ασφυξία το επόμενο διάστημα στην οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο άρνησης από την πλευρά των τραπεζών να ενταχθούν στην κρατική χρηματοδότηση ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να τραβάει τη βαλβίδα ασφαλείας στην οικονομία και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει τρόπους να κατευθύνει τις τράπεζες προς μια συμπεριφορά που είναι υπεύθυνη.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που αναμένεται να υπάρξουν στο νομοσχέδιο για την κρατική χρηματοδότηση ο υπουργός διευκρίνησε ότι θα αφορούν στο κόστος των εγγυήσεων της χρηματοδότησης αυτής που θα καταβάλουν οι τράπεζες. Διευκρίνησε επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν σχέση με το εποπτικό συμβούλιο των τραπεζών καθώς και με το πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών και την κατάρτηση των μπόνους.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν κάποιοι που αυτή την περίοδο της κρίσης κάνουν συστηματική καμπάνια για να καταρρεύσει το πιστωτικό σύστημα με σκοπό να εξυπηρετήσουν προσωπικές σκοπιμότητες. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το επιτρέψουμε. Πρόκειται για δήλωση που παραπέμπει σε προτάσεις σχετικά με το πάγωμα της εξυπηρέτησης των δανείων που έχουν υποβληθεί το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: