Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

RAPEX: ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Τι είναι το RAPEX;To RAPEX είναι κοινοτικό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής σχετικά με μέτρα και δράσεις για καταναλωτικά προϊόντα τα οποία εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Στόχοι του συστήματος RAPEX:
α) η παροχή ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής σχετικά με μέτρα και δράσεις που θεσπίζονται όσον αφορά καταναλωτικά προϊόντα λόγω σοβαρού κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.
β)η ενημέρωση των κρατών μελών και της Επιτροπής για την ύπαρξη σοβαρού κινδύνου πριν από τη θέσπιση μέτρων ή την ανάληψη δράσεων.
γ) η συγκέντρωση και η διάδοση σε όλα τα κράτη μέλη πληροφοριών σχετικά με τη συνέχεια που δίνεται στις ανταλλασσόμενες πληροφορίες από τα κράτη μέλη που τις λαμβάνουν.

Σκοπός του συστήματος RAPEX:
α) η πρόληψη της προσφοράς στους καταναλωτές προϊόντων τα οποία εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους και, εν ανάγκη, την απόσυρσή τους από την αγορά ή την ανάκλησή τους απ΄ τους καταναλωτές.
β) η διευκόλυνση της παρακολούθησης, της αποτελεσματικότητας και της συνέπειας της εποπτείας της αγοράς και των δραστηριοτήτων επιβολής των σχετικών ρυθμίσεων στα κράτη μέλη.
γ) ο προσδιορισμός της ανάγκης και την παροχή βάσης για την ανάληψη δράσης σε κοινοτικό επίπεδο, όταν κρίνεται αναγκαίο.
δ) η συμβολή στη συνεκτική επιβολή των κοινοτικών απαιτήσεων για την ασφάλεια των προϊόντων και στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Η εβδομαδιαία αναφορά του συστήματος RAPEX ανανεώνεται κάθε Παρασκευή και βρίσκεται στη διεύθυνση:

1 σχόλιο:

maritina7 είπε...

Γεια χαρα σε ολους , με λενε Μαριτινα και εχω να πω ενα παραπονο μου για το γαλα Δελτα .Αρκετες μερες τωρα που αγοραζω το γαλα της δελτα μυριζει πολυ ασχημα και εχει απαισια γευση.ενω η ημερομηνια ληξης λεει για 2 μερες μετα.το ιδιο γινοταν οταν αγοραζα το advance της δελτα και αυτο μυριζε ασχημα.και το κακο ειναι οτι αυτο ειναι για παιδια.δεν θα το ελεγα αν αυτο ειχε γινει μονο μια η δυο φορες ,αλλα αυτο γινετε επανηλλημενα ξανα και ξανα.δεν ξερω τι γινετε, αλλα και να φτιαχτει αυτο το λαθος που γινεται απο την εταιρια ,δεν θα εχω εμπιστοσυνη να αγορασω ξανα, και για μενα δεν ειναι καλο αυτο μου αρεσε το γαλα advance!!!!!!!!