Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Ελλάδα, ο νέος προορισμός λαθρομεταναστών»

;

«Το ρεύμα των προσφύγων και των μεταναστών μετατοπίζεται προς την ανατολική Μεσόγειο», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της για τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα.

«Μετά από τους εξονυχιστικούς ελέγχους μέσω των ευρωπαϊκών υπηρεσιών στις ακτές της Ισπανίας και της Ιταλίας οι πρόσφυγες προσπαθούν μέσω Ελλάδας να φθάσουν στον ποθητό προορισμό.

Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα χορηγεί ετησίως άσυλο σε λιγότερο από 1% των αιτούντων, αν και ο μέσος όρος χορήγησης ασύλου στις χώρες της ΕΕ αγγίζει το 20%», παρατηρεί η γερμανική εφημερδία.

Επικαλείται επίσης υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Πράξις σύμφωνα με τους οποίους στην Ελλάδα ζουν γύρω στο 1,2 εκατ. μετανάστες και εξ αυτών μόνον οι 650.000 είναι νόμιμοι.

Για το ίδιο θέμα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει επίσης τα εξής: «Πρόσφατα η νομαρχία εξέτασε τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην περιοχή Ομονοίας στην Αθήνα και διαπίστωσε ότι σε ένα διαμέρισμα ζουν μέχρι και 40 άνθρωποι εν μέσω κατσαρίδων, αρουραίων και ψύλλων.

Ο νομάρχης Αττικής Γιάννης Σγούρος περιγράφει την κατάσταση ως "εκρηκτική" και εκφράζει τον φόβο ότι απειλούνται με εξαθλίωση ολόκληρες συνοικίες της Αθήνας, ενώ θεωρεί την κατάσταση των μεταναστών σαν ωρολογιακή βόμβα για την δημόσια υγεία. Όντως πολλοί μετανάστες πάσχουν από φυματίωση και δερματικές ασθένειες, αλλά η ιατρική τους περίθαλψη έχει αφεθεί στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, διότι σύμφωνα με τον νόμο μόνον έκτατες περιπτώσεις και παιδιά μπορούν να προσέλθουν σε κρατικά νοσοκομεία».

Η "Welt" σημειώνει ακόμη ότι από την κατάσταση αυτή επωφελείται ο ΛΑ.Ο.Σ. και επικαλείται δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες το 49,1% των ψηφοφόρων του κόμματος θέλουν την απέλαση όλων των ξένων από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: