Το ανθρώπινο είδος πλησιάζει προς τον τερματισμό της εξελικτικής του διαδικασίας, καθώς οι γενετικές μεταλλάξεις συντελούνται πλέον με πολύ αργούς ρυθμούς
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα
Η ανθρώπινη εξέλιξη οδηγείται στο τέλος της, προειδοποιεί ο κορυφαίος γενετιστής Στιβ Τζόουνς, καθηγητής του Τμήματος Γενετικής, Εξέλιξης και Περιβάλλοντος στο Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Λονδίνου.
Οι γενετικές μεταλλάξεις συντελούνται, πλέον, με αργούς ρυθμούς κυρίως γιατί, όπως επισημαίνει ο Βρετανός επιστήμονας, ο αριθμός των ανδρών στη Δύση που αποκτούν παιδιά μετά την ηλικία των 35 ετών, μειώνεται συνεχώς.
Σε ομιλία του στη βρετανική πρωτεύουσα με τον τίτλο «Η ανθρώπινη εξέλιξη τελείωσε», ο Βρετανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι οι μηχανισμοί εξέλιξης του ανθρώπινου είδους επιβραδύνονται σταδιακά, με τον οριστικό τερματισμό της λειτουργίας τους να είναι πλέον ορατός.
Οπως εξηγεί ο Στιβ Τζόουνς, τρία είναι τα συστατικά της ανθρώπινης εξέλιξης: η φυσική επιλογή, η μετάλλαξη και η τυχαία μεταβολή.
«Στην αρχαιότητα, τα μισά παιδιά θα πέθαιναν μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Σήμερα το 98% ζει τουλάχιστον μέχρι τα 21.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχαν δυστυχήματα ή θανατηφόρες ασθένειες, το προσδόκιμο όριο ζωής θα αυξανόταν μόλις κατά δύο χρόνια. Αρα η φυσική επιλογή δεν υπηρετείται πλέον τόσο πολύ από τον θάνατο», τονίζει ο Βρετανός επιστήμονας.
Πτωτική τάση διαπιστώνεται επίσης και στη συχνότητα μετάλλαξης. Αν και τα χημικά και η ραδιενεργός μόλυνση μπορούν να επιφέρουν γενετικές μεταβολές, μία από τις σημαντικότερες αιτίες για μεταλλάξεις ήταν ανέκαθεν η προχωρημένη ηλικία των ανδρών, διότι οι κυτταρικές διαιρέσεις στους άνδρες αυξάνονται με την ηλικία.
Ομως, σταδιακά, η ηλικία αναπαραγωγής έχει μειωθεί και η πλειονότητα των ανδρών σήμερα δεν κάνει παιδιά μετά τα 35 έτη.
Πατέρες στα 29
Η μέση ηλικία για έναν πατέρα στη Δύση είναι τώρα 29 ετών, με συνέπεια, αφού μειώνονται οι πατεράδες προχωρημένης ηλικίας, να μειώνεται και ο ρυθμός των μεταλλάξεων.
«Λιγότεροι νέοι πατεράδες άνω των 35 ετών, σημαίνει μικρότερη κλίμακα μετάλλαξης», υπογραμμίζει ο Στιβ Τζόουνς και προσθέτει: «Δεν είναι τυχαίο ότι, τα παλαιότερα χρόνια, οι ισχυροί άνδρες αποκτούσαν πάρα πολλά παιδιά.
Τον 18ο αιώνα ο καρπερός μουλάς Ισμαήλ του Μαρόκου είχε τη φήμη ότι ήταν πατέρας 888 παιδιών - πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είχε ερωτική επαφή με 1,2 γυναίκες, ημερησίως, επί 60 χρόνια!
Ο Βρετανός γενετιστής υποστηρίζει ακόμα ότι οι τυχαίες αλλαγές στο ανθρώπινο γενετικό αποτύπωμα συμβαίνουν λιγότερο συχνά σ' έναν κόσμο που έχει γίνει «χωνευτήρι» φυλών, με τόσο διευρυμένη πλέον αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμων που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Οσο ο πληθυσμός της Γης μεγαλώνει και οι φυλές χάνουν την απομόνωσή τους μέσω της παγκοσμιοποίησης, τόσο η ευκαιρία για τυχαία αλλαγή μειώνεται.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου