Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Ο Κερδοσκόπος της Κυριακής αποκαλύπτει...

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί στις αγορές. Η εμπιστοσύνη είναι μία λέξη άγνωστη. Κινδυνεύει να χαθεί από όλα τα επίτομα λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες. Και να φανταστεί κανείς ότι η κρίση δεν έχει χτυπήσει ακόμη την πραγματική οικονομία. Ή μπορεί να έχουμε υποτιμήσει ως χώρα και ως κράτος αυτό που μπορεί να συμβαίνει στον πλανήτη. Η χώρα μας εξακολουθεί να εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης. Μειωμένους δε, αλλά βρίσκεται στο συν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως είναι γνωστό, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2% το 2009. Ακόμη και η Morgan Stanley στο χειρότερο σενάριό της δίνει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1% για του χρόνου.

Και πάλι καλά να λέμε. Δεν αποκλείεται η κρίση να μας βγει σε καλό. Και παραθέτω τις απόψεις μου. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κρίση στην Ελλάδα, όταν το βράδυ συνεχίζουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δηλαδή, από τη στιγμή που το κράτος μας εγγυάται τις καταθέσεις μας, όταν στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν να τους μαζέψουν τα σπίτια και να τα βγάλουν στον πλειστηριασμό. Οταν χάθηκαν συντάξεις και επιδόματα στα χρηματιστήρια από τη Lehman Brothers και την Goldman Sachs, τι να πω; Και πάλι καλά στην Ελλάδα, που το 95% είμαστε ιδιοκτήτες.

Ως δαιμόνιοι Ελληνες, είμαι απολύτως σίγουρος ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης θα πρέπει να τρίβει τα χέρια του. Εκεί που το έλλειμμα μοιάζει και πάλι εκτροχιασμένο, έρχεται η Κομισιόν και λέει ότι περιορίζει ή αν θέλετε χαλαρώνει το πρόγραμμα σταθερότητας για τα κράτη-μέλη που κινδυνεύουν να μπουν και πάλι στην επιτήρηση. Κι αυτό, επειδή οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτίθενται να δαπανήσουν τεράστια ποσά για να (περι)σώσουν τα υπό κατάρρευση τραπεζικά συστήματά τους. Οπότε με μία παράταση μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%, αν κατάλαβα καλά, μέχρι το 2012, δηλαδή σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, αντιλαμβάνεστε ότι μόνο καλό μας κάνει η κρίση, ακόμη κι αν αυτή κορυφωθεί, που και να κορυφωθεί, όπως τονίστηκε παραπάνω, τους «ρυθμουλάκους» της ανάπτυξής μας, θα τους έχουμε.

Και μέσα σ’ όλα έχουμε και το πετρέλαιο να πέφτει. Εφτασε, λέει, μέχρι τα 67 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη. Δηλαδή, ό,τι θα χάσουν οι εταιρείες από τους τόκους στα δάνεια θα το γλιτώνουν από την πρώτη ύλη.

Γνωστός τραπεζίτης, μάλλον πρώην τραπεζίτης, ο οποίος έχει μεγάλη θέση σε εισηγμένη εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων και έχει βιώσει όλες τις αμερικανικές κρίσεις από το 1987 και για τους δικούς του λόγους θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, υποστηρίζει πως «στην Ελλάδα δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη. Κατ’ αρχάς όλες οι οικονομίες της Βόρειας Ευρώπης βρίσκονται σε ύφεση. Είδαμε το παράδειγμα της Ισλανδίας. Μεγάλο κομμάτι του τουρισμού της χώρας μας προέρχεται από τη Βόρεια Ευρώπη. Δηλαδή, τους μακελάρηδες στο Φαληράκι της Ρόδου, μάλλον τους χάνουμε από πελάτες του χρόνου το καλοκαίρι. Το άσχημο για την κυβέρνηση είναι ότι με βάση τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή, περιορίζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα έπρεπε να συμβεί το αντίθετο για να διατηρηθεί η δυναμική της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, από το πρώτο τρίμηνο του 2009 θα ξέρουμε πού βαδίζουμε, πού πηγαίνουμε». Και γιατί τότε; Διότι θα έχουν δημοσιοποιηθεί όλα τα αποτελέσματα των τραπεζών και όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία του 2008.

Και μέσα σε όλα, η αγορά βλέπει τις πολιτικές εξελίξεις και φρίττει. Νέα ερώτηση του ΠαΣοΚ στη Βουλή για την ΑΤΕ, μεσούσης της κρίσης, ερώτηση, που έχει χιλιοαπαντηθεί και αφορά πάλι τα δομημένα και τη Morgan Stanley. Σημειωτέον ότι η ΑΤΕ είναι από τις λίγες τράπεζες στην Ελλάδα, μαζί με ΕΤΕ και ΤΤ, που έχει πλούσια καταθετική βάση και βεβαίως πρόκειται να εισπράξει πάνω από 100 εκατ. ευρώ ζεστά-ζεστά, από την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής.
Πηγή:Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: