ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ
Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιγράφει σήμερα ένα υπόδειγμα διατροφής που φημίζεται για την νοστιμιά του και τα οφέλη του στην υγεία.
Ο διαχωρισμός των τροφών γίνεται σε 6 κατηγορίες, με διαφορετική συχνότητα κατανάλωσης η κάθε μία. Οι ποσότητες των τροφών και η συχνότητα κατανάλωσής τους μειώνονται καθώς ανεβαίνουμε προς την κορυφή της πυραμίδας, στην οποία βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο. Καθώς κατεβαίνουμε προς τη βάση, οι προτεινόμενες ποσότητες αυξάνονται.
Οι διαφορετικές τροφές των 5 κατηγοριών που βρίσκονται χαμηλότερα, έχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, γι΄ αυτό θα πρέπει να τρώμε συνδυασμούς αυτών σε διαφορετικές ποσότητες ώστε ο οργανισμός μας να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι και τα μακαρόνια βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας, γιατί αυτά προμηθεύουν τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται κάθε μέρα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που είναι το καύσιμο του οργανισμού μας. Μετά την πέψη, οι υδατάνθρακες κυκλοφορούν στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Το συκώτι και οι μύες αποθηκεύουν γλυκόζη και τη χρησιμοποιούν όταν αθλούμαστε.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το μοντέλο πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα, λαχανικά εποχής , δημητριακά και προϊόντα αυτών, ενώ ψάρι και πουλερικά πρέπει να καταναλώνονται 3 με 4 φορές την εβδομάδα.
Από εκεί και πέρα τα αβγά πρέπει να τρώγονται πιο αραιά στη διάρκεια κάθε εβδομάδας, ενώ μερικές φορές τον μήνα μπορούμε να καταναλώνουμε κόκκινο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου