Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

σώζει ζωές η πρόληψη για τον πεπτικό καρκίνο

Οι έλεγχοι μπορούν να μειώσουν τα κρούσματα στο παχύ έντερο έως και 80%, τονίζουν οι γιατροί. Εκδήλωση αύριο στη Θεσσαλονίκη για την «απομυθοποίηση» της
Ο φόβος της... κολονοσκόπησης γεννά καρκίνους του παχέος εντέρου. Και μόνο η σκέψη ότι θα υποβληθούν στην επώδυνη αλλά παρεξηγημένη κατά τους γιατρούς εξέταση, αποθαρρύνει την πλειονότητα των πολιτών να επισκεφθούν τον γαστρεντερολόγο, ακόμα κι αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, έχοντας πάσχοντα από καρκίνο του παχέος εντέρου στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στη Μονάδα Πρόληψης Πεπτικού Καρκίνου, που λειτουργεί στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οι γιατροί ζητούν το γενεαλογικό δέντρο των ατόμων που έχουν ασθενήσει ή έχουν εμφανίσει πολύποδες στο έντερο και τους καλούν τηλεφωνικά ή με γραπτές επιστολές να προσέλθουν για να εξεταστούν.
Σώζει ζωές η πρόληψη για τον πεπτικό καρκίνο

«Η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μικρή, λόγω αυτής της δεισιδαιμονίας που υπάρχει για την εξέταση. Υπήρξε περίπτωση ασθενούς με 25 συγγενείς που κλήθηκαν, αλλά μόνο ένα ή δύο άτομα απ αυτούς ανταποκρίθηκαν και προσήλθαν για να εξεταστούν», ανέφερε χθες ο διευθυντής της μονάδας, Α. Ταρπάγκος.

Η «απομυθοποίηση» της εξέτασης αυτής είναι ανάμεσα στους στόχους της ενημερωτικής εκδήλωσης για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που διοργανώνουν αύριο στη Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ. στο «Μακεδονία Παλλάς») η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, η Επαγγελματική Ενωση γαστρεντερολόγων Ελλάδος και το Ελληνικό Ιδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2008 ως έτους πρόληψης αυτής της μορφής καρκίνου.

Τα ποσοστά
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο διευθυντής του Τμήματος Γαστρεντερολογίας του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Γ. Κητής, το 6% του γενικού πληθυσμού θα αποκτήσει καρκίνο του παχέος εντέρου στη

Δεν υπάρχουν σχόλια: