Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Συνήγορος του πολίτη για το καθεστώς διαμονής μακράς διαρκείας των μεταναστών

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι το καθεστώς διαμονής μακράς διάρκειας αποτελεί βασικό μέσο κοινωνικής ένταξης των μεταναστών με πολυετή νόμιμη παραμονή στη χώρα, παράλληλα δε ελαφρύνει σημαντικά του επίμοχθο έργο πολλών δημοσίων υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για θέματα αλλοδαπών. Επειδή ο Συνήγορος έχει δεχτεί σειρά αναφορών με θέμα τον υπολογισμό του χρόνου νόμιμης διαμονής ως προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας, απευθύνθηκε προς τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Εσωτερικών και τον ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με το άρθρο 91 § 2 του ν. 3386/2005 άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας χορηγείται στους αλλοδαπούς που συμπληρώνουν δεκαετή συνεχή νόμιμη διαμονή, εφόσον αυτοί έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους. Προβλήματα έχουν ανακύψει σχετικά με την έναρξη του χρόνου νόμιμης διαμονής : α) για τους κατόχους πράσινης κάρτας, β) για τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας αλλοδαπού, τα οποία ήταν αναγραμμένα στην κάρτα του κυρίου κατόχου. Το ερώτημα για τη δεύτερη κατηγορία είναι, εάν τα μέλη αυτά θεωρούνται ως νομίμως διαμένοντα στη χώρα, οπότε ο χρόνος αυτός θα προσμετράτε για τον υπολογισμό της δεκαετούς νόμιμης διαμονής. Στα εν λόγω προστατευόμενα μέλη, τα οποία ήταν αναγραμμένα στην πράσινη κάρτα του κυρίως κατόχου, ο ΟΑΕΔ δεν χορηγεί βεβαιώσεις που να πιστοποιούν τις εν εγγραφές αυτές.

Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε : α) ως έναρξη του χρόνου νόμιμης διαμονής για τους κατόχους πράσινης κάρτας να υπολογισθεί ο χρόνος αίτησης – δήλωσης νομιμοποίησής τους για τη χορήγηση πράσινης κάρτας, και β) τα μέλη οικογένειας κατόχων πράσινης κάρτας που είχαν καταγραφεί στα νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής τους να θεωρηθούν ως νομίμως διαμένοντα στη χώρα από τον χρόνο δήλωσής τους ως μέλη οικογένειας των αιτούντων πράσινη κάρτα. Ο Συνήγορος ζήτησε επίσης από τον ΟΑΕΔ να χορηγεί βεβαιώσεις - πιστοποιητικά σε κάθε ενδιαφερόμενο, κάτοχο πράσινης κάρτας ή μέλος της οικογένειάς του, στα οποία θα αναγράφονται όλα τα κρίσιμα στοιχεία που αφορούν το ιστορικό της διαμονής τους στη χώρα και θα φυλάσσονται από τον Οργανισμό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του απεδέχθη, στο μεγαλύτερο μέρος τους, τις προτάσεις της Αρχής. Αντιθέτως, μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση του Συνηγόρου του Πολίτη. Εάν ο ΟΑΕΔ εμμείνει στο να μην βεβαιώνει την εγγραφή των μελών της οικογένειας στην πράσινη κάρτα των κατόχων, μεγάλος αριθμός δικαιούχων, κυρίως δεύτερης γενιάς μετανάστες, θα καθυστερήσουν σημαντικά και αδικαιολόγητα να υπαχθούν στο καθεστώς αόριστης διάρκειας διαμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: